Kedili Yolculuk - Nurşah Şentürk

Kedili Yolculuk - Nurşah Şentürk

Merhaba sevgili Kediciler,


Şimdiye kadar sizlere mesleğimden hiç bahsetmedim. Lojistik ve uluslararası taşımacılık yapıyorum. Bu yazımda mesleki tecrübelerimden yararlanıp, sizlere evcil hayvan, özellikle kedi ile yolculuk yaparken neler yapmalıyız, kurallar nelerdir, yükümlülüklerimiz nedir bunlardan söz edeceğim.

Öncelikli olarak yapmamız gereken, rezervasyon yaptırırken mutlaka yanımızda evcil hayvan olacağını belirtmek olmalı. Bunun nedeni, uçağa en fazla iki hayvan kabul edilmesidir. Eğer kontenjan dolmuşsa bir sonraki uçağa bilet almak mantıklı olacaktır. Bunun dışında bu işlemlerin yapıldığına dair “Aşı Karnesi”nde işlemin yapıldığı tarih ve geçerlilik süresinin yer alması gerekmektedir. Bunların yanı sıra kedinizde mutlaka mikroçip bulunması gerekiyor. Kullanılacak çiplerin İSO 11784 veya İSO 11785 belgeli olmasına dikkat edin. Ayrıca, maalesef hamile veya 12 haftadan küçük kedileri uçağa bindirmeye çalışan zihniyetler var. Bunların amacı zaten belli. Bu gibi durumlar yaşanmaması ve evcil hayvan ticaretini önlemek amacıyla veteriner raporunda yaş ve gebelik durumu yazması gereklidir.


Bu arada belirtmekte fayda var, uçaklarda yolcu beraberinde kedi, köpek ve küçük ötücü
kuşlar taşınabiliyor. Maalesef her köpek taşınamıyor çünkü kabı ile birlikte hayvanın ağırlığı 8 kilogramı geçmemeli. Ayrıca, genel olarak 50-55 cm’den daha büyük taşıma kaplarını kabul etmiyorlar. Size tavsiyem rezervasyon yaptırırken bu şartları sormanız olacaktır. Eğer hayvan sevmeyen bir kabin memuru ile karşılaşırsanız her şeyi sorun edebilir. Bu kedi agresif deyip uçağa kabul etmeme hakkı var.

Gelelim ücret konusuna...


Tabi ki ekstra bir ücret var, hakkınız olan maksimum bagaj ağırlığını geçmeseniz bile (Benim kullandığım havayolları şirketlerinde hep böyle oldu) belirlenen ücret brüt ağırlıkla (kap+kedi) orantılı oluyor. Kediler için bilinmesi gerekenler bunlar. Ayrıntıları havayolu şirketinizden öğrenebilirsiniz.

Eğer uçakta köpek veya kuş varsa sizin kedinizi kabul etmeyeceklerdir. Daha sonra gidilecek ülkenin özel şartları olup olmadığı kontrol edilmelidir. Konsolosluklar bu konuda yardımcı oluyor. Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden Avrupa Birliği (EU) ülkelerine seyahat edecek olan evcil hayvanlar (kedi, köpek v.b.) için Inaktiv kuduz aşısı yapılması ve bu aşıdan en erken 30 gün sonra antikor titrasyon ölçümü yapılması zorunludur.

26/02/2021

Keditörün Önerisi

Uykucu Kediler

20.09.2022

Evde yaşayan kediler günde ortalama 15 saat uyur, hatta bazı kediler günün yaklaşık 20 ...

Kedileri Ne Üzer?

25.08.2023

"Kediyi ne ya da neler üzer?" sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt olsa da dostlarımızı ...

Kediler Alemi

Chinchilla Kedisi

30.05.2023

İran kedilerinin bir türü olan Chinchilla kedileri, zekası ve sakinliğiyle bilinmektedir. Uzun ...

Sarman Kediler

23.05.2022

Tüm sarman kediler tekir ve erkek midir? Sarman kediler hakkında merak edilen tüm soruları ...

Kedili Filmler

08.08.2021

Bugün 8 Ağustos Uluslararası Kedi Günü. Bizde sizler için bugün kedinizle izleyeceğiniz ...

Mia'nın Sevgi Dolu Hikayesi

28.05.2020

Trabzon'da "Golden" cinsi 6 yaşındaki "Mia" isimli köpek, öksüz kalan kedi yavrularına sahip ...

Kediniz Size Güveniyor mu?

15.08.2023

Güven her ilişkinin temel taşıdır. İnsanlar arasında güven olmadan ilişkilerin bir ...