Enflasyon hayvanları da vurdu!

Enflasyon hayvanları da vurdu!

Enflasyon nedeniyle oluşan fiyat artışlarının sonuçlarını kedi ve köpekler de yaşıyor. Bakım, mama, sağlık maliyetlerinin artması nedeniyle terk edilen, sokağa bırakılan hayvan sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.

Pandemi döneminde yaşanan yalnızlık ve umutsuzluk hissinden çıkmak için pek çok insan çareyi tatlı bir kedi veya köpek yavrusunu sahiplenmekte buldu. Örneğin, bu dönemde yaklaşık 23 milyon Amerikalı (neredeyse her 5 haneden 1’i) bir kedi veya köpek sahiplendi. Pandemi döneminde kediler ve köpekler pek çok insanın yalnızlık duygusunun merhemi oldu. Bir kedi veya köpek sahiplenme kararı, her açıdan eşsiz bir deneyim fakat şayet bu karar üzerine düşünmeden anlık verilmişse; hayvan sahibi, bir hayvanın sorumluluğunu almaya hazır değilse sonuç hayvanlar için mutsuzluk oluyor.  

Öte yandan enflasyon halkların olduğu kadar kedi ve köpeklerin de düşmanı. Örneğin Fransa’da, yüksek enflasyon nedeniyle mama, hijyen ve sağlık hizmetlerindeki maliyet artışı, sokaklara bırakılan evcil hayvan sayısını yüzde 15’den fazla artırdı.

Türkiye’de de artan enflasyon nedeniyle hem hayvanlar hem de sahipleri mağdur oluyor. Yükselen maliyetler nedeniyle hayvan terk edilmeleri de artıyor. NTV’nin haberine göre; son bir yılda mama fiyatları %100’e yakın zamlandı. Bakım masrafları da artınca bazı hayvan sahipleri evcil hayvanlarını sokağa terk etmeye başladı. Barınaklar tarafından koruma altına alınan hayvanlar ise sahiplendirilmeyi bekliyor. Cat Hospital Kedi Hastanesi Kurucu Hekimi Tarkan Özçetin, NTV’ye yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Yüksek orandaki zamlar, insanları da hayvanları da mağdur ediyor. Veteriner hekimlik hizmetlerinde kullanılan çoğu malzemenin ithal olması nedeniyle sağlık hizmetlerinde de maliyetler oldukça arttı. Terk etmek ise onlara yapılabilecek en büyük kötülük. Terk edilen kedi ve köpeklerin sokakta yaşama şansı yok. Biz de zaman zaman şahit oluyoruz, terk edilen hayvanların çok farklı bir psikolojisi oluyor, şaşkın oluyorlar ve dışarıda zaten çok uzun süre yaşayamıyorlar.”

Bazı hayvanseverler ise fiyat artışları nedeniyle açık mamalara yöneldi. Özçetin, açık mamada pek çok riskin olduğunu; açık mamaların bozulabileceğini, mamalara çok farklı içerikler eklenebileceğini ve tarihi geçmiş bir mamanın yeni gibi satılabileceğini ifade etti.

Hayvanseverlerin talebi ise hayvan mamalarının temel gıda sınıfında değerlendirilerek KDV oranının düşürülmesi yönünde.

Kaynak: NTV, Gazete Oksijen, Forbes

 

 

20/04/2024

Keditörün Önerisi

İlginç Kedi Davası

17.03.2023

ABD'nin Bellevue kentinde yaşayan bir kadın, bir başkasının mülküne izinsiz girdiği ...

Kedi Çığlığı

04.01.2023

Kedilerin adeta çığlığı andıran fazla yüksek sesle miyavlamalarına ‘vokalizasyon’ ...

Köpeklerin Vücut Dili

23.09.2021

Köpekler gözlerinden, kuyruklarına kadar tüm vücut hareketleriyle iletişim kurarlar. Göz ...

Kediler Alemi

Japonya’da Kedici Olmak

13.07.2021

Japonya’da ‘kedi kafeler’ oldukça popüler. Bunun sebebi ise kedi beslemenin oldukça ...

PASAPORTLU PATİLER!

06.09.2023

Hayvan sahipleri için uzun süreli seyahatlerin vazgeçilmezi, en yakın dostlarının da ...