17 Şubat Dünya Kediler Günü

17 Şubat Dünya Kediler Günü

Açık konuşayım… Bugünün Dünya Kediler Günü olduğunu unutmuşum. Belki yoğunluktan, belki de gerçekten takvimle ilişkimi kaybettiğimden. Çünkü benim hayatımda o kadar çok “kediler günü” var ki, hangisini ayrı bir yere koyacağımı bazen şaşırıyorum.

Kanal D’den Ceren Hanım arayıp “Bugün Kediler Günü, hastanede bir röportaj yapalım istiyoruz” deyince fark ettim. İçimden gülümsedim. Demek ki takvim 17 Şubat’ı gösteriyor. Ama benim için zaten her gün aynı yerde başlıyor: bir kediyle.

Bugün benim için takvimdeki tek bir gün değil. Otuz yılı aşkın süredir hayatımın merkezinde kediler var. Ameliyat masasında, yoğun bakımda, sokakta, evde, dergide, projede… Nereye baksam bir kedi izi görüyorum. Ve şunu çok net biliyorum: Bir toplumun vicdan seviyesi, kedilere nasıl davrandığıyla ölçülür.

Kediler bize muhtaç gibi görünür ama aslında bizi terbiye eden onlardır. Sabretmeyi öğretirler. Sınır koymayı öğretirler. Koşulsuz sevginin sessiz halini öğretirler. Bir evde kedi varsa orada hayat vardır, denge vardır, hikaye vardır.

Bugün bir mama kabını doldurun. Bir su kabını sokağa koyun. Bir sokak kedisinin başını okşayın. Kendi kedinizle biraz daha uzun vakit geçirin, yanına oturun, sessizce varlığını hissedin.

Çünkü onların ömrü bizimkinden kısa ama hayatımıza bıraktıkları iz çok derin.

Ve şunu unutmayın…

Biz Kedicilere göre her gün Kediler Günü.


Dr.Tarkan Özçetin

17/02/2026

Keditörün Önerisi

Kediler Neden Isırır?

02.06.2022

Kedilerin ısırma alışkanlıklarının pek çok sebebi vardır. Kediler doğal avcılık ...

Kedilerde Utangaçlık

13.01.2023

Kedinizin yabancılara karşı neden utangaç olduğunu merak ediyorsanız veya korkmuş bir ...

Kediler Alemi

Kediler Neden Kusar?

26.01.2023

Kediler, vücutları ve ruhları kadar naif ve hassas bir sindirim sistemine sahiptirler. Sık sık ...

Kahin Kedi Achilles

12.06.2021

St Petersburg kentindeki ünlü Hermitage Müzesi'nin bahçesinde yaşayan kahin kedi Achilles, A ...

Kedi Öpücüğü Nedir?

14.12.2022

Deneysel çalışmalar, kedilerin sevgi dolu ve yavaş göz kırpmalarının gerçekten de insan ...

Evdeki Tehlike

06.01.2023

Birçok kedici, antifriz, zehirli bitkiler ve bazı yiyecekler gibi evcil dostlarımıza ...

Oyunun Kuralı Değişiyor!

07.01.2021

Bu haber kedilerle doğrudan ilgili değil. Ancak dolaylı yoldan da olsa onları ilgilendiriyor. ...

Jyotish - Ferhan Yüksel

09.05.2020

Bizler, madde ve bilinç boyutlarında yani III. ve IV. Boyutlarda varlığımızı ...