Kedim Kavgada Yaralandı Ne Yapmalıyım?

Kedim Kavgada Yaralandı Ne Yapmalıyım?

Kediler alanlarını korumak veya daha fazla alanda üstünlük kurmak için diğer kedilerle, hayvanlarla kavga edebilir ve zarar görebilir. En cana yakın kedilerin bile kavga edebileceğini unutmayın, aynı evde yaşayan kediler bazen yemek, oyuncak ve hatta insanını paylaşamadığı için bile kavga edebilir.

Kediler, özellikle dış alanlarda büyük köpeklerin saldırısına maruz kalabilir. Böyle durumlarda kedilerde bel ve boyun kırılmalarına da oldukça sık rastlanır. Bu tür saldırıya maruz kalan kedilerin yerden kaldırılması ve veterinere ulaştırılması sırasında çok dikkatli olunması ve hastanın ani hareketlerden uzak tutulması gerekir. Bazı yaralanmalar ise dışardan belli olmayabilir ya da farketmeyebilirsiniz.

Tüm kediler farklı olsa da, ısırılmış ve yaralanmış bir kedi muhtemel aşağıdaki belirtilerden birini veya birkaçını gösterecektir;

Topallık
Ağlamak veya hırlamak
Burun kanaması
Hareket etme isteksizliği
Deride apse oluşturan şişkinlik
İştah kaybı
Gözlerde sulanma
Letarji (uyku hali)

Ne Yapmalı?

Derin ısırık yaralarından dolayı oluşan kanamaların, ilk müdahale olarak tamponlanarak veteriner hekime ulaştırılması önemlidir. Evcil dostunuzu bir battaniyede sakin ve sıcak tutun, burnu ve ağzı nefes alabilecek şekilde açık olsun.

Isırık yaraları hayati tehlike yaratabileceği gibi, oluşabilecek komplikasyonlar açısından da önemlidir. Çünkü bu tür ısırık yaralarında ısırılan bölgedeki tüyler ve ısıran hayvanın ağzındaki bakteriler deri altı ve kas dokusuna inerek enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle veteriner hekim müdahalesi gerektirir.

Kavga sonucu oluşan doku ezilmelerinde bölgedeki hasar fazla değilse genellikle bir kaç günlük dinlenme sonrasında kendiliğinden iyileşebilir. Yine kavga sonucu oluşan ancak derine inmeyen yaralanmalarda yani yüzeysel sıyrıklarda izotonik veya benzer bir antiseptikle bölgeyi temizlemek ve buna birkaç gün devam etmek yarayı temiz tutmak açısından önemlidir.

Unutmayın, kavgada yaralanan kediniz, olayın şokundan olduğu gibi ağrı ve acı nedeniylede saldırgan davranışlarda bulunabilir. Bu nedenle müdahale ederken hem evcil dostunuza hem de size bir zarar gelmemesi açısından dikkatli olmalısınız. Yaralanmanın ciddiyetini ve boyutunu her zaman farkedemeyebilirsiniz. Bu sebeple evcil dostunuz yaralandığında, onu en yakın veteriner kliniğine zaman kaybetmeden ulaştırın.

26/11/2022

Keditörün Önerisi

Kediler Neden Tırmalar?

09.06.2023

Kediler sadece kedicileri değil, evdeki eşyaları da sıklıkla tırmalar. Tırmalama, kediler ...

Kara Kedi Sendromu

12.11.2021

Tıpkı siyah köpekler gibi, siyah kediler de evlat edinilmekte zorlanıyorlar. Birçok barınak ...

Taptaze Su Ve Kediler!

15.06.2023

Kediler için taze su önemlidir. Bu durumda su şelalesi ya da su pınarı iyi bir fikir olabilir. ...

Kediler Alemi

TEKİR KEDİCİLERE ÖZEL

02.08.2023

Pek çok insan için de tekir kedi cinsi sokak kedileri anlamına gelir. Tekir kedi denildiği ...

Hamsterlar

03.08.2021

İnsanlar tarafından fareye benzetilen aslında farklı bir tür olan Hamsterlar, büyük ...

Kedi Öpücüğü Nedir?

14.12.2022

Deneysel çalışmalar, kedilerin sevgi dolu ve yavaş göz kırpmalarının gerçekten de insan ...

İlk Kedi Okulu Açıldı

06.12.2021

Ekvador’da ilk kez yavru kedilere eğitim vermek amacıyla Kinder Para Gatitos isimli bir kedi ...

Oyunun Kuralı Değişiyor!

07.01.2021

Bu haber kedilerle doğrudan ilgili değil. Ancak dolaylı yoldan da olsa onları ilgilendiriyor. ...