Bitkiler Ve Hayvanların Ortak Özellikleri

Bitkiler Ve Hayvanların Ortak Özellikleri

Doğadaki canlı varlıklar arasında, bitkiler ve hayvanlar da yer almaktadır. Çiçekler, böcekler, kuşlar, kediler, köpekler, ağaçlar ve daha birçok canlı çeşidi mevcuttur. Peki, hayvanlar ve bitkiler arasındaki ortak özellikler nelerdir?

Bu canlı organizmaların temel bir takım ortak özellikleri bulunmaktadır.

Hücre yapısı

Bütün canlılar hücre ya da hücrelerden oluşmuştur. Hücre organizmanın temel birimidir. Hücrede geçen bir takım olaylar canlılığın devamına izin verir.


Beslenme

Canlılar yaşam faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için dış ortamdan besin olmak zorundadırlar. Hayvansal organizmalar besinlerini dış ortam hazır olarak alırken, bitkiler kendi besinlerini kendileri sentezler. Her iki canlı da besinsiz yaşayamaz.



Hareket

Canlılar dış ortamdan gelen uyaranlara karşı tepki gösterirler. Dış ortamdan gelen uyarılar ışık, ısı gibi etkenler olabilir. Hayvanlar buna daha hareketli şekilde tepki verirken, bir lalenin güneşe doğru açtığını net görebiliriz.

Büyüme

Canlılarda hücre bölünmesi ile hücre sayısı artar. Buna bağlı olarak organizma büyüme eğilimine girer. Organizmaya alınan besinlerin büyük bir kısmı bu amaç için kullanılır. Her iki canlı da büyümek ve gelişmek için besin alır, gelişir ve büyür.



Üreme

Canlılar kendi nesillerini devam ettirebilmek için ürerler. Eşeysiz ve eşeyli üreme olmak üzere iki tip üreme canlılarda görülür.



Solunum

Canlıların yapılarına almış oldukları besinleri hücre organ ellerinde oksijenli ya da oksijensiz bir şekilde yakarak enerji üretmeleri olayıdır. Oksijenli solunum olayı özetlenecek olursa;



Besin+Oksijen Su= Karbondioksit+ Enerji şeklinde gerçekleşmektedir.



Tabiatta birtakım canlılar (Bira mayası) enerji üretmek maksadı ile oksijensiz solunum olayını gerçekleştirir.

Besin=Etilalkol+ Karbondioksit+ Enerji şeklinde gerçekleşmektedir.

Boşaltım

Canlılar, çeşitli faaliyetler sonucu organizmalarında oluşan artık maddeleri, kararlı bir iç ortam oluşturmak için atarlar. Canlılar bu olayı gerçekleştirebilmek için çeşitli organ sistemleri oluşturmuşlardır. Boşaltım, hayvanlar ve bitkiler arasında bilinen ortak özelliklerdendir.



Sindirim


Canlılar, yapılarına almış oldukları büyük molekülleri, küçük moleküllere çevirirler. Hem bitkilerde hem hayvanlarda görülür.

Sentez

Canlılar, yapılarına almış oldukları küçük molekülleri organizmalarına uygun büyük moleküllere dönüştürürler. Örneğin; protein sentezi

20/08/2021

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

Evdeki Tehlike

06.01.2023

Birçok kedici, antifriz, zehirli bitkiler ve bazı yiyecekler gibi evcil dostlarımıza ...

Köpeklerin Vücut Dili

23.09.2021

Köpekler gözlerinden, kuyruklarına kadar tüm vücut hareketleriyle iletişim kurarlar. Göz ...

Hayvanlar Aşık Olur Mu?

30.05.2023

Aşık olmak insanlara has bir duygu mudur? Hayvanlar aşık olabilir mi? Bilim insanları ...