Neden Evcil Hayvan Satın Almamalısınız?

Neden Evcil Hayvan Satın Almamalısınız?

Kedi veya köpeklerin petshoplarda ne kadar zor şartlar altında satışa sunulduklarının çoğu insan farkına varamıyor. Dükkanın vitrininde gördüğünüz o sevimli hayvanların sandığınızdan daha büyük dertleri var. Küçücük alana sıkıştırılmış onlarca kedi veya köpekler aylarca satılmayı bekliyor. Yeni bir yuvaya kavuştuğu için sevinen ve bir hevesle petshoplardan alınan evcil hayvanlar, daha sonra çeşitli nedenlerle terk edilince onlar için zor yaşam yeniden başlıyor.

Peki insanlar sokakta ve barınaklarda bu kadar terk edilmiş hayvan varken neden hala evcil hayvan satın almaya devam ediyor? Bu yazımızda neden hayvan satın almayıp sahiplenmeniz gerektiğini anlatacağız. İşte evcil hayvan satın almayıp sahiplenmek için 8 neden..

1-Kafes içinde yaşıyorlar

Çoğu barınakta bile hayvanların özgürce dolaşabilmesi için alanlar varken petshoplarda satış için bulunan hayvanlar günlerce, belki de aylarca vitrinde spot ışığının ve güneşin altında yeni bir yuvaya kavuşmayı bekliyor. Bazen küçücük kafes içinde onlarca kedi veya köpek bir araya koyulabiliyor. Hiçbir canlı için uygun olmayan bu duruma neden destek olalım ki?

2-Az yemek, az su

Birçok petshopta hayvanlara daha az tuvalete çıkması için az yemek ve su veriliyor. Gün içinde vitrinde olmaları gerektiği için bazen kafesin içine dışkılayabiliyorlar. Bu da sağlıksız sonuçlar doğuruyor. Hayvanların yemekleri ve dışkıları bir süre bir arada kalabiliyor.

3-Sahiplenerek kahramanı olursunuz

Hayvanları satın almak yerine sahiplendiğiniz zaman onların kahramanı olursunuz. Bizim onlara belki ihtiyacımız yok ama sıcak yuva yerine barınakta veya sokakta yaşayan hayvanların bize ihtiyacı var. Sahiplenilen hayvan yaşı kaç olursa olsun iyi bir eğitimle sizin de en iyi dostunuz olacaktır. Bir hayvanı kurtarmanın vicdani rahatlığını başka hiçbir şeyde bulamazsınız.

4-Ölüme terk ediliyorlar

Hayvan üretim çiftliklerinde damızlık olarak kullanılan hayvanlar, yaşlandıkları zaman ölüme terk ediliyor. Bu hayvanlar sürekli çiftlikte kaldıkları için kendi yemeklerini bulma ve hayatta kalma konusunda deneyimsiz oluyorlar.

5-İlaç veriyorlar

Hayvan satan merkezler hayvanların daha sağlıklı ve enerjik görünmesini sağlamak için ilaç takviyesi veriyor. Bu yapay takviyelerle tüyleri ve gözleri daha parlak görünüyor.

6-Sütten kesilmeden annelerinden ayrılıyorlar

Çoğu hayvan henüz sütten kesilmeden annesinden koparılıp başka bir aileye satılıyor. Böylece en önemli beslenme evresini eksik tamamlıyor ve daha sağlıksız oluyor.

7-Döngünün parçası olmayın

Hayvanları satın alarak terk edilmiş hayvan döngüsüne ve hayvan satışlarına katkıda bulunduğunuzu unutmayın. Bu döngüyü kırmak için satın almayın ve sahiplenin.

8-Hayvan kaçakçılığına destek olmayın

Hayvan satın alarak hayvan kaçakçılığına da destek olmuş olursunuz. Ne kadar hayvan satışı talebi olursa, kaçak yollarla zor şartlar altında getirilen hayvanların sayında o kadar artış oluyor.

28/10/2022

Keditörün Önerisi

Kediler Koruyucu Mudur?

21.09.2023

Köpeklerin en bilinen özelliklerinden birisi ırkından bağımsız olarak sahiplerine karşı ...

Kedi Beslemek Suç Oldu

20.12.2022

ABD'nin Alabama eyaletinde iki kadın sokak kedilerini beslemekten tutuklandı. Beverly Roberts ...

Kediler Alemi

18 Mart Çanakkale Zaferi

18.03.2021

Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan için ...

Dostça Bir Uyarı…

06.05.2020

Dostça Bir Uyarı…2018 verilerine göre Türkiye’deki hanelerin %10’nunda en az 1 köpek ile ...

Damdaki Kedi - Müjde Dural

29.12.2022

Tam yılını hatırlamıyorum ama 80’lerin ortaları ya da sonları filan. O zamanlar Üsküdar, ...

Kediniz Mutlu Mu?

25.03.2023

Kanada’da hayvan sağlığı teknolojisi şirketi Sylvester.ai, bir kedinin acı hissedip ...

Sezgin Kaymaz ile Söyleşi

02.07.2020

“Okuyan toplumların evinde daha çok hayvan var, daha hoşgörülü, daha barışseverler ve ...

Kediler sahiplerini korur mu?

25.04.2024

Korumacı evcil hayvanları dendiğinde aklımıza ilk olarak hiç kuşkusuz köpekler gelir. Ancak ...