Hayvan Haklarının En İyi Ve En Kötü Olduğu Ülkeler
12.04.20222021 yılında The Swiftest tarafından düzenlenen Hayvan Hakları Endeksi’ne göre, hayvan ...
TVHB Başkanı Ali Eroğlu: “Özellikle yangının yoğun olarak görüldüğü Antalya ve Muğla illerinde serbest çalışan veteriner hekimlerimiz bu bölgedeki Oda Başkanlıklarımızın girişimleriyle adeta zamanla yarışırcasına hasta ve yaralı tüm hayvanlarımızı ücretsiz olarak tedavi etmiş, ilaç desteğinde bulunmuş ve bulunmaktadırlar.”
Ülkemizde meydana gelen yangınlardan etkilenen yaralı hayvanlara ilişkin yaptığı açıklamada, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu, canları pahasına gece gündüz görev yapan veteriner hekimlere teşekkürlerini eksik etmedi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin yangından etkilenen mağdur hayvanlara ilişkin yayınladığı açıklama;
Günlerdir süregelen orman yangınları her Türk Vatandaşı gibi bizlerin de içini acıtmakta ve derin üzüntüye boğmaktadır.
Dünyanın karasal biyolojik çeşitliliğinin yüzde 80’ine ev sahipliği yapan ormanlarımızın yanması demek; Mevcut ekosistem ve bu ekosistemde yaşayan canlı ve cansız varlıkların yok olması bir başka deyişle geleceğimizin tehdit altına alınması demektir.
Maalesef ülkemizde eş zamanlı ortaya çıkan afet boyutundaki bu yangınlar sadece yaban hayvanlarımızı değil, yerleşim yerlerimizi de etkilemiş ve burada yaşayan hayvanlarımıza ciddi zararlar vermiştir.
Her afette olduğu gibi bu afette de Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin koordinasyonunda, 56 Bölge ve İl Veteriner Hekimleri Odası Başkanlıklarımız ile yangından etkilenen hayvanlarımıza yönelik ciddi ve yapıcı çalışmalar yürütülmektedir. Bu doğrultuda, gerek yaban ve gerekse evcil hayvanlarımızın başta tedavileri olmak üzere ilaç, mama, yem vb. ihtiyaçları kamu kuruluşları ile işbirliği içerisinde hızla karşılanmış, karşılanmaya devam etmektedir.
Özellikle yangının yoğun olarak görüldüğü Antalya ve Muğla illerinde serbest çalışan veteriner hekimlerimiz bu bölgedeki Oda Başkanlıklarımızın girişimleriyle adeta zamanla yarışırcasına hasta ve yaralı tüm hayvanlarımızı ücretsiz olarak tedavi etmiş ve ilaç desteğinde bulunmuş ve bulunmaktadırlar.
Bu çalışmalarda halen çok sayıda veteriner hekim görev almaktadır. Canla başla çalışırken bu müdahaleler esnasında ciddi solunum problemi yaşayıp hastaneye kaldırılan ve iyileşir iyileşmez tekrar görevi başına koşarak bir can daha nasıl kurtarabilirimin hesabını yapan ve mağdur hayvanlarımıza gerekli desteği vermeye çalışan fedakar veteriner hekimlerimize bir kez daha müteşekkiriz. Çünkü nerede bir can kurtarma operasyonu varsa veteriner hekimler her zaman gönüllü olarak hizmet vermektedir.
Veteriner Hekimlerimiz bir taraftan gece gündüz demeden çalışırlarken, diğer yandan yangınla ilgili Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak Oda Başkanlarımızla yapılan toplantı neticesinde bir kısım düzeltici faaliyetlerin de hızla yapılmasının daha faydalı olacağı kanaatına varılmıştır.
Öncelikle yaşanan koordinasyon problemi ortadan kaldırılmalıdır. Bölgeye kendi imkanları ile yardımcı olmak için gelen çok sayıda gönüllü veteriner hekim vardır ve yine çok sayıda ilaç mama yem desteği sürmektedir. Bunların tek elden ve amaca yönelik yürütülmesi sağlıklı olacaktır. Bunun için afet yönetimi için koordinasyondan sorumlu bir birim oluşturulmalı ve Veteriner Hekimleri Odası Başkanlıkları ile işbirliği içerisinde bu yardımlar doğru yönlendirilmelidir.
Bu ve ilerde yaşanabilecek afetler için acil eylem planları olmalı ve hızla devreye sokulmalıdır. Bu acil eylem planları sorumlu ve işbirliği yapılacak kurum ve kuruluşları açıkça belirlemeli ve yine araç, özellikle yangında hayvanların bakım ve tedavilerine yönelik içinde gerekli ilaç ve ekipmanların bulunduğu yangın tedavi setlerini hazır bulunduracak kuruluşlar belirlenmelidir.
Yardım adı altında hesap numarası bile paylaşma cüreti gösteren fırsatçıların, kişi ve kuruluşların önüne geçilerek engellenmesi sağlanmalıdır.
Henüz yanan bölgelerin içlerine girilemediği için yaban hayatının ne kadar etkilendiğini tam olarak bilinmemektedir. Yaban hayvanları doğası gereği tehlike karşısında kendilerini güvene alacakları ulaşılamaz yerlere sığınırlar. Mevcut durumda ancak kaçamayacak kadar kötü yaralanmış veya dumandan etkilenmiş hayvanlara müdahale şansı olacağından bu müdahale veteriner hekimlerimizce yapılmaktadır. Ancak yangının tam kontrolünden sonra iç bölgelerde, yangının doğrudan veya ikincil etkileri sonucu tedaviye ihtiyaç duyacak yaban hayvanlarının arazide tespiti, ilk müdahalesi ve nakillerini gerçekleştirmek önemli ve en zor süreç olacaktır. Soruna ilişkin konusunda uzman meslektaşlarımız ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği halinde hazırlıklar yapılmalıdır.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, böyle felaketlerin yaşanmamasını temenni ediyor, ülkemiz, insanımız, hayvanlarımız ve tüm canlılar için her türlü göreve hazır olduğumuzu bir kez daha duyurmak istiyoruz.
Yangınla canları pahasına fedakarca mücadele eden insanlarımıza, ormancılarımıza, kamu görevlilerine ve 7/24 özveriyle çalışan veteriner hekimlerimize şükranlarımızı sunuyoruz.
Türk Veteriner Hekimlerinin varlığı ülkesinin varlığı içindir.
Fotoğraf: Yasin Akgül / AFP
2021 yılında The Swiftest tarafından düzenlenen Hayvan Hakları Endeksi’ne göre, hayvan ...
Veteriner Diş Hekimliği Akademisi üyesi ve Cornell Üniversitesi Veterinerlik Koleji'nde Diş ...
Evcil dostlarımız harika egzersiz partnerleridir; yaslanıp ağlanabilecek bir omuzdur, yeri ...
Bangkok’un sıradan bir gününde, bir karakolun kapısından içeriye sevimli bir misafir girdi. ...
Evde birden fazla kedi varsa, zaman zaman boğuştuklarını görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ...
Korovirüs vakalarının yeniden yükselişe geçtiği Çin'de radikal önlemler devreye giriyor. ...
Kediciler, belki size şaşırtıcı gelecek ama ne kedilerdeki ne de zebra gibi çizgili desenleri ...
Küçük bukalemunlar, dillerini çok uzun mesafelere uzatabilirler. Şaşırtıcı ...
Türk bilim insanlarının yaptıkları bir araştırmaya göre (hep İsveçli bilim insanları ...
Kediler, duyuları ve sezgileri güçlü canlılardır. Hassas duyu organlarıyla çoğu kokuyu ve ...
Tokyo’da Shinjuku Tren İstasyonu’ndan çıkanları meydandaki gerçekçi dev Calico kedi ...
Kısırlaştırılmış Kedilere Özel Beslenme Kedilerin farklı yaşam evrelerinde farklı ...
Birçok kedi sadece kedilere özgü olan hareketlerine hayran kalır. Kediler, özellikle rahatlama ...
Avustralya’da birçok kent, yerel vahşi yaşamı korumak adına kedilere 7 gün 24 saat sokağa ...
Milli maraton yüzücüsü Alper Sunaçoğlu, sokak hayvanlarına 'ötanazi' içeren yasal ...
Evin Sessiz Doktoru:Evde kediyle yaşamanın kardiyovasküler sisteme etkileri artık sadece ...
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde büyük Türk Milleti'nin kanı, canı ve sonsuz ...
Bu durum aslında ‘’sevme –ısırma sendromu’’ olarak adlandırılan genel bir sorundur. ...
Kediler, vücutları ve ruhları kadar naif ve hassas bir sindirim sistemine sahiptirler. Sık sık ...
Japonya'nın en muhteşem adalarından biri, nesli tükenmekte olan yerli bir vahşi kediyi korumak ...
Bazı kediler doğuştan, bazıları ise sonradan bir kaza veya travma sonucu meydana gelen ...
Kediler bizim küçük dostlarımız ailemizin bir üyesi gibi.. Ülkemizde her yıl birçok ...
Edirne’de 44 yaşındaki Sevgül Durgit, evinin bir odasını sokak kedilerine yuva yaptı. Yedi ...
OHHAD üyesi Aorta Hayvan Hastanesi ekibi İstanbul’dan, Isparta’ya harekete geçti. Veteriner ...
Her şey kedinizi ürkütüyor, yerinden sıçrama boyutuna kadar korku yaşıyorsa, kedinizde ...
İnsanlar kedileri ya çok sever ve tutku ile bağlanırlar ya da onlardan korkar ve nefret ...
Türkiye'de depremde enkaz altında kalanları kurtarma çalışmalarını destek verirken ...
Narlıdere Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü kısırlaştırma, aşılama, muayene gibi ...
Depremlerin etkilediği Antep'in Nurdağı ilçesinde doğuma enkazda yakalanan kedi, Antep ...
“Ben de bir köpek ve bir kedinin olduğu bir evde bir de bebek büyüttüm. Ne yalan söyleyeyim ...
Merkez üssü Ege olan ve başta İzmir, Seferihisar olmak üzere birçok ilimizde de ...
Yerin 80 metre altındaki Iğdır Tuz Mağaraları'nın koruyucusu "Duman" ...
Sosyal medyada son günlerde dolaşan bir iddia, birçok hayvanseverin içini umutla ...