Birman Kedisi
12.05.2023Tüm dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde herkes tarafından bilinen Birman Kedisi, ilk ...
Kedici, yedi yıllık sessizliğin ardından yeniden okurunun karşısına çıkıyor. Ama bu dönüş bir “yeniden yayın hayatına başlıyoruz” cümlesinden çok daha fazlası. Bu sayı, hem bir yüzleşme hem bir hatırlama hem de kedilerin hayatımızdaki yerini unutanlara bir hatırlatma niteliğinde. İlk sayfalardan itibaren okuyucu şunu fark ediyor: kediler sadece evlerin neşesi değil, bu ülkenin vicdanının, kültürünün, sessiz hafızasının bir parçası.
Bu özel sayı, farklı seslerin bir araya geldiği büyük bir kedi anlatısı gibi. İlk bölümde bir kedinin gözünden “kedi saatine göre yaşamak” anlatılıyor; insanın karmaşasına karşı kedinin akışının ne kadar sade ama öğretici olduğunu hissettiriyor. Ardından Türkiye’nin siyasi gündeminin merkezindeki isimlerden biri olan Özgür Özel ile yapılan röportaj geliyor; ama siyaset yok, seçim yok, gürültü yok… Sadece bir kedinin, Zafer’in, bir liderin vicdanına nasıl dokunduğu var. Röportaj boyunca kedilerin aslında bir ülkenin merhamet seviyesini ne kadar iyi gösterdiğini net biçimde görüyoruz.
Bu sayı yalnızca duygusal değil; bilimsel tarafı da güçlü. Kedilerin yas tutma davranışları üzerine yapılan güncel araştırmalar, makrofaj-AIM-A30 ekseninin böbrekten tüm vücuda yayılan iyileştirme potansiyeli, kedilerde ayrılık kaygısının sandığımızdan çok daha yaygın oluşu… Bunların hepsi hem veteriner hekim okurlara hem kedi sahibi okurlara aynı anda dokunan içerikler. Özellikle AIM ve A30 yazısı kedilerin bağışıklık fiziğini sade, anlaşılır ama derin bir dille anlatıyor.
Dergi bu sayıda dünyanın kedilerine de bakıyor. Tayland’ın tapınak kedilerinden New York’un Bodega kedilerine, Tokyo’nun Mocha Cat Cafe’sinden Kotor’un taş sokaklarına uzanan bir yolculuk… Böylece kedinin sadece bir ev hayvanı değil, bir kültür taşıyıcısı olduğu hissi güçleniyor. Sokaktan tapınağa, marketten parlamentoya kadar her yerde kedi var ve bu sayı bunu çok iyi gösteriyor.
Ayrıca uzun yıllardır merak edilen isimlerin portreleri de bu sayıda yer alıyor. Prof. Dr. Toru Miyazaki’nin bilimsel yolculuğu ve kediler için açtığı yeni çağ, veteriner hekimlikte longevity kavramı üzerine Prof. Dr. Duygu Dalgın ile yapılan söyleşi, bilimin artık kedilerin uzun ve kaliteli yaşamını nasıl hedeflediğini ortaya koyuyor. Bu sayı sadece bugünü değil, veteriner hekimliğin geleceğini de anlatıyor.
Ve elbette Kedici’nin klasik ruhu… Kedi şiiri, kedili kitaplar, gurme Pisi’nin “Tavuklu Sulu Rüya” tarifi, Astrocat yorumları, evdeki çok kedili hayatın görünmez diplomasisi… Hepsi derginin o tanıdık, sıcak, insani tonunu geri getiriyor.
Kısacası bu sayı, geçmişin özlemiyle bugünün bilgisini, sokak kedisinin hikayesiyle bilimin en güncel verisini, duyguyla aklı aynı sayfalarda buluşturuyor. Kedici, sadece bir derginin değil, bir kültürün, bir hafızanın, bir vicdanın yeniden doğuşu gibi duruyor.
Bu özel sayıyı eline alan herkes, kedilerle kurduğumuz ilişkinin ne kadar derin, ne kadar insani ve ne kadar geleceğe dair olduğunu hissedecek.
Kedici geri döndü. Hem de tam olması gerektiği gibi..
08/12/2025
Tüm dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde herkes tarafından bilinen Birman Kedisi, ilk ...
Türkiye, 6 Şubat saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7'lik ...
Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren 17 maddelik kanun teklifi sabaha karşı TBMM ...
Küresel salgının ardından, birçok kişinin yıllardır sessizce mücadele ettiği bir sorun ...
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, sosyal medya ...
Scottish Fold ırkı kediler, kıvrık kulakları ve uysal görünümleriyle insanların kalbini ...
Evcil dostlarımızın sağlıklı, iyi bir hayat sürebilmeleri için onlara neyin iyi geldiğini ...
Hollanda Senatosu, vatandaşların havai fişek satın almasını ve kullanmasını tamamen ...
Beyaz kürkü, kırmızı gözleri ile o dünyanın albino olan tek oselo kedisi. Genetik testlerin ...
Kediler hakkında bilinen birçok bilgi ne yazık ki yanlıştır. Kulaktan kulağa yayılan, ...
Gurmepisi bundan böyle yemek yolculuklarını ve deneyimlerini Kedici okuyucuları ile ...
Sokak kedilerin bakımı beslenmesi için kurulan Kedi İstasyonu Hatay'ın Arsuz İlçesinde ...
Pika sendromu bir çeşit yeme bozukluğudur. Bu sendrom sadece kedilerde değil, ...
Kediler çoğunlukla huzurlu olduklarında mırlasalar da araştırmalar yaralandıklarında veya ...
Baykuşların başları büyük ve tüylüdür. Kuyrukları kısa olmakla beraber, kanatları enli ...
Bursa’nın İznik ilçesinden fırıncı İmdat Demircan'ın vefatının ardından, köpeği Hera ...
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı güncel duruma göre; 21 ilde çıkan 63 ...
Hepimiz, çevremizden defalarca kez kedilerin ''nankör'', köpeklerin ise ''sadık'' olduklarını ...
İzmir’deki depremin etkileri hala devam ediyor. Sabah saatlerinde yürütülen arama-kurtarma ...
Evlerimizi, yaşam alanlarımızı paylaştığımız kediler, her ne kadar onların barınma, ...
İngiltere ve Kuzey İrlanda'da hükümet kedi ve köpek çalmanın özel bir suç kapsamına ...
Son günlerde medyada Hantavirüs ile ilgili ciddi bir panik havası oluşturuluyor. Öncelikle ...
Yeni turizm elçilerimiz kediler…Kedi sevgimiz, yabancıların dikkatini çekerek sosyal ...
Bir yok oluş, bir yok ediş öyküsü Anadolu Leoparı'na ilk bilimsel “Felis ...
Kediler bizi gerçekten kokumuzdan tanıyor mu, yoksa umursamıyor mu? Bu soruya yanıt arayan bir ...
İlkokuldaydım. Kendimi bildim bileli kedici ve hayvan severdim. Yalan olmasın çok korktuğum ...
Kedi ve köpeğin anlaşamadığı algısına birçoğunuz şahit olmuşsunuzdur. Ancak bilim ...
Ben Yaren Çiçek. 18 yaşındayım ve Marmara Üniversitesi'nde öğrenim görüyorum. Evimizde ...
“Lütfen söyler misiniz bana, buradan hangi yola gitmem gerek?”“Bu nereye gitmek istediğine ...
Dünyaca ünlü Van kedilerinin koruma altında oldukları Van Kedi Villası’nın en ...
Modern dünyanın getirisi kaçınılmaz stresle başa çıkmak bir kedi kadar yakınınızda. ...
Türk Hava Yolları’nın Bodrum-İstanbul seferini yapan uçakta bulunan İbrahim Tatlıses’in ...