Deprem Ve Değişen Kedi Davranışları - Emek Ekşi

Deprem Ve Değişen Kedi Davranışları - Emek Ekşi

Kediler ve diğer hayvanların depremden birkaç saat ile birkaç gün arasında değişen sürelerde garip davranmaya başlayıp sarsıntıları sezinledikleri uzunca bir süredir iddia ediliyor. Japonya’da 2011 yılında meydana gelen depremin ardından, Japon bilim adamı Hiroyuki Yamauchi ve arkadaşları internet üzerinden, hayvan sahiplerine yönelik bir anket hazırlamıştır. Ankette, depremden birkaç dakika, saat ve gün öncesindeki evcil hayvanlarında meydana gelen davranış değişikliklerini belirtmeleri istenmiştir. Kedi sahibi aileler de kedilerinin, aşırı miyavlama, titreme, daha güvenli bir yere geçmek için kaçmak ve saklanmak gibi davranışlar gösterdiklerini bildirmişlerdir. Hatta bu kedilerden yavruları olanların da yavrularını alelacele yeni buldukları güvenli bölgeye taşıdıkları görülmüştür.

Araştırmacılara göre kedi ve köpeklerdeki depremi hissetme olayı büyük olasılıkla birkaç nedene bağlı olarak gelişiyor. Daha geniş bir alanı duyabilme ve koku alabilme yetisi buna örnek verilebilir. Bu sebeple havada ve yer kabuğunda meydana gelen çeşitli olayları (mikro çatlakların oluşumundan kaynaklanan akustik sinyaller ve titreşimler, gaz ve kimyasal maddelerin yer altından havaya karışması, atmosferik basınçtaki değişiklikler) fark edebiliyorlar.

Depremler genellikle tek bir seferde meydana gelmez. Birçok küçük çatlaklarla ve kırılmalarla oluşurlar. Kedilerimiz bu hareketleri hassas duyu organları sayesinde yakalayabiliyor olmamalılar.

Ankette değerlendirilen kedilerden birkaçının depremden 2-3 gün önce bu rahatsızlık bildiren hareketleri gösterdiği bildirilmiştir.

Peki deprem sırasında ve sonrasında kendimizi ve can dostumuzu en az zararla nasıl koruyabiliriz?

Her ne kadar sallantı anında adrenalinle dolan kanımız, hızlanan kalp atışlarımız korkudan dona kalmamıza ve panik yapmamıza sebep olsa da olabildiğince sakin kalmalı ve en az bizim kadar telaşa düşmüş olan kedimizi nasıl güvene alabileceğimizi düşünmeliyiz. Bunun için deprem anında yapılması gerekenleri öğrenmek büyük fayda sağlayacaktır.

1. Kedimize bir tasma takmak veya mikroçip yerleştirilmesini sağlamak olası bir panik anında kaçtığında bulunabilmesini kolaylaştıracaktır. Kediniz, sarsıntı anında kendine güvenli bir alan aramak için panik halinde koşacak ve saklanmaya çalışacaktır. Onu yanınıza alıp güvenli bir bölgeye geçmeye çalışın fakat bu sırada onu zorlamamaya dikkat edin, sizin paniğinizi hissedip daha da korkabilir.

2. Kedinizi deprem başladığı anda taşıma kutusuna koyabilmeyi deneyin. Bu sırada sizin paniğinizi hissedeceğini unutmayın.

3. Genellikle büyük bir sarsıntının hemen ardından artçı depremler meydana geldiği için, taşıma kutusunu yanınızdan ayırmayın.

4. Kedinizi deprem anında cenin pozisyonunuz içine alıp kendinizi ve onu koruyabilirsiniz.

5. Sarsıntı durduktan sonra onu taşıma kutusuna koymaya gayret edin. Böylece evde kırılıp düşen cam benzeri eşyalar yüzünden yaralanmasının önüne geçmiş olursunuz.

6. Eğer elinizden kaçıp evin başka bir bölümünde saklanırsa, onu zorlamayın, güvenli bir bölgede olup olmadığını kontrol edin. Depremde birkaç sarsıntının ardı ardına gerçekleşebileceği unutulmamalıdır.

7. Kedilerimizin bizden daha güçlü hayvansal içgüdüleri vardır ve bu sebeple kendileri için en güvenli yeri bulacaklar ve saklanabileceklerdir. Deprem anında onları zorlamayın.

Deprem Sonrasında Anksiyete

Depremin yaratmış olduğu şok ve kaygı kedimizde anksiyete problemine sebep olabilir. Kaygıyı azaltmak ve tekrar güvende olduğunu hissettirmek için deneyebileceğimiz birkaç şey vardır. Isırmaktan, tırmalamaktan zevk alacağı oyuncaklar almak ve bunlarla oynatmak dikkatini dağıtmanıza ve eğlenip iyi hissetmesine yardımcı olur. Ev içinde taşıma kutusunun kapağının açık bir şekilde fonksiyonel kullanımı, kutuya karşı korkusunu ve kaygısını azaltmanızı sağlar. Sizdeki bütün panik ve korkuyu neredeyse sizden daha iyi hissedebildikleri için en önemlisi rahat bir ruh hali içinde bulunmaya özen göstermenizdir.

KAYNAK:
1. vetterapist.com
2. pets.thenest.com
3. companionanimalpsychology.com

06/02/2023

Keditörün Önerisi

Alerjik Kedicilere Müjde!

06.04.2021

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay: "Kedi veya köpeğinize karşı alerji ...

Kediler Alemi

Kedi Beslemek Suç Oldu

20.12.2022

ABD'nin Alabama eyaletinde iki kadın sokak kedilerini beslemekten tutuklandı. Beverly Roberts ...

Kedilerin Özel Alanları

06.12.2022

Kediler korktuğu zaman veya dinlemek gibi yalnız vakit geçirmek istediği zamanlarda bir alana ...

Kedimin Kilosu Normal Mi?

23.03.2023

Kedim çok zayıf ya da çok kilolu, ideal kilosu ne olmalı? Dediğinizi duyar gibiyiz. Kediciler ...

PASAPORTLU PATİLER!

06.09.2023

Hayvan sahipleri için uzun süreli seyahatlerin vazgeçilmezi, en yakın dostlarının da ...