Enkazdan Can Dostu Kurtardı
22.02.2023Kahramanmaraş'ta yaşayan 12 yaşındaki Çınar Kuloğlu, enkazdan köpeği Alex'in yardımıyla ...
Merhaba,
Bu, Zarife annem!
Soğuk bir kış gününde peşine düşen bir köpekten kaçarken atladığı bir duvarın ötesinde onu yepyeni bir hayat beklediğinin farkında bile değildi. Tek amacı vardı annemin: Hayatta kalmak! Duvarın ötesindeki kapıdan girip hemen köşedeki koltuğa çıkıp sanki biraz önce hayatı için mücadele eden o değilmiş gibi koltuğun pahalı kumaşla kaplanmış kollarında tırnaklarını biledi. Ben o sırada annemin karnındaki 35. günümü yaşıyordum .
Duvarın ötesi farklı, annem için adeta bir cennet gibiydi. Her tarafta insanlar koşturuyor annemi görüyor ancak kimse onu tekmelemiyor yada kovmuyordu, hatta tırmaladığı koltuğu annem üzerindeyken kaldırıp yer değiştiriyor yine de ona zarar vermiyorlardı. İnsan bunlar, ne yapacakları asla belli olmaz! Ben ve kardeşlerimin yakında dünya ile tanışacağını hisseden annem, bu güzel ortamın buna uygun olduğuna karar vermiş olmalı ki duvarın arkasına bir daha asla geçmedi. 15 gün sonra, annem koca duvarın arkasında koca binanın dönen kapısının önünde sancılar içinde dolanıyordu. Koca bina güzeldi, rahattı ama aydınlık ve soğuktu. Tüm kapılar başka aydınlık odalara açılıyordu ve kuytu bir köşe neredeyse yok gibiydi. Sonra bir insan seslendi, “Zarifee, Zarife gel bak, burası senin için!” İnsan işte... Halden anlayanı da oluyor. Kardeşlerim ile sıraya girdik bekliyoruz , annemin acı acı miyavlamaları dünya ile tanışmadan önce ona çok acı verdiğimizi anlatıyor bize. Biliyorum, annem bizim için her şeyi yapar.
Tarih 5 Nisan 2014, saat sabah 10:15
Merhaba dünya! Biz geldik! 4 kardeşim ile birlikte artık senin koynundayız. Şu an ıslak üşümüş ve tecrübesiz olabiliriz ama senin koynunda yer alan her kalp kadar hakkımız var sende uzun süre kalmaya. Lütfen sev bizi!
Tarih 6 Nisan 2014
Bulunduğumuz ortam karanlık, sıcak ve kuytu bir yer, annem yanımızda değil. Bir ışık var ileride ama zar zor seçiyorum. Merak ediyorum uzaktaki bu ışık ne! Ben bir kediyim, merak benim en büyük dostum ve aynı zamanda en büyük düşmanım.
Tarih 5 Haziran 2014
Acaba şuradaki masaya zıplayarak çıkabilir miyim, acaba şu kapının arkasında ne var, acaba bu karanlık yer neresi? Kediyim ben! Merak benim en büyük dostum ve aynı zamanda en büyük düşmanım.
Tarih 10 Temmuz 2014
5 Kardeş geldik dünyaya, şu an çevremde hiç biri yok, önünde teller olan bir kutuda annem ile korku içinde sallana sallana bir yerlere gidiyoruz. Soğuk bir metal masa üzerindeyim, başka insanlar var çevremde, birisi ensemi tutup popoma çok acı veren bir şey yaptı, bıraksalar bu acımın acısını onlardan tırnaklarım ve keskin dişlerimle hemen alırdım ama, insan bu işte ensemiz den tutunca bizim için dünyanın durduğunu öğrenmiş.
“Bir adam var benim evimde yaşıyor... “
Tarih 10 Ağustos 2014
Annemi görmeyeli uzun zaman oldu sanırım 7 ay. Bir adam var benim evimde yaşıyor, iyi birisi gibi, bana sürekli mestan diyor, bende ona bunun için izin veriyorum. Mestan! Fena bir şey değil. Çok tuhaf bu adam. Ben ona emretmeden bana hizmet ediyor, sanırım ben onun sahibiyim, ben söylemeden bana yemek veriyor, ben söylemeden bana masaj yapıyor. Zayıf bir karakter!
Tarih 5 Eylül 2014
saat : 01.00
Evdeki hizmetçim uyudu, biraz balkona çıkmak iyi olur. O da ne! Karşı balkon hiç uzak görünmüyor, oraya atlamak benim için çocuk oyuncağı.
01:05
Çok uzakmış!
Hiç tanımadığım bir yerdeyim, canım çok yanıyor ve artık arka ayaklarım yok mu? İnsanlar der ki “katları çıkarken her katta karşılaştığın yüzlere iyi bak, inerken de aynı yüzleri göreceksin” Ben kimseyi görmedim, arka ayaklarım neredeler?
Onları görüyorum ama ulaşamıyorum. Evimde yaşayan insan yanımda. Elinde benim üzerine doğduğum örtü var. Bana usulca yaklaşıp şöyle diyor “Mestan korkma ben yanındayım”. Yine o soğuk metal masa. Ama bu kez tüm insanlar telaşlı , konuşuyorlar heyecanla, hep aynı şey söyleniyor.
“Çok kötü, çok zor, hasar büyük!”
“Uyutalım”
“Uyutalım”
“Uyutalım”
Ama ben uyumak istemiyorum! Hem daha bir sürü tırmalanacak koltuk var, masanın üzerinde yere itecek bardaklar var, uyumak istemiyorum! Daha çok erken uyumak istemiyorum! Evimde yaşayan adam belki de ilk kez benimle aynı fikirde.
“Hayır uyumayacak!”
Tarih 7 Eylül 2014
Çok ağrım var. Evimde yaşayan adam her gözümü açtığımda orada , aklım karıştı. Ben mi ona aitim, o mu bana? Konuşuyorlar insanlar!
“yarısı yok artık”
“yapamazsınız, sizi çok yorar”
“uyutalım”
“uyutalım”
“uyutalım”
Evimi paylaştığım adam yüksek sesle konuştu!
“Kalan yarısını da tamamı kadar çok seviyorum, uyumayacak!”
Tarih 10 Şubat 2017
Karşı balkon uzak. Ama evimi paylaştığım dostum tam yanımda! Bana sürekli “kaldı 8!” diyor.
Anlamıyorum ama biliyorum iyi bir şey bu çünkü 8 yediden büyüktür...
Mestan
Kahramanmaraş'ta yaşayan 12 yaşındaki Çınar Kuloğlu, enkazdan köpeği Alex'in yardımıyla ...
Mardin’in Midyat ilçesinde duyarlı esnaf, merhamet duygusuyla 6 yıldır her akşam ciğer ve ...
Kedicilerin merakla bekleyip, takipçisi olduğu ‘Hayvanları Koruma Kanunu’ teklifi bugün ...
Kanada'da yapılan yeni bir araştırma kedicileri şaşkına uğratabilecek sonuçlar ...
Prince Chunk, 1998 yılında erkek bir kedi olarak Amerika’da dünyaya geldi. Takvimler 2008 ...
Cat Hospital Hayvan Hastanesi, Uluslararası Kedi Tıp Derneği (ISFM) tarafından Türkiye’de ...
Yeni bir kedi sahibi olduğunuzda, sadece onun için en iyisini istersiniz. Hem siz hem de kediniz ...
Bilim insanlarına göre, yalnızlığın sineklerdeki küçük bir nöron grubunda ...
Özellikle sokakta yaşayan sahipsiz canların, çok zor şartlarda yaşamlarını ...
Kanada’da hayvan sağlığı teknolojisi şirketi Sylvester.ai, bir kedinin acı hissedip ...
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim ve Öğretim Programları ...
Her şey kedinizi ürkütüyor, yerinden sıçrama boyutuna kadar korku yaşıyorsa, kedinizde ...
İngilizce’de ‘Abyssinian’ ‘Habeş’ veya ‘Etiyopyalı’ anlamlarına gelir. ...
Kedim çok zayıf ya da çok kilolu, ideal kilosu ne olmalı? Dediğinizi duyar gibiyiz. Kediciler ...
Kedilerle ilgili birçok yaygın inanış aslında bilimsel temele dayanmıyor. Ancak, bu yanlış ...
Araştırmalar kaybolan kedilerin yalnızca yüzde ikisinin evlerine geri döndüğünü ...
Bu eğlenceli günde amaç oldukça basit, kedinize sarılarak sevgi paylaşmak! Kedici Dergisi ...
Mersin Yenişehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde misafir ...
Araştırmalar, bir evcil hayvanın kaybının ardından yaşanan üzüntünün, bir insanı ...
Yapılan bir araştırmaya göre, sürekli tüy topakları kusan ve yemeyi reddeden kediler ...
Ankara’da bulunan Kedi Hastanesi tüm kedicilerin hayalindeki iş için bir ilan ...
Evlerimizi paylaştığımız kedilerimiz bizimle birlikte oda oda gezebiliyorlar. Peki bu takipçi ...
Kedilerin sevimli olmaları tesadüf değil. Nesiller boyunca onları özenle, severek besledik ve ...
Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için ideal dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne ...
Bu soruyu en çok iki grup kedici sorar. Birincisi kedi ile yaşamını paylaşmaya yeni başlayan ...
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde Sanal Gerçeklik Laboratuvarı oluşturuldu. ...
“Lütfen söyler misiniz bana, buradan hangi yola gitmem gerek?”“Bu nereye gitmek istediğine ...
İstanbul Fatih’te, kafasını lavabo deliğine sıkıştıran yavru kediyi inşaatta çalışan ...
Sahipsiz hayvanlarla ilgili yasa teklifi bugün TBMM komisyonunda görüşülecek. Hukukçular, ...
Yapılan bir araştırma, hayvan dostu olmanın ilişkilerde ne kadar etkili olduğunu ortaya ...
Kedilerin çoğunluğu çokta sosyal olmayan, sürü psikolojisinden uzak yaşayan canlılardır. ...
Marilyn Monroe’ya benzerliğiyle dikkat çeken Melek Karahan, Mardin’de engelli ve bakıma ...
Evde olması, bir kedinin her zaman mutlu olduğu anlamına gelmez.Çoğu zaman kediler için ...