Teksas’taki bir çiftlikte yaşayan kedilerin yarısı kuş gribi sebebiyle öldü

Teksas’taki bir çiftlikte yaşayan kedilerin yarısı kuş gribi sebebiyle öldü

Son dönemde kuş gribi ile mücadele eden ABD’nin Teksas eyaletinde hastalık bu kez kedileri vurdu. Kuş gribinin pozitif çıktığı Teksas’taki ilk süt çiftliğinin etrafındaki kedilerin yarısından fazlasının, enfekte ineklerden çiğ süt içtikten sonra öldüğü bildirildi. Uzmanlar kedilerin kuş gribine karşı savunmasız olan türlerden biri olduğunu belirtiyor.

Teksas çiftliğindeki kediler, yüksek derecede patojenik kuş gribi veya HPAI H5N1 ile enfekte olduğu ortaya çıkan ineklerden elde edilen çiğ sütle beslendi. Çiftliğin ineklerin hastalandığını fark etmesinden bir gün sonra kediler de hastalanmaya başladı. Sonunda kedilerin yarısından fazlası öldü.

Ölen kedilerin beyin ve akciğerlerinden toplanan örnekler üzerinde yapılan testler, “yüksek miktarda virüs” olduğunu düşündüren sonuçlar verdi. Kedilere yapılan otopsilerde ayrıca göz ve beyin de dahil olmak üzere “ciddi sistemik virüs enfeksiyonuyla uyumlu mikroskobik lezyonlar” ortaya çıktığı belirtildi.

Kediler kuş gribine karşı daha savunmasız

Virüsün çiğ süt yoluyla ineklerden kedilere yayılması yeni olsa da kedilerin H5N1 kaynaklı ciddi hastalıklara karşı özellikle savunmasız türlerden biri olduğu uzun zamandır bilim insanları tarafından biliniyor.

ABD Tarım Bakanlığı, virüs salgınlarının görüldüğü çiftliklerde kedilerde ölüm ve nörolojik hastalıkların “yaygın olarak rapor edildiğini” söyledi. 

Buna karşılık bilim insanları, enfeksiyonlu sürülerde ineklerin yalnızca bir kısmında (%15'e kadar) hastalık belirtileri geliştiğini ifade ediyor. Yetkililer, ineklerin enfeksiyondan sonraki bir ay içinde büyük ölçüde iyileştiğini söyledi.

Daha önceki araştırmalar, evcil kedilerdeki ölümleri ve nörolojik bozuklukları H5N1 enfeksiyonlarıyla ilişkilendirmişti. Tayland'daki CDC dergisi tarafından 2006 yılında yayınlanan daha önceki bir araştırmada, bir kedinin enfekte bir güvercini yedikten sonra virüse yakalandığından şüpheleniliyordu.

ABD’de yetkililer, bu yılın başından beri sığır endüstrisindeki virüsün daha fazla yayılmasını engellemek için yarışıyorlar, virüsün bu yılın başlarında vahşi kuşlardan ve tek bir başlangıç sızıntısından başlayarak inekten ineğe yayılmış olabileceğine inanıyor.

Bilim adamları, HPAI virüsü ile enfekte olmuş yabani kuşların dışkılarıyla kontamine olmuş yemlerin inekler tarafından tüketilmesinin, süt çiftliklerinde enfeksiyonun en muhtemel ilk kaynağı olduğunu tahmin ediyor.

Kaynak: CBS News

01/05/2024

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

Kedilerin Yaşam Evreleri

07.04.2023

Kedinizin hayatın hangi aşamasında olduğunu hiç merak ettiniz mi? Kedilerin yaşam ...

En 'Kedici Ülkeler'

24.07.2021

World Atlas'ta yayınlanan bilimsel bir istatistikte, dünyada ki kedileri evcil hayvan olarak ...