Kedi Tüyü Katili Ele Verdi - Alp Akoğlu

İngiltere’deki Leicester Üniversitesi’ndeki araştırmacılar kedi tüylerinden elde edilen DNA’nın suçluları yakalamada nasıl faydalı olabileceğini gösterdi. Üstelik gerçek bir suçun kim tarafından işlendiğini bulmaya yardım ederek.
İnsanların suç mahalinde bıraktıkları saç, tükürük, kan gibi maddelerden elde edilen DNA örnekleri, suçluları yakalamada uzun süredir kullanılıyor. Suçun işlendiği yerde bulunan DNA örnekleriyle veritabanlarındaki ya da doğrudan şüpheli kimselerden alınan örnekler karşılaştırılıyor ve eşleşme olduğunda suç kanıtlanabiliyor. DNA kişiye özgü olduğundan genellikle kesin kanıt olarak kabul ediliyor. Suç mahalinde bulunan diğer kanıtlar da olay yeri inceleme uzmanlarına yardımcı oluyor.
Bu son araştırma, kedi kıllarının da bu konuda polise yardımcı olabileceğini gösterdi. Nitekim, kediciler iyi bilir, kedili evlerde kedi kılları her yerdedir. Kedi bulunan bir eve girdiğinizde üzerinize mutlaka birkaç tüy yapışır.
Hayvan kıllarından elde edilen DNA adli vakalarda bir süredir kullanılıyor. Ancak, bu çalışmayı yürüten Jon Wetton, bir kediden elde edilen DNA’nın İngiltere’de ilk defa kanıt olarak kullanıldığını belirtiyor. Wetton, İngiltere’deki yaklaşık dört evden birinde kedi olduğu düşünüldüğünde, kedi kıllarının suçların çözülmesinde önemli birer kanıt olabileceğini söylüyor.
İngiltere’deki bu vakada, öldürülen ve cesedi olay yerinden uzak bir yere taşınan bir kişinin üzerinde bulunan kedi kılları olay yerinin belirlenmesine yardımcı oldu. Öldürülen kişinin üzerinde bulunan kedi kıllarının bir arkadaşının kedisine ait olduğu belirlendi. Diğer kanıtların da desteğiyle suçlunun kimliği belirlenmiş oldu ve suçlu ömür boyu hapse mahkum edildi.
Polis yaptığı açıklamada kedinin durumuyla ilgili de bilgi verdi: “Tinker iyi ve yeni sahipleriyle mutlu.”
KEDİCİ AŞKINA ARA
EN YENİLER
Bir Kedinin İlkyardım Çantası - Aynil Furtun
25.02.2021Onlarla Yaşam - Ahmet Ufuk Işık
25.02.2021Kediler Neden Güzeldir? - Ebru Erdemoğlu
25.02.2021Yoga Ve Büyük Kediler - Ferhan Yüksel
24.02.2021Su Gibi Ömrümüz Olsun! - Banu Topalakçı
24.02.2021Kediler de Değişti - Yıldız Kaşıkçı
24.02.2021Kedi Dili ve Yapay Seçilim - Alp Akoğlu
24.02.2021TÜRKİYE'NİN KEDİ HASTANESİ
