Veteriner hekimliğinde alternatif ve tamamlayıcı tıp uygulamaları

Veteriner hekimliğinde alternatif ve tamamlayıcı tıp uygulamaları

Veteriner Hekim Dr. Umut Fikret Korkmaz, veteriner hekimliğinde kullanılan alternatif ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını anlattı:

Veteriner hekimliğinde, geleneksel tıbbın yanı sıra alternatif ve tamamlayıcı tıp uygulamalarından da yararlanılabilir. Bunlar, hayvanların refahını yükseltmek veya hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan yöntemlerdir. Kedilerimizin sağlığı için bizim uyguladığımız alternatif ve tamamlayıcı tıp uygulamaları şunlardır:

Fizik tedavi ve rehabilitasyon

Cerrahi sonrası rehabilitasyon, kas ve iskelet sistemi yaralanmaları, osteoartrit veya eklem problemleri, kas zayıflığı veya kas güçsüzlüğü, nörolojik bozuklukların tedavisi ve desteklenmesi amacıyla; masaj, termal terapi, lazer terapi, magnetoterapi, akupunktur, denge egzersizleri ve fiziksel manipülasyonlar gibi teknikler iyileşmeyi hızlandırmak üzere kullanılabilir.

Homeopati ve fitoterapi (bitkisel tedavi)

Homeopati, mikro dozajlarda doğal maddeler kullanılarak vücudun kendi kendini iyileştirme yeteneğinin desteklenmeye çalışılmasıdır. Fitoterapi ise bitkilerin veya bitki özlerinin kullanımıyla tedavi etme anlamına gelir. Kullanılan doğal maddeler ve bitki özlerinin antioksidan özellikleri veya anti-enflamatuar etkileri nedeniyle alerjik reaksiyonlar, cilt problemleri veya sindirim sorunları için kullanılabilir.

Ozon terapisi

Ozon, oksijen moleküllerinden oluşan bir formdur ve antiseptik, anti-enflamatuar ve oksijenasyonu artırıcı özelliklere sahiptir. Çeşitli durumlarda ozon terapisinden yararlanabiliyoruz.

Yara iyileşmesi: Ozon terapisi, yaraların temizlenmesi ve iyileşme sürecinin hızlandırılmasında yardımcı olabilir. Yara enfeksiyonlarını önlemek için antiseptik etkisi vardır.

Cilt sorunları: Dermatit, alerjik reaksiyonlar, egzama gibi cilt problemlerinde, ozon terapisi cildin sağlığını desteklemek ve iltihabı azaltmak için kullanılabilir.

Enfeksiyonlar: Bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonlarıyla mücadelede, ozonun antimikrobiyal özellikleri nedeniyle ozon terapisi kullanılabilir.

Kronik ağrı ve inflamasyon: Ozon terapisi, osteoartrit gibi kronik ağrılı durumlarla mücadelede anti-enflamatuar etkilerinden dolayı kullanılabilir.

Yanık ve travmalar: Yanık sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak veya travma sonrası iyileşmeyi desteklemek için ozon terapisi kullanılabilir.

Sindirim problemleri: Bağırsak sorunları, irritabl bağırsak sendromu gibi durumlarda, ozonun anti-enflamatuar etkileri sindirim sistemi sağlığını desteklemek için kullanılabilir.

Bağışıklık sistemi destekleyici: Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle, genel sağlık durumunu iyileştirmek veya hastalıklara karşı direnci artırmak amacıyla ozon terapisi kullanılabilir.      

                                 Veteriner Hekim Dr. Umut Fikret Korkmaz


28/04/2024

Keditörün Önerisi

Bir Kedinin Kalbi

18.11.2022

Bir kedinin kalbi dakikada 100 ila 200 kere atar. Kalp kapakçıkları hızla açılıp kapanır. ...

Kedilerin Dolunay Korkusu

19.08.2022

Araştırmacılar ay döngüsüne göre köpek ve kedi acil durum ziyaretlerinin sıklığını ...

Sezgin Kaymaz ile Söyleşi

02.07.2020

“Okuyan toplumların evinde daha çok hayvan var, daha hoşgörülü, daha barışseverler ve ...

Kediler Alemi

2 Kedi, 1 Evde

21.11.2022

Kedilerin sevimli olduğunu inkar etmek mümkün değil. Yumuşak, sevimli, enerji doludurlar. ...

Kediler Bizi Seçer Mi?

28.10.2022

Kediler rahat ve özgür olmadıkları ortamda yaşamak istemezler. Bu sebeple kedinizin yanınıza ...

Yeni Yazarımız Emek Ekşi

16.10.2020

1997, İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden bu temmuz ayında ...