Didim’deki sokak köpekleri İngiliz çifte emanet
07.10.2024Tatil için geldikleri Türkiye’ye hayran kalıp, 2007’de emekli olur olmaz Didim’e ...
Merkezleri İsviçre’de bulunan Hayvan Hukuku Vakfı ve DÖRT PATİ-Hayvan Refahı Organizasyonu, sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından açık mektup yayımladı. Uluslararası faaliyet yürüten iki örgüt Türkiye’deki milletvekillerine “Sağlıklı sokak hayvanlarının öldürülmesi sadece etik dışı olmakla kalmaz, aynı zamanda bu yöntem uzun vadede sokak hayvanı popülasyonlarını azaltmada etkisiz olduğu kanıtlanmıştır” diyerek iş birliğine açık olduklarını belirtiyor.
Örgütler yayımladığı mektupta “Herhangi bir hukuki konuda size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. Yakala, kısırlaştır, aşıla ve bırak programları ve kamuoyu farkındalığı oluşturma yoluyla etkili ve hayvan dostu nüfus kontrolü sağlamanızı acilen talep ediyoruz” dedi.
Mektubun tamamı şöyle:
“Değerli Komisyon Üyeleri,
Hayvan Hukuku Vakfı (Stiftung für das Tier im Recht, TIR) ve DÖRT PATİ – Hayvan Refahı Organizasyonu yıllardır hayvanların saygılı muamelesini ve insan-hayvan ilişkilerinin hukuk, etik ve toplum alanlarında sürekli olarak iyileştirilmesini teşvik etmek için iş birliği yapmaktadır.
Hayvan Hukuku Vakfı, özellikle hayvan dostu yasaların teşvik edilmesi ve tutarlı bir şekilde uygulanması üzerinde yoğunlaşmaktadır. DÖRT PATİ, dünya genelinde sokak hayvanı popülasyonlarını kontrol altına almak için insancıl ve etkili yöntemlerin geliştirilmesi ve uygulanmasını destekleyen birçok proje yürütmektedir.
Avrupa genelindeki birçok hayvan refahı uzmanı ve hayvansever tarafından, Türk hükümetinin sokak köpeklerine yönelik muhtemel planları hakkında bilgilendirildik.
Aldığımız bilgilere göre, Türk Ceza ve Hayvan Refahı Yasası’nda sokak köpeklerini sokaklardan alıp barınaklara yerleştirmeyi amaçlayan bir değişiklik yapılması planlanmaktadır. Ayrıca, barınağa yerleştirildikten sonraki 30 gün içinde sahiplendirilemeyen hayvanların öldürülmesi öngörülmektedir.
Sağlıklı sokak hayvanlarının öldürülmesi sadece etik dışı olmakla kalmaz, aynı zamanda bu yöntem uzun vadede sokak hayvanı popülasyonlarını azaltmada etkisiz olduğu kanıtlanmıştır. Bunun nedeni, ortaya çıkan nüfus boşluğunun kısa süre içinde yeni doğan hayvanlar veya diğer bölgelerden gelen hayvanlar tarafından doldurulmasıdır. Romanya gibi diğer ülkelerden örnekler bunu doğrulamaktadır.
Savunduğumuz ve teşvik ettiğimiz insancıl nüfus yönetim yöntemleri, “yakala, kısırlaştır, aşıla ve bırak (CNVR)” güncel araştırmalara göre, hayvanların duygularına ve haysiyetine saygı gösterirken etkili ve uzun vadeli kontrol ve azaltmayı sağlamaktadır. Ayrıca, köpek sahiplerinin serbest dolaşan hayvanlarını kısırlaştırmalarını teşvik etmek önemlidir, bu da finansal teşvikler yoluyla teşvik edilebilir.
Ancak, sokak hayvanlarının sürekli olarak barınaklarda tutulmasına kesinlikle karşıyız. Barınaklardaki hayvanların çoğu asla sahiplendirilmez, sadece şanslı olanlar (daha önce evcil hayvan olarak yaşamış olanlar) hariç. Sokaklarda yaşamış ve çeşitli özgürlüklere alışkın olan hayvanlar, parmaklıklar ardında kasvetli ve mutsuz bir yaşama mahkûm edilecektir.
Bir çözüm, Türkiye, İtalya ve birçok başka ülkede halihazırda var olan “Toplum Köpekleri” konseptidir. Bu hayvanlar, belirli bir sahibin olmadığı, ancak çevrelerindeki insanlar tarafından bakılan ve belediyeler tarafından tıbbi bakım sağlanan sokak hayvanlarıdır. Sonuç olarak, bu hayvanlar çevrelerine alışkındır ve insanlara veya trafiğe tehlike teşkil etmezler.
Sorumlu evcil hayvan sahipliği hakkında farkındalık yaratmak ve sokak hayvanlarıyla güvenli bir şekilde nasıl etkileşime geçileceğini teşvik etmek önemlidir ve bu çocuklarla başlamalıdır.
Tüm köpeklerin sürekli olarak kimliklendirilmesi (çipleme), kayıt altına alınması ve köpek yetiştiricileri için lisans zorunluluğu, istenmeyen doğumları azaltmak ve terk edilen hayvanları izlemek için esastır. Hayvan ithalatı ve ticaretinin düzenlenmesi de sorunun çözümüne yardımcı olabilir. Bu bağlamda, bu yükümlülüklerin ihlallerinin kolluk kuvvetleri tarafından tutarlı bir şekilde cezalandırılması da aynı derecede önemlidir.
Herhangi bir hukuki konuda size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. Kapsamlı bir CNVR (“yakala, kısırlaştır, aşıla ve bırak”) programı kurma hakkında bilgi için Uluslararası Evcil Hayvan Yönetimi Koalisyonu’nun (ICAM) web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
İmza sahibi kuruluşlar, hayvanların korunmasını sağlama konusundaki yasal sorumluluğunuzu yerine getirmenizi ve optimize edilmiş, kapsamlı CNVR (“yakala, kısırlaştır, aşıla ve bırak”) programları ve kamuoyu farkındalığı oluşturma yoluyla etkili ve hayvan dostu nüfus kontrolü sağlamanızı acilen talep etmektedir. Bu hem insanlar hem de hayvanlar için uzun vadede istenmeyen sonuçlardan koruyan sürdürülebilir bir sistemi sağlamak için tek etkili yoldur.
Saygılarımızla,
Hayvan Hukuku Vakfı’ndan Genel Müdür ve Avukat Dr. iur. Gieri Bolliger ve
LL.M. FOUR PAWS Kıdemli Programlar Direktörü, International Dr. Martina Stephany”
25/07/2024
Tatil için geldikleri Türkiye’ye hayran kalıp, 2007’de emekli olur olmaz Didim’e ...
Kayseri'de çuvala konulup, mahalleden uzaklaştırılmak istenen ve otomobilin motosiklete ...
Köpekbalıkları, güçlü çeneleri ve yırtıcı yeteneklerinden daha fazlasıdır. İşte ...
Tüm Kediciler evin asıl sahibinin kediler olduğunu bilir. Biz de bu durumdan pek şikayetçi ...
Kediler gün içerisinde o kadar çok uyur ki bu durum onların çoğu zaman tembel olarak ...
Japonya'da üretilen giyilebilir fan, kedi ve köpeklerin tüylerine hava üfleyerek sıcak yaz ...
Lemurların, nesli tükenmekte olduğu için sayısı oldukça az ama bir o kadar da kıymetlidir. ...
Kediler kimi insanlara çok gizemli gelmişlerdir. Hatta birçok kültürde çok enteresan batıl ...
Aslında kedilerin gözlerinin görmediğini anlamak kolaydır. Ancak bazı durumlarda tek gözü ...
Kediler neden dizüstü bilgisayarlar üzerine yatar ya da mırıldar? Kedilerde sık sık ...
Türkiye'de sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalı yeni yasal düzenlemede sona gelindi ve ...
Kediler, genellikle bağımsız ve mesafeli hayvanlar olarak bilinir. Ancak son dönemde yapılan ...
1.Dersin Konusu: İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde 1: Bütün insanlar hür, haysiyet ve ...
Evcil dostlarımız seyahat etmekten hiç hoşlanmazlar. Genel olarak değişikliği ...
Kediler cins ve karakter özellikleri bakımından birbirlerinden farklı canlılardır. Her ...
Tüm farklılıkları ile şüphesiz çok özeller. Kimi zaman beklenmedik anda omzumuzda ...
Ankara’da kedicilere 30 yılı aşkın tecrübesi ile pet sağlık hizmet veren Cat Hospital Kedi ...
Evde bir kedinin olması, KEDİCİ olmak harika bir deneyim. Fakat her kedi ırkının farklı ...
Pika sendromu bir çeşit yeme bozukluğudur. Bu sendrom sadece kedilerde değil, ...
Çadır kentte yaşayan ve 'Mucize' adı verilen kedi, 3 yavru dünyaya getirdi. Kedinin ...
Uzmana göre deprem hakkında tıpkı kendimiz gibi evcil dostlarımızı da eğitmemiz büyük ...
Büyük kedi cinsleri dendiğinde aklımıza ilk olarak kaplanlar, aslanlar, çitalar ve pumalar ...
Bildiğiniz gibi havalar soğudu, yağmuru, karı, rüzgarı… E bu durumda bir kedici ne yapar? ...
OHHAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tarkan Özçetin Ankara Veteriner Hekimler Odası ...
Bir yok oluş, bir yok ediş öyküsü Anadolu Leoparı'na ilk bilimsel “Felis ...
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca, deprem bölgesinden diğer illere götürülen ev hayvanları ...
Bu yıl 7’si düzenlenen Kedvet Kedici Dergisi Geleneksel Sokağın Kedisi ...
Hepimiz, kedilerimize mutlu ve güvenli bir yuva sağlamak amacıyla sarıldık bu işe; Kedici ...
Bahçeşehir Koleji’nin Diyarbakırlı öğrencileri, dünyanın en iyi 5 projesinden birini ...
200 kadar keşfedilmiş türü bulunan dünyanın en zehirli hayvanı; Ok ...
Ayasofya’nın ünlü kedisi Gli'nin hayatını kaybetmesinin ...
Cat Hospital Kedi Hastanesi Başhekimi Süleyman Seringen Kedici okurları için ...
Polikistik böbrek hastalığı özellikle İran kedileri, Egzotik Shorthair cinsi ve melezlerinde ...