Kedi Dostu Proje Nasa Finalinde
27.03.2022Bahçeşehir Koleji’nin Diyarbakırlı öğrencileri, dünyanın en iyi 5 projesinden birini ...
Bir kedinin bakımını üstlenmek, onunla her anlamda yakından ilgilenmeyi de beraberinde getirir. Bu doğrultuda kedinizin yaşam kalitesinin her zaman yüksek olmasını istiyorsanız, sağlık durumu öncelik listenizde ilk sıralarda yer almalıdır. Kedilerin de aynı insanlar gibi birçok sebepten dolayı ateşi çıkabilir. En başta bilmemiz gereken, kedilerin vücut sıcaklığı bizden fazladır. İnsanların ideal vücut ısısı 36 derece iken, evcil dostlarımızın vücut ısısı 38,1 ile 39,2 derece arasında değişir.
Kedilerde Ateş Neden Olur?
Çeşitli tıbbi sorunlar, kedilerde veya diğer evcil hayvanlarda ateşe neden olabilir. Ateş, birçok enfeksiyon ve hastalığın ortak bir belirtisidir. Bazı durumlarda ateşin nedeni belirlenemeyebilir. Kedilerde ateş, tipik olarak bağışıklık sisteminin aşağıdaki gibi koşullar tarafından aktive edilmesinin bir sonucu oluşabilir;
* Bakteriyel enfeksiyonlar
* Viral enfeksiyonlar
* Mantar enfeksiyonları
* Parazitler
* Tümörler veya kanser
* İç yaralanma
* Bazı ilaçlar
* Zehirlenme veya toksinler
* Bağışıklık sistemini etkileyen inflamatuar hastalıklar
* Metabolik bozukluklar
* Otoimmün rahatsızlığı
* Endokrinolojik bozukluklar
* Çevresel nedenler
Haemobartonellosis, ehrlichiosis, bartonellosis ve toxoplasmosis, kedilerde sık görülen ve ateşe neden olabilen bulaşıcı hastalıklardır. Diğer hayvanlarla sık sık temas halinde olan sokak kedileri, bu oldukça bulaşıcı hastalıklara maruz kalma açısından en yüksek riski taşırlar.
Kedilerde Ateş Belirtileri
Kedinizin ateşini olduğunu düşünüyorsanız, evcil dostunuzun belirli noktalarından ateşini ölçebilirsiniz. Özellikle koltuk altı ve kulaklardan el ile ateşin olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Bulantı, kusma, halsizlik, hareketlerde azalma, burunda kuruluk en belirgin ateş belirtileridir. Bu gibi semptomların kedilerde gözlemlenmesi halinde yüksek ateş sorununun ortaya çıkabileceği belirtilir. Semptomlar halinde veteriner hekime danışmak risklerin önüne geçmek için önemlidir.
Bir evcil hayvan sahibi olarak kedinizin sağlığını takip etmek ve sıradışı davranışlar gösterdiğinde bunu kenara not etmek çok önemlidir. Eğer kediniz aşağıdaki davranışları gösteriyorsa ateşi olabilir;
* İştahsızlık
* Daha az su içme
* Güçsüzlük veya uyuklama
* Susuzluk
* Titreme
* Hareketlerde ve özbakımda azalma
* Kalp ritminde hızlanma
* Kusma veya ishal
İştahsızlık
Kedilerde birçok hastalığın ve sağlık probleminin en önemli belirtilerinden birisi iştahsızlıktır. Tabi ki iştahsızlığın farklı kaynakları da olabilir. Kedilerde 8 saat boyunca bir şey yememeyi iştahsızlık olarak nitelendirebiliriz. Fakat bu süre 24 saate çıktığında ciddi bir sebebin buna neden olabileceğini düşünmek ve müdahale etmek gerekir. Kedilerde ateş halsizlik ile beraber kedilerde iştah kaybına neden olabilir. Kediniz mama yemeyi reddediyorsa ve vücudunun az tüylü bölgeleri (karın, kulak gibi) sıcaksa kedinizin ateşi yüksek olabilir.
Enerji Kaybı & Halsizlik
Belirli rahatsızlıklara bağlı olarak yükselen ateş kedilerde davranış değişimlerinde de yol açar. Davranış anormallikleri, nöbet, şok, bilinçte bulanıklık gibi semptomlar yüksek ateş halinde ortaya çıkar. Hareketli ve neşeli bir kedi yüksek ateş sorununda aktivitelerden kaçınma, yalnız kalmayı isteme gibi eylemleri gerçekleştirebilir.
Serin Yerlerde Yatmaları
Kediler de aynı insanlar gibi yaz aylarında sıcaktan bunalır. Vücut ısısı arttıkça kediler kendilerine serin bir yer ararlar. Özellikle yaz aylarında genel olarak farklı alanlarda yatmayı tercih etseler de sıcaklık artınca serin yerlerde uyumayı daha çok severler. Ancak kedinizin soğuk yerde yatmasının tek nedeni sıcaklık artışı olmayabilir. Kedinizin ateşi yükseldiğinde de serin yerde yatmak isteyebilir. Böyle bir durumda kedinizin başka bir belirti gösterip göstermediğini kontrol etmelisiniz.
Burunda Kuruluk
Kedilerin burunları çok hassastır. Burunlarını çoğunlukla yalayarak nemli tutarlar. Bu durum onların koku duyusunu güçlü kılar. Kediniz burun kuruluğunun yanında halsizlik v.b belirtiler de gösteriyorsa yüksek ateşten şüphelenebilirsiniz.
Kedilerde Ateş Nasıl Ölçülür?
Kedinizin ateşini en doğru şekilde ölçmek için ateş ölçer kullanmanız gerekir. Ancak her evde bir ateş ölçer bulunmayabilir. Bu gibi bir durumda ise kedinin tüylerinin az olduğu göz kapağı, kulak içi gibi bölgelerine dokunarak ateşin yükselip yükselmediği anlaşılabilir. İlgili alanlara dokunulduğunda normalden daha sıcak oldukları hissediliyorsa veteriner hekime başvurulmalıdır.
Doğru aletlerle kedinizin ateşini kontrol etmek oldukça kolaydır. Kedinizin kulağında bir dijital termometre veya bir pediatrik rektal termometre kullanmanız yeterlidir. Kedinizin ateşini eski usül cıvalı termometre ile ölçmeyiniz, termometre bozulursa kedinizin sağlığı için çok zararlı olabilir.
Kedinin ateşini ölçmek amacıyla kullanılabilecek en ideal tıbbi araç pediatrik rektal termometredir. İlk olarak materyaller hazırlanmalıdır. Bir termometre, ateş ölçer, kağıt havlu ve alkol hazır edilmelidir. Kullanılacak dijital termometre açılır veya camdan cıvalı termometre dezenfekte edilir. Termometre ucuna bir yağlayıcı sürülür. Bir yardım alarak kedinin arkası dönük şekilde size doğru konumlandırılmasını sağlayın. Anüs bölgesinden 1 cm derine gidecek şekilde konumlandırılan termometre, bip sesi gelene kadar bekletilir. Bip sesi ardından termometre 2 dk kadar hareket ettirilmeden elde tutulur. Ardından ateş derecesine dair sonuç alınır ve termometre dezenfekte edilerek bir köşeye alınabilir.
Tüm bu işlemleri yaparken kediniz aşırı hareketli hale gelebileceğinden veteriner hekimden yardım alarak ateş ölçümünü yaptırmak, temelde yatan rahatsızlığa dair bilgi almak en doğru tercih olacaktır.
Kedilerde Ateş Kaç Olmalı?
Öncelikte kedilerin normal vücut ısısının insanlarınkinden 2-3 derece daha yüksek olduğunu belirtmemiz gerekli. Bu doğrultuda bir kedi için normal kabul edilebilecek vücut ısısı, 38 ila 39 derece arasında değişmektedir.
Bununla birlikte kedilerde 40 derecelik ateş, yüksek ateş kategorisinde değerlendirilir ve en kısa sürede bir veteriner hekim tarafından kontrol altına alınması gerekir.
Kedilerde Ateş Kaç Gün Sürer?
Kedinizin ateşi yüksekse iyileşmesi, altta yatan nedene bağlı olarak değişecektir. Basit bir enfeksiyon veya hastalıktan mustarip kediler, tedavi başladığında, genellikle bir veya iki gün içinde çok hızlı bir şekilde iyileşebilir. Altta yatan durum daha ciddiyse, iyileşme daha uzun sürebilir ve bir dizi farklı tedavi yaklaşımı gerektirebilir.
Kedilerde Ateş Nasıl Düşürülür
Kedinizin olabildiğince çabuk iyileşmesine yardımcı olmak için, veterineriniz tarafından sağlanan tedavi talimatlarını izleyin ve kedinizin semptomları düzelmiş olsa bile tüm ilaç tedavisini tamamlayın.
Kedinizin Su Tüketimini Arttırın
Kedinizin susuz kalmaması için bol miktarda sıvıya ihtiyacı olacak, bu nedenle kedinizin temiz suya kolayca erişebildiğinden emin olmaya devam edin. Bazı durumlarda veteriner hekiminiz tarafından, evcil dostunuzun iyileşmesini desteklemek için değiştirilmiş bir diyet veya muhtemelen yüksek kalorili sıvılar önerilebilir.
Doğru Gıdalar ile Beslenmesini Sağlayın
Kedinizin ateşinin yüksek olması iştahının kapanmasına yol açabilir. Bu doğrultuda kedinizin doğru gıdalar ile beslendiğinden emin olmalısınız. Örnek verecek olursak içeriği besleyici olan yaş mamalar veya veteriner hekiminizin önerdiği takviye gıdalar kedinizin daha kısa bir süre içerisinde toparlanmasına yardımcı olacaktır.
Kedinizin Serinlemesine Yardımcı Olun
Kedinizin ateşini düşürmenin yollarını arıyorsanız ilk yapmanız gereken kedinizin az da olsa serinlemesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktır. Serin bir odada kedinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz.
Kedinizi Su ile Ferahlatın
Kedinizin ateşi yüksekse, insanlarda uygulanan soğuk duş kedinize iyi gelmeyecektir. Kediler titiz canlılardır yıkanmasına gerek yoktur. Ateşi yüksek olan bir kedinin soğuk su ile temas etmesi şoka girmesine neden olabilir. Eğer kedinizin su ile serinlemesini istiyorsanız, kedinizi direkt olarak banyoya götürmek yerine içerisine bir miktar su doldurduğunuz şişe yardımıyla tüylerinin bir kısmını ıslatmayı deneyebilirsiniz.
Kedilerin ateşlenmesinden sonraki ilk yirmi dört saat oldukça kritiktir. Eğer aradan 24 saat geçmesine rağmen kedinizin ateşi hala yüksek ise bu durumda onu güvendiğiniz bir veteriner kliniğine ya da hayvan hastanesine götürmekte fayda var.
Kedilerde Ateş Nasıl Önlenir?
Kedilerde ateşin nedenleri çok farklılık gösterebildiği için düzenli sağlık kontrolünden geçirilmesi olası hastalıklara bağlı olarak ateşin önlenmesinde etkili olacaktır. Kedinizin dişlerini fırçalama, tırnaklarını kesme gibi düzenli bakımlarını gerçekleştirmek kulaklarını kontrol etmek, yeme içme düzenini kontrol etmek gibi önleyici tedbirler de kedinizin ateşinin çıkmasını önlemek için uygulayabileceğiniz şeylerdir.
Aynı zamanda kedinizin doğru beslenmesi ve bağışıklığını güçlendirici takviyeler alması, temiz su tüketimi kedinizde enfeksiyona bağlı ateş oluşmasının önüne geçecektir.
Ateşi Olan Kediye Nasıl Davranılır?
Veteriner hekiminizin reçete etmediği hiçbir insan ilacı bilinçsizce kediye verilmemelidir. Bazı ilaçlar kediniz için öldürücü olabilir. Hekiminizin önerdiği ilacı uygun dozda uygulayınız.
Kedinizin her zaman temiz suya erişimi olmalıdır. Özellikle yüksek ateş şikayeti olan kedilerde dehidrasyon yaşanmaması için bol su tüketimi önerilir. Kedinizde orta veya şiddetli su kaybı varsa, kedinizin daha iyi hissetmeye başlamasına ve hastalıkla savaşmasına yardımcı olmak için intravenöz sıvılar kullanılabilir.
Eğer kedinizin ateşi 24 saatten uzun sürerse veya 41 derecenin üzerine çıkarsa, veteriner hekiminizden hemen acil bir görüşme talep edin veya hayvan hastanelerinin acil kısımlarına götürün.
Bahçeşehir Koleji’nin Diyarbakırlı öğrencileri, dünyanın en iyi 5 projesinden birini ...
Konya’nın Beyşehir ilçesinde girdiği otomobilin motor kısmında sıkışan yavru kedi, ...
Sokaktaki dostlarınızdan biri veya evdeki kediniz hamile ise en başta bunu anlayamamanız çok ...
Kendimi biraz kötü hissediyorum. Ama okuyunca siz de benim kadar keyif alacaksınız biliyorum; ...
“Unutmayın evde klinik olarak tespit ettiğiniz en önemli konu olan iştahsızlık hastalık ...
Kediler insanlık tarihi boyunca ya tanrılar gibi tapılan ya da şeytan olarak görülüp eziyet ...
Bursa’da yeni doğan bir kedi Ertuğrulgazi Polis Merkezi’nin maskotu oldu. Her gün nöbetçi ...
Kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) sayısının, fonksiyonunun veya hemoglobin ...
Zeynep Vural aslında 9 Eylül Üniversitesi Tekstil Bölümü mezunu ama hem kedi sevgisi hem ...
Kediler rahat ve özgür olmadıkları ortamda yaşamak istemezler. Bu sebeple kedinizin yanınıza ...
Fatih Beyazıt Meydanı'nda yaşayan 17 sokak kedisinin geçtiğimiz günlerde ...
Wisconsin Waukesha'daki Carroll Üniversitesi'nde psikoloji doçenti olan Denise Guastello ...
Kedilerin ne yapacakları her zaman belli olmaz. Ancak yapılan bir araştırma, kedilerin 5 ...
Son günlerde medyada sık sık yer alan üzücü haberleri hepimiz biliyor ve okuyoruz. Asıl acı ...
Uzun yıllar önce, insanın ve kedinin merakı birbirlerine adım atmasını sağladı. Sadece ...
Ankara'da yaşayan Salih Aytekin (24), depremde yaralı kurtarıldıktan sonra sahiplendiği ...
Vetbüs Sokak Hayvanları İçin Yollarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Vetbüs Projesi ...
Evcil dostlarımız hayatımıza renk katar. Onlar evimizin neşesi. Ancak kedi veya köpek ...
Gebze’deki hayvan katliamına tepki yağarken, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, gece ...
Gebze Belediyesi’ne ait barınağın önünde çöp konteynerinde öldürülmüş çok sayıda ...
Düzce Belediyesi, tüm tedavileri ve aşılarının yapılması noktasında önemli bir misyon ...
Deneysel çalışmalar, kedilerin sevgi dolu ve yavaş göz kırpmalarının gerçekten de insan ...
Soğuk pandemi günlerinde bile dükkanını, mekanını kedilere köpeklere açan, onlara yuva ...
Kediler doğanın en kusursuz eserlerinden biridir. Evcil dostlarımız sevimli ve estetik ...
Kediler, köpekler kadar çiğneme konusunda bir üne sahip olmasa da, bu kedilerin yaramazlık ...
Sizin tüm gün yanında olmanıza alışan kediniz, siz işe döndükten sonra saksıları ...
Uzakdoğu’nun en gelişmiş, en zengin ve en kalabalık kentlerinden birisi başkent Bangkok. ...
Evsiz bir adam, kendisine teklif edilen barınma yerlerini kabul etmesi durumunda sevgili kedisini ...
Evcil dostlarımız seyahat etmekten hiç hoşlanmazlar. Genel olarak değişikliği ...
Norveç orman kedisi (Norsk Skaukatt) gerçekten de tıpkı adının ima ettiği gibi tam bir orman ...
Kediler tuvalet kabını kullanmayıp, eve tuvaletlerini yapma gibi davranışlar ...
Kesin olan bir şey var kediler, kendi kurallarını koymayı seven ilginç ...
Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Işıklı Üs Bölgesinde Mehmetçik tarafından beslenen ...