Kedinizi Ev Kazalarından Nasıl Korursunuz?
01.06.2023Evinizde kedilerinizin başına gelebilecek, olası ev kazalarını önlemek için birkaç ...
Hepimiz, kedilerimize mutlu ve güvenli bir yuva sağlamak amacıyla sarıldık bu işe; Kedici olmaya. Kendimizden farklı bir türü iyi ağırlamak ve onu ailenin bir parçası haline getirmek için çok emek harcadık ve harcıyoruz. Yeter ki bu küçük, yumuşacık, sevgi toparlağı dost, rahat etsin, huzurla geçirsin ömrünü yanımızda. Bazen şans eseri kapımızı açtığımız anda tanışırız onlarla; bazen de dostlarımız, ailemiz kucaklarında yalpalaya yalpalaya koşarak getirirler kucağımıza. “Bak şunun tatlılığına! Lütfen ona yuva olalım!”
Bu titrek kuyruklu, gözleri heyecan ve korkuyla açılmış küçük canları gördüğümüz an, onlara aşık oluruz. Sevinçli biraz da ihtiyatlı bir kucaklayışla alırız yuvamıza. Zamanla o bize, biz ona alışırız ve yokluğu, sessizliği endişelenmemize, karaları bağlamamıza yol açacak denli büyütür sevgisini içimizde…
Bütün iyi niyetimize ve bu gırlayan, mırıl mırıl ortalıkta dolanan cana karşı kocaman sevgimize rağmen hiç farkında olmadan, yanlış bir iletişim ve davranış içerisine girebiliyoruz. İşte o davranışlar ve doğruları:
1.Cezalandırma
Kedilerden, bizim hoşumuza gitmeyen bir davranışın “yanlış” olup, sonucunda da tekrarlamamaları için cezalandırılmalarını kavrayamazlar. Örneğin, bir bardağı masadan fırlatmak kediye göre yanlış bir hareket değildir. Fakat biz bardağı su içmek için kullanırız. Bardaklar camdır, kırıldıkları zaman çok tehlikeli olurlar ve temizlenmesi gerekir. Bu nedenle bardakların fırlatılmalarını istemeyiz. Bunu kediye uzun bir neden sonuç içerisinde anlatmanın bir yolu yoktur. Kedinin gördüğü tek şey, aniden sahibinin öfkesi ve korkutucu davranışlarıdır! Kediler bu şekilde disipline edilemezler, aksine yalnızca stres seviyeleri artar sahiplerinden korkar hale gelirler. Çünkü cezanın asıl nedenini anlayamadıklarından, öfkenin aniden ortaya çıktığını zannederek sürekli gergin ve kaygılı olurlar. Aynı zamanda bu insanlara güvenlerini kaybetmelerine yol açar.
Bunun yerine nasıl davranmalı?
Kedilerimizi tamamıyla eğitmek pek mümkün olmasa da bunun yolu hoşumuza gitmeyen davranışları cezalandırarak onları baskı altına almak değil, iyi davranışları ödüllendirerek istenen davranışları pekiştirmektir. Kedi olumlu ve doğru bir davranış yaptığında ödül mamaları veya yeni bir oyuncak ile ödüllendirilmelidir. Böylece iyi davranışı ödülle ilişkilendirir. Ödüllendirme çalışması kedinin insanlara güvenini ve kurdukları bağın kuvvetini arttırır.
2.Mama ve Su Kaplarının Yetersizliği ve Yanlış Konumlandırılması
Kediler yaratılışları gereğince az su tüketirler. Bu nedenle üriner sistem hastalıklarına çok daha yatkın hale gelirler. Bunun önüne geçebilmek için mama ve su kaplarının konumu, sayısı, temizliği çok önemlidir. (Bir evdeki kedi sayısı+1) su kabı bulunmalı, su ve mama kapları birbirlerinden uzak olmalıdır. Hele hele kum kabının asla yakınlarında bulunmamalıdır ne mama ne de su kapları. Kedilerin ataları su kenarlarında avlandıkları zaman, avlandıkları hayvanın kanı bulunduğu su birikintisini kirletir. Kan, besin açısından çok zengin bir maddedir ve sudaki bakteriler hızla çoğalır. Eğer kedi bu gölden su içerse hastalanacağını öğrenir. Bu nedenle içgüdüsel olarak, şuanda da kediler, mamalarının yanlarındaki suları tüketmek istemezler.
3.Kediler Düzenli Egzersiz Yapmalıdır
Kedilerin hep uykucu olduklarını, hareket etmeyi sevmediklerini düşünürüz. Oysaki bir kedi kaç yaşında olursa olsun kedi oltasına hayır demez. Heyecanlı bir oyuncak gördüğünde peşinden dakikalarca koşturur. Çünkü vahşi doğada kedilerin egzersiz yapma ihtiyaçları vardır. Bu nedenle kardeşleriyle aslanların oynadıklarını, gerçek bir av olmasa bile etrafta kovalamaca yaptıklarını görürüz. Bu onların antrenman gereksinimleridir. Aynı içgüdü bizim küçük ev kedilerimizde de mecvuttur. Ve eğer bu içgüdüleri karşılanamazsa çeşitli davranış problemleriyle karşı karşıya kalırız. Agresyon, anksiyete gibi… Bu nedenle, mamaları puzzle yemliklere konulabilir, kedi oltası gibi oyuncaklarla oynatılabilir. Böylece avcılık içgüdüleri tatmin olur.
4.Hijyen Eksikliği
Kediler çok temiz hayvanlardır, kum kaplarının, mama ve su taslarının temiz olmaması onların mental sağlıklarını olumsuz etkileyecektir. Kendilerini gün boyunca yalarlar ve temiz tutmaya özen gösterirler. Kum kaplarının her gün temizlenmesi ve su kaplarının temiz ve taze suyla değiştirilmesi önem arz eder. Kirli alanlar kedilerimizi strese sokacaktır. Bunun sonucunda farklı yerlere idrar yapma, eşyaları tırmalayarak zarar verme gibi davranışlar gelişebilir.
5.Yanlış bir davranış yaptığında bağırmak
Bağırmak kediyi yalnızca korkutacaktır. Aynen cezalandırmada olduğu gibi kediler nedeni anlayamaz ve insanların korkutucu ve dengesiz varlıklar olduğunu düşünerek sürekli endişeli ve stresli olurlar. Kediler yüksek seslere karşı çok duyarlıdır. Onlara bağırmanız çok şiddetli duygusal yıkımlara yol açacaktır. Yüksek sesle konuşan ve yaklaşan insanlar kaçınacak ve onlardan uzak duracaktır.
6.Aldırış etmemek ve görmezden gelmek
Genel inanışa göre kediler asosyaldir, sizden uzak kalmak ve sizinle ilgilenmek istemezler. Fakat bu tamamıyla yanlıştır. Kediler bizlere duygusal anlamda çok bağımlıdır. Ve ilgi görmek isterler. Onlara vakit ayırmanızı, oyun oynamanızı veya sadece dibinizde oturmanızı isterler. Sadece bunun bir süresi vardır ve yalnız kalmaya da ihtiyaçları bulunmaktadır. Bizler bu yalnızlık ihtiyacını umursamazlık, asosyallik olarak gördüğümüzden kedilerimizi çok yanlış tanıyor ve yanlış iletişim kuruyoruz. Bağımsız ve güçlü hayvanlardır fakat bu onların hassas olmayacağı anlamına gelmez. Araştırmalar gösteriyor ki kediler bizi güveni ve konforu sağlayan canlılar olarak tanımlıyorlar. Bize miyavladıklarında, ilgi görmek istediklerinde bu ilgiyi aksatmamalıyız.
7.Süt ile beslemek
Özellikle sokak kedilerinin beslenmesinde sıklıkla kullanılmasına karşın ne yazık ki hiç doğru bir tercih değildir. Bütün yavru kediler annelerinin sütünü sindirebilecek laktaz enzimini üretirler. Fakat sütten kesilme dönemine girildiğinde bu enzimin üretilmesi azalır. Sindirilemeyen süt şekeri, yani laktoz, bağırsaklardaki bakteriler tarafından kullanılır. Bu da ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açar.
8.Kediler dört ayak üstüne düşer!
Özellikle yaz aylarında, evlerin kapıları, pencereleri daha sık açık kaldığında, kliniklerin yüksekten düşen kedi hastalarıyla dolduğunu görüyoruz. Bunun nedeni, kedimizin atlamayacağına olan inancımız ya da atlarsa dört ayaküstüne düşeceğinden emin oluşumuz. Fakat kedilerin dört ayaküstüne düşmesi, kendisini düşme esnasında çevirebilmesinden kaynaklanmaktadır. Eğer çevirecek zamanı olmazsa, diğer bir deyişle uzun bir mesafe olmazsa kedi kendini çeviremez ve çok ciddi yaralanmalar hatta ölümler meydana gelebilir. Bu nedenle, pencere ve balkonlara özel kedi kafeslerinden yapılması, dostlarımızın da sizinle birlikte temiz ve güvenli hava almasını sağlayacaktır.
Kedilerimizi her geçen gün daha iyi tanıyor, onlar için mutlu ve huzurlu yuvalar yaratıyoruz. Elbette ki bir kediyi anlamanın en iyi yolu onu gözlemlemek ve onunla iletişim kurmaktır. Nitekim nasıl ki her insan birbirinden farklıysa kediler de bir o kadar eşsiz ve biriciktir!
Evinizde kedilerinizin başına gelebilecek, olası ev kazalarını önlemek için birkaç ...
Kediler tuvalet alışkanlıkları konusunda oldukça hassas ve özenli canlılar oldukları için ...
Sosyal medyada paylaşılan yılan desenli kedi fotoğrafı viral oldu. Bir Facebook ...
Vetbüs Sokak Hayvanları İçin Yollarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Vetbüs Projesi ...
Birleşik Krallık’taki insanların yarısından fazlası evini bir evcil dostla paylaşıyor. ...
Kediciler, aşırı tüy dökme, cilt sorunları ya da hava sıcaklıklarındaki değişimlerin ...
Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde, iki köpekteki kuduz şüphesi nedeniyle 8 Haziran’da iki ...
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yer alan, leopar ve ineğin bir aradaki görüntüleri ...
Efsaneye göre, fil ne zaman öleceğini bilir. Sürüyü meşgul etmek ve onları yavaşlatmak ...
‘’Biz istiyoruz ki Smokin Kedi Tomris adında bir barınak kuralım.. Tüm dostlarımızı ...
Sizin tüm gün yanında olmanıza alışan kediniz, siz işe döndükten sonra saksıları ...
Bengal kedileri; dikkat çeken tüy desenleri, hareketleri ve yüksel zekası ile bilinir. Bir ...
Sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifiyle ilgili CHP Sözcüsü Deniz Yücel “Hayvanlara ...
Kediciler, aşırı tüy dökme, cilt sorunları ya da hava sıcaklıklarındaki değişimlerin ...
İnsanlarla kedileri arasındaki bağ olağanüstü bir şeydir. Onlar kaotik hayatlarımızda ...
Zaman zaman şirin yaramazlıklar yapsalar da kediler mükemmel canlılar. Vazonuzu devirmek, ...
Mama kabının yerinin değişmesine dahi strese giren kediler, ev ortamı değiştirdiklerinde zor ...
Afet ve Acil Durum (AFAD) Gümüşhane İl Müdürlüğü’nün 5 yıl önceki inşaat sürecinde ...
Evde fark etmeden kenara koyduğunuz yabancı cisimleri, kediler yutabilir. Örneğin, ip, iğne, ...
Kelebekler; narin, sevimli ve rengarenk halleriyle görenleri kendilerine hayran bırakan o güzel ...
Zaman zaman kedinizin bir şeylerden korktuğunu fark etmiş olabilirsiniz. Şimdi size kedilerin ...
Kedilerin kemirgen arkadaşları ile eski bir rekabeti olsa da, birçok Kedici hala merak ediyor: ...
İlk Okuma - KedilerUsborne Beginners – Cats – 2003Anna Milbourne / Çeviri: Alp ...
Kediler uykuyu oldukça seven canlılardır. Öyle ki günde 16 saate kadar uyuyabilirler. Uykuyu ...
1983 yılında Eskişehir’de doğdum. Lisans eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesinde, ...
Vahşice katledilen moda adı altında kullanılan savunmasız hayvanların kürklerinin hala ...
Kedilerin sevgilerini gösterme biçimleri de insanlarda olduğu gibi değişiklik ...
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim ve Öğretim Programları ...
Kadim zamanlarda bilgeler, değişik hayvanların değişik özelliklerini incelemişler ve sahip ...
Bilim insanları, örgü şapkalar sayesinde ilk kez bilinci yerindeyken kedilerin beynini ...
Kedilerde 'Rinit' olarak da bilinen tıkalı burun oldukça yaygın rastlanan bir ...
Kedilerin çoğu yemek yemeyi sever. Özellikle evde yaşayan kedilerin çoğu, sokaktaki kedilere ...
Elazığ'da bir kedi, tarihi Harput Mahallesi'ndeki 500 yıllık Ahmet Bey Camisi'nin minberinin ...