KORKULU RÜYA YIKANMAK!

KORKULU RÜYA YIKANMAK!

İstisnalar haricinde kedicikler yıkanmayı pek sevmezler. Açtıkları bir musluk karşısında akan suyu izlemeye bayılsalar da su damlacıkları üzerine geldiği zaman zıplayıp koşabilirler…

Suyu sevmeseler de bazen tüylerinin kirlenmesi sevimli dostlarımızın yıkanmalarını gerektirir. İşte bu zaman geldiğinde kedicikler strese girebilir. "Kediler nasıl yıkanır?" sorusuna verilebilecek standart yanıtlar olsa da her kedinin ayrı bir karakteri olduğunun ve hepsinin yıkanmaya karşı farklı reaksiyon gösterebileceklerinin unutulmaması gerekir. Kedi yıkama özünde onu çok iyi tanımayı, davranışlarını analiz edebilmeyi ve biraz da şımartmayı gerektirir. Bu şekilde kedilerle banyo keyfi eğlenceli sayılabilecek bir deneyime dönüşebilir. İçeriğimizde en pratik kedi yıkama önerileri hakkında bilgiler bulacaksınız.

Keyifli okumalar.

En Önemli Adım Hazırlık

Kediniz belki dışarıda küçük gezintilere çıktığı için, belki yaramazlık sonucu güzelim tüylerini kirlettiğinden ya da herhangi bir sebepten kirlendiği için yıkamanız gerekiyorsa öncelikle hem fiziksel hem de psikolojik anlamda onu bu deneyime hazırlamalı, kendi güvenliğinizi de düşünmelisiniz. Bu nedenle ilk olarak onun tırnaklarını kesmeye başlamalısınız! Suya girdiklerinde heyecanlandıklarında istemeden de olsa size zarar vermelerini önlemek için tırnaklarını kısaltmalısınız. Eğer tırnakları kesilirken gerginleşen bir dostunuz varsa bu eylemi banyodan 1-2 gün önce de gerçekleştirebilirsiniz. Alternatif olarak tırnaklarını kesip ödül mamaları ile keyfini yerine getirmeniz de mümkündür. Ödül maması kozu kedileri yıkama ritüelinin değişmez bir parçasıdır ve bu koz doğru kullanıldığında hayatı kolaylaştıracaktır. Tırnaklar kesildikten sonra onun en çok sevdiği aktivitelerden biri ile devam etmelisiniz. Tüylerini sakince taramalı, bu esnada onu yatıştırırken tüylerindeki düğümler varsa bu sorundan kurtulmalısınız. Tırnaklar kesildi, tüyler tarandı, şimdi ise onu hem mutlu etmek hem de banyoya girmeden birazcık yormak için oyun oynamanın tam zamanı! Yüksek efor harcamasını sağlayacak oyunlar seçerseniz onun hem daha sakin hem de daha mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. Suya temas etmeden önce keyfi ne kadar yerinde olursa kedi yıkama teknikleri de o denli etkisini gösterecektir. Tüm hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra kedi şampuanı ürününü yanınıza alıp, banyonun kapısını kapatıp kedi yıkama için ideal bir alan oluşturmalısınız. Kapı kapatma bu noktada en kritik aşamalardan biridir. Kediniz ıslandığı anda koşmaya başlarsa evin her yerini ıslatabilir, dağıtabilir ve bir ihtimal kum banyosu yaparak her yeri şantiye alanına çevirebilir. Banyoda vakit geçirmesini sağlamak için en sevdiği oyuncağından yardım alabilirsiniz. Alana alışmasını sağlamak adına birkaç dakika oyun oynayabilir, kapalı kapılardan çıkma isteğine engel olabilirsiniz. Her şey yolunda ise artık evde kedi yıkama esnasında dostunuzun güvenliğini düşünmeye ve yıkanması için ideal bir ortam yaratmaya başlayabilirsiniz. Islandıklarında ani hareket etme ve zarar görme olasılıklarını bertaraf etmek için onu yıkayacağınız alanı güvenli hale getirmek adına zemine örtü serebilir ya da kaydırmaz özellikteki banyo paspaslarını tercih edebilirsiniz. Yıkayacağınız yer küvet ise küveti su ile doldurmalı ancak tehlikeli olabilecek denli fazla su koymadığınızdan emin olmalısınız. Yaklaşık 1 karış ılık su ile doldurduğunuz alanlar onların konforlu ve güvenli bir şekilde yıkanması için ideal olacaktır. Yıkama alanının yanında kuru bir havlu ise her zaman işe yarayacaktır, duştan sonra üşümemesi ve kurulanması için kuru bir havluyu yanınızda bulundurmalısınız. Onu yıkamak için küvetler ideal özellikte olsa da başlangıç aşamasında onu herhangi bir yere koymadan su dolu kovalardan da yardım alabilirsiniz.

Kediciği Yıkama Aşaması Dikkat Gerektirir

Yavruluk döneminden itibaren yıkanmaya alışkın bir kediniz yoksa ilk seferinde duş başlıklarını kullanmak doğru bir tercih olmayacaktır. Suyun şiddetini ayarlayamadığınız takdirde yaptığınız tüm hazırlıklar geçerliliğini yitirir. Plastik bir kaba doldurduğunuz ılık su ile onun tüylerini baş kısmı hariç usulca ıslatabilirsiniz. Bu esnada en sakin ses tonunuzla onu yatıştırmayı ve nazik okşamalarla sakinleşmesini sağlamayı unutmamalısınız. Eğer çok haşarı bir dostunuz varsa göğüs tasmasını da takabilirsiniz. Böylece olası firar teşebbüslerini de engelleyebilirsiniz. Nerede kalmıştık? Tamam ıslatma aşaması... Dostunuzu sorunsuz bir şekilde yıkamak için onun boynundan aşağısını ıslatmalısınız. Bu esnada onun cildine zarar vermeyecek özellikteki şampuanı az miktarda almalı, köpürtmeli ve tüylerine sürerken masaj yapmaya devam etmelisiniz. Köpürttüğünüz kedi şampuanı ile kuyruğunu, patilerini, gövdesini ve karın kısmını iyice temizlediğinizden emin olmalısınız. Sonra ise durulama aşamasına geçebilirsiniz. Kedinizin tüyleri uzunsa tüylerinin tüm şampuandan arınmasını sağlamalısınız. Vücudunu yıkadıktan sonra ise az önce es geçtiğiniz kafa temizliğine geçebilirsiniz. Kedinizin yüzünü doğrudan suyla temas ettirmemeli, temiz bir bezi ıslatarak gözlerini, kulaklarını, bıyıklarını, yanaklarını ve kafasını silmelisiniz.

Kurulama Adımı İçin Hazır Mısınız?

Belki çok eğlenceli belki de sıkıntılı bir yıkama serüveninden sonra kedinizin pek de hoşuna gitmeyen bir diğer aşama sizi bekliyor. Kuru havlu yardımıyla kedinizin tüylerini onu okşarmış gibi kurulamalısınız. Tüyleri kısa olduğunda ve mevsim yazsa kurutma makinesini açmanıza gerek olmayabilir, alışkın olmayan kediler için bu ses hem çok yüksek hem de çok rahatsız edici olabilir. Kurutma makinesine alışmıyorsa ve hava soğuksa kuru bir havlu her zaman işe yarayacaktır ve sıcaklık veren kalorifer veya ısıtıcı yakınları onun en gözde mekanları olacaktır. Kedinizin tüylerini kuruturken eş zamanlı olarak onu tarayarak rahatlamasına ve banyo sonrası fazla tüylerinin atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Kurulama işlemi de bittiyse bu sürecin onda iyi anılar bırakması için en zevkli kısma geçebilirsiniz. Banyonun güzel bir şekilde anımsanması için yaş mamalar oldukça doğru bir seçim olacaktır. Hem lezzetli hem besleyici hem de kedinizin su ihtiyacını karşılamasına yardımcı olan konserve mamalarla onun gönlünü kazanabilirsiniz. Kediler banyo yaparken insanlar için üretilen şampuanları kullanmamalıdır. İnsan şampuanları cilt sağlıklarını tehdit edebilir. Yeni bir yavru sahiplendiyseniz ve onu düzenli olarak yıkamayı planlıyorsanız, bu deneyimle mümkün olduğunca erken dönemde tanışmasını sağlamalısınız. Tıpkı tırnaklarının kesilmesi gibi erken dönemde banyo yapmaya başlamaları ilerleyen süreçte yaşanabilecek olası sıkıntıların engellenmesi için çok önemlidir. Kediler hassas canlılardır, banyo yapmaları için kesinlikle sert tavırlar gösterilmemesi gerekir. Sudan korkuyorsa bu deneyimin travmatik hale getirilmemesi için anlayışlı davranılması en önemli gerekliliklerden biridir. Onları yıkama öncesinde, yıkama esnasında ve yıkama sonrasında konforlu tutmak ve güvende hissettirmek çok önemlidir. Sevimli dostlarımızın banyo yapması gerektiğinde onların güvenliği çok önemli olsa da kendi güvenlik tedbirlerinizi de almalısınız. Panik olmaları halinde oldukça seri hareket edebilen ve bu sırada size de zarar verme potansiyeline sahip olan dostlarımızdan korunmak için kıyafet seçiminize özen göstermeli, mümkünse tırnaklarının geçemeyeceği kıyafetler tercih etmelisiniz. Yıkama deneyimi sizin için çok zorsa, ki bu oldukça normal bir durumdur, dostunuzun alışkın olduğu ve sevdiği birinden yardım alabilirsiniz. Doğru kişiyi seçerseniz dostunuzu güvenli bir şekilde tutma ihtimalinizi artırabilirsiniz. Kediniz çok küçükse, hastaysa ya da yaşlıysa banyo yaptırmak doğru bir tercih olmayabilir. Eğer mecbur kalırsanız suyun sıcaklığını dikkatle ayarlamalısınız. Yıkama sürecinin ardından ise tüylerini çok iyi bir şekilde kurutmalı ve sıcak kalmasını sağlamalısınız. Son olarak her kedinin suya karşı olumsuz bir reaksiyon göstermediği biliniyor, çoğunluğun aksine bazıları suyla oynamaya bayılıyor.

06/08/2023

Keditörün Önerisi

Arama Kurtarma Kedisi

10.02.2023

Tüm dünyadan ve ülkemizden arama kurtarma köpeklerinin afet bölgesinde canla başla ...

Kedilerde Ağız Kokusu

16.03.2023

Kediler temizlikleriyle ün salmış canlılardır. Sürekli kendi kendini temizlemelerinin bizim ...

Kediler Alemi

Sarman Kediler

23.05.2022

Tüm sarman kediler tekir ve erkek midir? Sarman kediler hakkında merak edilen tüm soruları ...

İlginç Kedi Davası

17.03.2023

ABD'nin Bellevue kentinde yaşayan bir kadın, bir başkasının mülküne izinsiz girdiği ...

Rol Model Olarak Kediler

23.03.2022

Birçok kedi sadece kedilere özgü olan hareketlerine hayran kalır. Kediler, özellikle rahatlama ...

Kedili Filmler

08.08.2021

Bugün 8 Ağustos Uluslararası Kedi Günü. Bizde sizler için bugün kedinizle izleyeceğiniz ...

Fenomen Kedi Vincent

11.02.2022

Rusya'da Andrey, Anastasia ile yaşayan Maine Coon cinsi kedi Vincent, fenomen oldu. Siyah bir ...

Proboscis Maymunu​

22.10.2021

Birbirinden ilginç özellikleri ve burnuyla ilk bakışta bütün dikkati üzerine çeken ...