Kedilerde Kulak Uyuzu - Hidayet Ünal

Kedilerde Kulak Uyuzu - Hidayet Ünal

Kedilerde, otodectes cynotis ve notoedres cati adı verilen parazitler tarafından oluşturulan kulak uyuzu özellikle yavru kedilerde ve sokak kedilerinde yaygındır. Bulaşma direkt olarak kediden kediye, anneden yavruya ve ortak kullanılan eşyalardan geçiş söz konusu olduğu için hastalığın özellikle toplu halde yaşayan kediler arasında yaygınlık göstermesi olasıdır.

Hastalık görülen kedilerde, Kedicilerin gözünden kaçamayacak belli başlı belirtileri vardır. Hastalıktan muzdarip kedicikler gün içerisinde bitmek bilmeyen seanslar boyunca kulaklarını kaşırlar, bu olan dikkat çekici ilk nokta olmalıdır. Hatta bazen o kadar çok kaşırlar ki kulak kepçesinde kaşımaya bağlı yaralar oluşabilir. Bunun dışında kulak kepçesinde pullanma ve kabuklanma, kulak yolunda ise siyah veya koyu kahverengi renkte tortumsu yapışkan ve pis kokulu bir oluşumla kaplı olduğunu görmeliyiz. İlerleyen durumlarda ise, kedimiz kafasını sağa sola sallar hatta yana eğer, bunu sonucunda dengesiz yürüyüş durumu ortaya çıkar. Kesin tanı için veteriner hekimin kulak yolundan alacağı örneği mikroskop altında inceleyerek ilgili parazitin kendisini veya yumurtasını bulmasıyla konulacaktır.

Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi kulak uyuzu da kedimizin bağışıklık düzeyi ile ilgilidir. Sağlıklı bir kedinin Sistemik ya da lokal enfeksiyonlar karşısında her daim güçlü olacağı su götürmez bir gerçektir. Hastalığın teşhisinden sonra veteriner hekim, hasta sahibi ve kediciği yakından ilgilendirecek bir süreç başlayacaktır. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi o kadar erken sonuçlanacaktır. Veteriner hekimin uygulayacağı sistemik anti paraziter ilaçlar ile kulak yolu ve kulak kepçesinin sürekli temiz tutmasını sağlayan antiseptik solüsyonların uygulanması ve bnuların inatla ve belirli bir disiplin içerisinde devam ettirilmesi sonucunda hastalığın vücuttan atılacak olması kaçınılmaz bir son olacaktır.

Biz veteriner hekimler için, kedimizi kulak uyuzuna maruz bırakabilecek iki etkeni tespit edebilmek asla zor olmadı, fakat her hastalıkta olduğu gibi siz kediciler hastalık yapıcı etkenlerin kedimizde yol açabileceği değişiklikleri erken tespit ettiğiniz taktirde, kedimizin sağlığına kavuşması bu hastalıktaki gibi kaçınılmaz olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim..

06/10/2022

Keditörün Önerisi

Kediler Neden Tırmalar?

03.06.2023

Kediler sadece kedicileri değil, evdeki eşyaları da sıklıkla tırmalar. Tırmalama, kediler ...

GÜZEL TÜYLERİN SIRRI

31.07.2023

Sfenks ırkı kediler hariç diğer tüm kedi ırklarında az ya da çok miktarda bulunan tüyler, ...

Kediniz Mutlu Mu?

25.03.2023

Kanada’da hayvan sağlığı teknolojisi şirketi Sylvester.ai, bir kedinin acı hissedip ...

Kediler Ve Rüyaları

02.11.2021

Uyurken hızlanan göz hareketleri, çıkardıkları ilginç sesler, seğiren bıyıkları ve ...

Kediler Alemi

Kediniz Kaç Yaşında?

08.03.2023

Kedicilerin kedilerinin yaşlarını hesaplamak konusunda kafaları biraz karışık. Kedilerin ...

Uyku - Dr. Tarkan Özçetin

06.01.2023

Tıpkı Fikret Kızılok’un şarkısındaki gibi: “Uyku kardeşim ver elini, usul usul damla ...

Sen Nereye Ben Oraya

22.06.2023

“Beni güne mırmırım başlatıyor, hatta yatak odasından mutfağa giderken miyavlayarak ...

Calico Kediler

23.12.2022

Sokaklarda en sık karşılaştığımız kediler arasında üç renkli olanların tekir kedilerden ...