Sokakta Yaralı Bir Can Gördüğünüzde Neler Yapmalısınız?

Sokakta Yaralı Bir Can Gördüğünüzde Neler Yapmalısınız?

Sokakta yaşayan canlıların hayatlarının ne kadar zor olduğunu biliyoruz. İklim koşulları, açlık, susuzluk, barınma gibi birçok sorun yaşayan dostlarımızın hayatları, sokakta hep tehlikede. Onlara yardım etmek, hayatlarını kolaylaştırmak bizim en önemli görevimiz. Sokakta yaralı veya yardıma muhtaç bir canlı gördüğümüzde, ilk olarak neler yapmalıyız?

Sokakta yaralı veya halsiz bir halde gördüğümüz bir canlıyı, o halde bırakıp asla gitmemeliyiz. Bazen sadece açlık, susuzluk gibi ihtiyaçlardan kaynaklanan bitkin görünümlerine bir kap mama, bir kap su vererek, yardımda bulunabiliriz. Ancak bazı ciddi yaralanmalara şahit olduğumuzda yapmamız gereken bir takım şeyler vardır. Öncelikle yaralı bir canlı zaten stresli olacağından, onu korkutmadan ona yardım etmeliyiz. Birden üzerine gitmemiz doğru olmaz. Biraz onu izlemeli, neresinde sıkıntı olduğunu anlamalıyız, bu ona yardım etmemizde büyük bir adım olacaktır. Ani adımlar atıp onu korkutmak, daha fazla hareket etmesine ve yarasının kötü duruma gelmesine neden olabilir.

Ülkemizde belediyecilik hizmetleri ile ilgili iletişim kanalı olan ALO 153, il sınırları içinde aranabilen ve yerel yönetim ile ilgili talep, öneri ve şikayetlerin iletilebildiği telefon numarasıdır. 153’ü arayarak Belediyenin Veteriner Hizmetleri Bölümü’nden konu ile ilgili yardım istemelisiniz. Ancak her ilimizde 153 numarası üzerinden hizmet verilmiyor. Bununla ilgili bulunduğunuz ilin belediye iletişim numarasını öğrenip konu hakkında ilgili birinden yardım istemelisiniz.

İmkanlarınız doğrultusunda eğer kırık olmadığını gözlemlerseniz, alıp en yakın veterinere götürmenizde seçenekler arasındadır. Eğer kırık gibi belirtiler varsa dokunmamanız, en yakın veteriner hekimliğini arayıp çağırmanız en doğrusu olacaktır. Veteriner hekimliğine yaralı canlının sokakta yaşadığını belirtmelisiniz. Ancak sokakta yaşayan bir can olması ücretsiz tedavi edileceği anlamına gelmese de, indirimli tedavi için size yardımcı olacaktır.

Eğer ulaşım için imkanınız yoksa tekrar Belediyenin Veteriner Hekimliği Bölümü için irtibata geçmelisiniz. Sadece onları arayıp ihbarda bulunmanız yetersiz olacaktır. Yaralı canlının başında beklemeli ve durumun takipçisi kalmalısınız. Bütçeniz tedavi masraflarına yetersiz gelirse, bunun için üniversitelerin veteriner kliniklerine de başvuru yapabilirsiniz. Geçen her saniye onların aleyhine işleyeceğini unutmamalısınız ve gerekli yerlerle irtibata geçmelisiniz.

Bu durumun bir can kurtarmak olduğunun bilincinde olup gördüğünüz ilk andan tedavi süreci tamamlanana kadar takipçisi olmalısınız.

26/03/2022

Keditörün Önerisi

Dersimiz: Hayvan Sevgisi

08.06.2023

Çorum’un Sungurlu ilçesindeki bir köy okulunda doğum yapan kedi ile yavrularına öğretmen ...

Kediler Alemi

Kedi Nanesi Dosyası

20.09.2023

Evlerini bir kediyle paylaşan pek çok kişi için tüylü dostlarının mutlu olduğunu görmek ...

Kediler Üşür Mü?

19.01.2023

Kediler sıcağı seven canlılardır. Kışın onları evin en sıcak bölgelerinde, kalorifer ...

Dikkat Kedi Çıkabilir!

18.02.2021

Sivas Belediyesi örnek bir olaya imza atarak, şehrin birçok noktasına ‘Kedi çıkabilir’ ...