Kedilerde Su Tüketiminin Arttırılması - Umut Fikret Korkmaz

Kedilerde Su Tüketiminin Arttırılması - Umut Fikret Korkmaz

Su tüketimi tüm canlılar için hayatın devamlılığını sağlayan en temel ihtiyaçtır. Kedinizin yeterli miktarda su tüketimi olmadığını düşünüyorsanız su alımını artırmak için ek yöntemlere başvurulmalıdır.

Kedilerin uyumadıkları zamanlarının çoğunu kendilerini temizlemeye ayırdıklarını biliyoruz. Bu temizliklerini yapabilmek için tükürük bezlerinde sürekli kullanıma hazır tükürüğün bulunması çok önemlidir bu yüzden özellikle suya ihtiyaç duyarlar.

Yaz ayları için özellikle su, kedilerde vücut sıcaklığını regüle etmede yardımcı olur, bilindiği üzere kedilerin patileri dışında ter bezleri yoktur yine de bunu soluk alıp verme yoluyla tolere edebilirler, fakat yaz aylarının ne kadar sıcak geçtiğini düşünecek olursak suyun özellikle uzun tüylü kediler için ne kadar hayati oluğunu daha iyi anlıyoruz.Bu dönemler için sıcaklığı biraz daha düşürülmüş sular ya da su kaplarına atılmış 1 küçük buz kalıbı rahatlamalarını ve su isteklerini arttırabilir. Kediler için serin su ılık suya nazaran daha caziptir. Suyun sıcaklığını 15-20 derece civarında tutmak kedimizin su tüketimini arttırabilir.

Kediler her gıda tüketiminin sonrasında su kabına yönelirler, Her su içişinde 6-10 ml su içeceklerdir. Bu yüzden mutlaka ama mutlaka mama kaplarının yanında su kaplarının da bulundurulması, bunun yanında onları su içmeye teşvik etme açısından evin çeşitli yerlerine de su kapları konulmasında fayda var. Çok sayılı kedilerin olduğu evlerde kedi sayısının bir fazlası (+1) su kabı bulundurulması öneriliyor.

Mama ve su kapları her gün temizlenmelidir, su kaplarının pis oluşu kedilerimizi onlardan uzakta tutar ve yeteri kadar su tüketemezler. Mama ve su kaplarının cam, metal ve porselen seçilmesinde önemli bir noktadır, çünkü plastik kaplar zamanla deforme olur ve kokusu suya geçer, koku alma duyuları üstün olan kediler bunun çabucak farkına varır ve o kaptan su içmek istemezler. Özellikle su kabının ağır malzemeden yapılmış olmasına önem verilmeli, oyun oynarken mama kabının ters düz olması kedilerin içeceği su miktarında bariz azalmaya sebebiyet verir, eğer ağır malzemeden üretilen kaplar tercih edilirse, su kabının devrilmesi kolay olmayacaktır. Gün içinde suyun 1-2 saatte bir tazelenmesi ya da değiştirilmesi gerekir, çünkü durağan suda gözle görülmeyecek ve kedimizi hasta edecek zararlı etkenlerin üreyip çoğalabilir.

Sürekli yaş mama tüketmeyen kediniz için, kuru mamalarını et suyuyla veya içme suyuyla ıslatıp yumuşamasını bekledikten sonra kedinize verebilirsiniz. Ayrıca su şelaleleri gibi özel tasarlanmış su kapları veya musluktan akan suyla ilgisini çekmek faydalı olabilir, doğal bir içgüdü sayesinde akan bir suyun duran bir sudan daha taze ve daha temiz olduğunu bilirler. Suyun sesi dahi onları su içmeye teşvik edebilir. Hazır sular, kaynatılmış sular kedileriniz için çok az hatta neredeyse hiç klor içermezler. Almanya’da yapılan bir çalışmada Klor içeren sular kedinizin akan musluk suyuna ilgisinin daha çok olduğu ve bu ilgilerinden dolayı akan musluk suyu kullanılarak da su içmeye teşvik edilebilineceği yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Başka bir bilimsel çalışmada ise besinlerin NaCl içeriğinin arttırılmasıyla su alımda ve idrar hacmindeki artış ve daha sonra idrar seyreltmesini sağlamak için bir yöntem olarak kullanılmış.

Kanada’daki başka bir çalışmada sağlıklı erişkin kediler için güvenli bir üst sodyum sınırı önermenin zor olduğu belirtilmiştir ve sınırsız su olduğunda, kedilerin yüksek yoğunlukta sodyumu tolere edebileceği sonucuna varmıştır. Kediler için güvenli üst sodyum limiti kuru madde bazında % 1.5 sodyum olarak tanımlanmıştır. Bununla birlikte, kronik böbrek yetmezliği, üriner sistem rahatsızlıkları olan kediler için güvenli üst sodyum limiti bilinmemektedir.Bu yüzden yüksek sodyum içeren besinler ile beslenmede böbrek hastalığı veya hipertansiyon riskli kedilerde böbrek değerleri ve fonksiyonu ayrıca kan basıncı takip edilmelidir.

Peki kediniz ne kadar su tüketmeli?

Yapılan çalışmalarda kedinizin günde tükettiği kuru mama miktarın 5 katı kadar su tüketmesi gerektiği saptanmıştır. Yani günde ortalama 50 gram kuru mama yiyen bir kedinin en az 200-250 ml kadar su tüketmesi gerekmektedir. Bu miktar hareketli ve oyuncu kedilerde daha fazla olmalıdır. Yaş mama tüketen kedilerde bu miktarın biraz daha az olması beklenir çünkü yaş mama %70 oranında su içerir bu yönüyle kuru mamadan farklılık gösterir.

Su tüketiminin azaldığını nasıl anlayabilirsiniz?

Su tüketiminin azaldığını anlayabilmenin ise oldukça kolay bir yolu sırt derisini tutup kaldırarak eğer deri susuz kaldıysa ve elastikiyetini kaybetmişse gözle görülür şekilde derinin eski halini alması yavaşlayacaktır, bununla beraber her iki gözünün önüne 3. göz kapağı adı verilen bir perde kapanır bu durumda yapılması gereken ilk şey telaşa kapılmadan veteriner hekiminize danışmak olmalıdır.

Su yaşamın en temel öğesini oluşturan unsurdur, biz kediciler olarak kedilerimizin sağlığını korumak adına önemli bir olayı gözden kaçırmayalım ve onları taze ve temiz su içmeye teşvik edelim, sadece kendi kedimize değil, sokakta yaşayan minik dostlarımız için de..

31/01/2023

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

Kahin Kedi Achilles

12.06.2021

St Petersburg kentindeki ünlü Hermitage Müzesi'nin bahçesinde yaşayan kahin kedi Achilles, A ...

Saray Kedisi ‘Mülayim’

15.06.2022

Osmanlı saray yaşamında hayvanlar da sarayın bir parçası olarak görülüyordu. Sarayda ...