Kedilere Tasma Takılır mı?

Kedilere Tasma Takılır mı?

Kedilere Tasma Takılır mı?

Fotoğraf ve resimlerde boyunlarındaki şirin tasmalarıyla boy gösteren kediler, pek çok evcil hayvan sahibinin aklında bir soru işaretinin oluşmasına neden olabilir: ‘Kedilere tasma takılır mı?’


Bu sorunun cevabı en basit ve kısa şekliyle evettir. Tasma denildiğinde akla ilk olarak köpekler gelse de kedilere de tasma takılabilir. Hatta bazı durumlar için, kediye tasma takmak son derece faydalı olabilir. Örneğin kedi sahipleri, gezdirme tasması taktıkları tüylü dostlarıyla dışarı bile çıkabilirler ya da kaybolan bir kedinin, tasması sayesinde evcil bir kedi olduğu yabancılar tarafından kolayca anlaşılabilir.

Kedinin Güvenliği ve Dolaşma İhtiyacı

Kedilerin dışarıda dolaşma ihtiyacı konusunda farklı görüşler mevcut. Kimi uzmanlar evcil kedilerin dışarı çıkarılmaması gerektiğini savunuyorken kimileri gerekti tüm tedbirlerin alınması hâlinde bu söylemin tam tersinin geçerli olabileceğini vurguluyor. Dışarıda onları pek çok tehlikenin beklediği yadsınamaz bir gerçek. Ancak onları ne kadar evde tutmaya çalışırsak çalışalım, herhangi bir sebepten ötürü kaçmaları olası. Ayrıca dışarıdaki dünyayı merak eden bir kediniz varsa onun daha mutlu bir hayat sürmesini sağlamak istiyor da olabilirsiniz. Tam bu noktada, kedilere tasma takılması gündeme geliyor. Elbette kedilerle dışarıda vakit geçirirken dikkat edilmesi gereken kimi hususlar var. Kedilerin güvenliğinin sağlanması için onlara takılan tasma tek başına yeterli değil. Bulaşıcı hastalık ve parazit bulaşma ihtimaline karşı kedilerin aşılarının tam olması gerekiyor. Bununla birlikte, kedinin korkmasına neden olabilecek gürültülü yerlerden uzak durulması ve kaçmasına ya da kavga etmesine yol açabilecek olaylara maruz kalmamasının sağlanması da diğer gereklilikler arasında.

Tasma Takmanın Avantajları ve Dezavantajları

Evde hareketsiz bir hayat yaşamaları kedilerin obezite gibi sorunlar yaşamasına neden olabilir. Ayrıca evlerin içindeki alan, doğal olarak dışarıdan daha küçüktür. Bu da bazı kediler için bir sorun hâline gelebilir. Kedilerin evden göğüstasması ve bu tasmaya bağlı bir kayış ile çıkarılması, onlara güvenli bir şekilde etraflarındaki dünyayı keşfetme ve bu sırada hem mental olarak uyarılma hem de egzersiz yapma imkânı sunabilir. Kedilerin herhangi bir sebepten evden kaçması ihtimaline karşı, boyun tasması takıyor olmaları faydalı olacaktır. Boyun tasması takan bir kedinin evcil hayvan olduğu yabancılar tarafından daha rahat anlaşılır. Ayrıca boyun tasmasında telefon numaranızın yazması, çipli bile olsa kedinizin size daha hızlı ulaştırılmasını sağlayabilir. Ucunda ses çıkaran bir parça bulunun boyun tasmaları, onları evin içinde bulmayı kolaylaştırır. Ancak işitme duyuları çok gelişmiş olan kedileri yüksek ses çıkaran boyun tasmaları rahatsız edebilir. Hatta sürekli yüksek sese maruz kalmak kedilerde işitme problemlerine yol açabilir. Boyun ve gezdirme tasmaları, doğru seçilmedikleri ve takılmadıkları takdirde kedilere zarar verebilir. Bunun önüne geçmek için kedilere onlar için özel olarak, güvenlikleri gözetilerek üretilmiş kedi tasması takılması ve kedilerin tasmaya doğru bir şekilde alıştırılması oldukça önemlidir. Ayrıca boyun tasmasıyla gözetimsiz olarak bırakılacak kediler varsa, boyun tasmasının güvenlik mekanizmasının bulunması doğru bir tercih olabilir. Ayrıca kedilerin korktuklarında kaçma refleksi göstermeye yatkın oldukları ve birer kaçma, kurtulma ustası oldukları unutulmamalıdır. Onları gezdirme tasması ile gezdirirken evinizin bahçesi gibi sakin ve güvenli alanları tercih etmeniz önerilir. Gürültüler, arabalar, köpekler ve diğer kediler gibi unsurlar kedinizi korkutarak kaçmasına, bu sırada onu durdurmaya çalışırken zarar görmesine neden olabilir.

Kedilere Tasma Takma Aşaması ve Eğitimi

Kedilerin yaşı ne kadar küçükse tasmaya o kadar kolay alışırlar. Bu yüzden kedinize tasma takmayı düşünüyorsanız buna mümkün olduğunca erken başlamalısınız. Bununla birlikte, her kedinin aynı karakterde olmadığını da unutmamalısınız. Kimi kedilerin tasmaya alışma süresi diğerlerinden daha uzun olabilir. Kedinizi ilk olarak boyun tasmasına alıştırabilirsiniz. Eğitime başladığınızda tasmayı hemen takmayı denememelisiniz. Kedinize tasmayı koklayarak ya da vurarak alışması için zaman tanımalısınız. Tasmayı kibarca kedinizin boynuna taktığınızda sakin durursa ona ödül maması verebilirsiniz. Aksi durumda onu zorlamamalısınız. Bu aşamada feromon içerikli spreylerden de yardım alabilirsiniz. Kediniz boyun tasmasına alıştığında göğüs tasmasına geçebilir, bu adımı da tamamladığınızda göğüs tasmasına kayış takabilirsiniz. Tüm eğitim süresince evin içerisinde olmanız gerektiğini unutmayın. Kediniz gövde tasması ve kayışla yanınızda sakince gezmeye alışıncaya kadar onu dışarı çıkarmamalısınız.

22/07/2023

Keditörün Önerisi

Kedilerde astım

15.04.2024

Kedilerle ilgili yeni bir sağlık dosyasını aralıyoruz: Kedilerde astım. Sanılanın ...

KedVet Fransız Basınında

13.05.2020

Veteriner hekim Dr.Tarkan Özçetin, Alnas'a şöyle açıkladı: “Kedi severlerin ve kedilere ...

Kediler Neden Esner?

17.12.2022

Suratları birbirinden tatlı haldeyken bir anda ağızlarını kocaman açıp esnemeleri, sadece ...

Kedi Zekası - Alp Akoğlu

21.01.2021

Eğer zekayı “bilgi alma, hatırlama ve sorunlara çözüm bulma” şeklinde tanımlarsak, ...

Kediler Alemi

Habeş Kedisi

11.05.2023

Habeş kedisi, ince yapılı, orta boylu, sivri ve nispeten büyük kulakları olan bir kedidir. ...

Kedimin Kilosu Normal Mi?

23.03.2023

Kedim çok zayıf ya da çok kilolu, ideal kilosu ne olmalı? Dediğinizi duyar gibiyiz. Kediciler ...

Kedilerde Ağız Kokusu

16.03.2023

Kediler temizlikleriyle ün salmış canlılardır. Sürekli kendi kendini temizlemelerinin bizim ...

Kedilerde Anemi Nedir?

09.10.2023

Kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) sayısının, fonksiyonunun veya hemoglobin ...

Kedi Nefesi - Ferhan Yüksel

04.05.2020

Yeryüzündeki bütün hayvanlar gibi kediler de diyafram nefesi ile solurlar. Ömrümüzün ilk ...