Kedicilerin Yaptığı Hatalar

Kedicilerin Yaptığı Hatalar

Kedicilerin birçoğunu istemeden yaptıkları hatalar mevcuttur. Bilmeden kedinize karşı yaptığınız hataları, sizler için derledik.

Kediyi kısırlaştırmamak

Barınaklarda, sokaklarda çaresiz ve bakımsız birçok kedi varken nüfusun daha da çoğaltılması bir sorumsuzluk göstergesidir. Kısırlaştırılmamış kediler yılda en az 3 kez kızgınlık dönemine girerler. Özellikle dişi kediler kızgınlık dönemine girdiğinde, evden kaçmaya meyilli olurlar. Kısırlaştırılmazsa, her yıl çok fazla sayıda yavru dünyaya gelmesi bilinçsizce olur. Erkek kedilerin ergenliğe eriştikten sonra kızgınlığa girmesiyle birlikte sürekli olarak dişilerin kokusunun peşinden gitmek istemesi sonucunda yüksekten düşme, evden kaçma, dişi kediler tarafından yaralanma ve diğer erkek kediler tarafından yaralanması mümkün hale gelmektedir.

Yanlış beslemek

Yavruluk dönemlerinden itibaren değerleri yüksek mamalarla beslemek gelişimi ve ileriki yaşlarda sağlık sorunları ile karşılaşmamaları açısından önemlidir. Bir kediyi asla vejeteryan olarak beslememelisiniz! Aynı zamanda çiğ ürünle beslemekte parazit oluşumuna sebebiyet verecektir.

Su ve mama kaplarının yan yana olması

Kediniz mama kabında çok fazla vakit kaybettiğinden su kabında tüy ve toz birikintileri oluşur. Bunu önlemek için mama kabı ile su kaplarını aralıklı mesafelerde tutmalısınız. Ayrıca su ve mama kaplarının yanyana olması kedilerde su tüketimini azaltır.

Kediye süt vermek

En yaygın bilinen yanlışlardan biridir.  Kediler annelerini emmeyi bıraktıkları zaman, sindirim sistemleri sütün içerisindeki laktaz enzimini üretmeyi durduğundan laktozu parçalayamazlar. Bu sebeple laktoz intoleransı oluşur. Kediniz süt içtiği zaman midesinde fermente olacağı için midesinde, mide kramplarının meydana gelmesine, ishale ve kusmaya yol açar.

Kedilerinin fazla kilolu olmasına göz yummak

Özellikle evde yaşayan kediler, sokaktaki kedilere göre daha hareketsizdir. Bu da obezite sorunlarına yol açmaktadır. Eğer kedinizin fazla kilosu varsa muhakkak bir veteriner hekimden yardım almalı, ölçülü ve dengeli beslenmesini sağlamalısınız.

Evdeki odaların kapılarının kapatılması

Kediniz eğer dışarı çıkıp gelen bir kedi değilse, evin her bölgesinde gezmek onun hakkıdır. Küçük bir noktaya onu hapsetmek vicdansızlık olur. Kedinizin evde özgürce dolaşmasına izin verin.

Tuvalet kabını yeterince temiz tutmamak

Kedinizin kum kabını sık sık temizlemeniz onun sağlığı açısından önemlidir. Pis bir kum kabına kediniz tuvaletini yapmak istemez ve evin farklı bölgelerine yapabilir. Sabah, akşam düzenli olarak kürek yardımı ile tuvaletini temizleyebilirsiniz.

İp ve benzeri nesneler ile oynamasına izin vermek

İplik veya toka bir kedi için oynaması tehlikeli bir oyuncaktır. İp yutması halinde, bağırsaklar düğümlenebilir. Böyle bir durumda iplerin bağırsaklardan çıkartılarak alınması gerekir. Kediniz için eğlenceli oyuncaklar olduğu düşünülse de, bunu yapmaktan kaçınmalısınız.

14/10/2021

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

Gorillerde Sosyal Mesafe

25.10.2021

Covid-19 virüsünün hayatımıza girmesiyle sosyal mesafe birinci kuralımız oldu. Pandemiyle ...

Bizler Büyük Kedileriz

05.07.2021

İngiltere’de yapılan bilimsel bir araştırmada, kedilerin insanları kendilerinden büyük bir ...

Kedilerde Anemi Nedir?

09.10.2023

Kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) sayısının, fonksiyonunun veya hemoglobin ...

Kedi Hafızası

05.05.2023

Japon uzmanların yaptığı araştırmada, kedilerin belirli hafıza testlerinde oldukça iyi ...

Kedilerde İlkel Kese Nedir?

02.09.2022

İngilizce'de “Primordial Pouch" olarak adlandırılan ilkel kese, doğadaki vahşi kedilerde ...