PASAPORTLU PATİLER!

PASAPORTLU PATİLER!

Hayvan sahipleri için uzun süreli seyahatlerin vazgeçilmezi, en yakın dostlarının da kendileri ile seyahat edebilmesi. Bu noktada evcil hayvan, diğer bir deyişle ‘pet pasaportu’ gündeme geliyor.

Aslında evcil hayvan pasaportu yalnızca patili dostlarıyla seyahat etmeyi planlayanları değil, tüm evcil hayvan sahiplerini ilgilendiriyor. Çünkü evcil hayvan pasaportu, aynı zamanda minik dostlarımızın ülkemizdeki kimliklendirme sürecinin de kritik bir parçası.

İçeriğimizde pet pasaportu ile ilgili bilgileri bulabilir, tüylü dostunuzla çıkacağınız yurt dışı seyahatlerinde dikkat etmeniz gerekenler hakkında detayları öğrenebilirsiniz. Keyifli okumalar…

Pet Pasaportu Nedir?

Pet pasaportu; kendisine çıkarılan evcil hayvanın mikroçip numarası, doğum tarihi, aşıları, kontrolleri ve sahibi hakkındaki temel bilgileri içeren bir belgedir. Yurt dışına çıkış yapılmayacak olsa bile, evcil hayvan pasaportunun evcil hayvanların kayıt altına alınma sürecinin bir parçası olarak temin edilmesi gerekmektedir. Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik doğrultusunda köpek sahipleri 1 Ocak 2022, kedi ve gelincik sahipleri ise 1 Ocak 2023 yılından itibaren evcil hayvanlarını kimliklendirmekle yükümlüdür. Yurt içi seyahatler dâhil olmak üzere evcil hayvanların pasaportlarının hazır bulundurulmaması durumunda cezai işlem ile karşılaşılabilir.

Pet pasaportu, evcil hayvanlara takılan mikroçip sayesinde, kaybolan dostlarımızın sahiplerine ulaştırılmasından evcil hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçmeye dek çeşitlenen işlevlere sahiptir. Evcil hayvanların sahipliğinin doğrulanmasında da kritik bir konumdadır. Bunlar gibi faydalarıyla, yasal yükümlülüğün yanı sıra, uzmanlar tarafından da evcil hayvanlara mikroçip takılması ve pet pasaportu çıkarılması tavsiye edilmektedir.

Evcil Hayvan (Pet) Pasaportu Nasıl Alınır?

Evcil hayvan pasaportu çıkarılması aslında hızlı ve kolay bir süreç olsa da söz konusu evcil hayvanınızla yurt dışına çıkmak olduğunda süreç vakit alan ve daha zor bir hâle gelebilmektedir. Bu durumu insanların vize başvurusu için yaptıkları hazırlık sürecine benzetebilirsiniz. Bu yüzden eğer evcil hayvanınızla yurt dışına çıkmayı planlıyorsanız, minik dostunuzun pasaport işlemlerine ve yurt dışı çıkış hazırlıklarına erkenden başlamanız faydalı olacaktır. Ülkelerin evcil hayvanlar ile ilgili farklı prosedürleri bulunabildiği için ziyaret edilecek ülke özelindeki prosedürlerin mutlaka öğrenilmesi gerekir. Yurt dışı çıkış işlemleri için pasaport çıkarılırken ve diğer hazırlıklar yapılırken genel olarak takip edilmesi gereken adımlarıysa şu şekilde sıralayabiliriz:

• Avrupa Birliği yasalarıyla uyum amacıyla evcil hayvan pasaportu çıkarılabilmesi için pasaportun çıkarılacağı evcil hayvana mikroçip takılmalıdır. Bu işlemi özel veteriner kliniklerinde ya da il ve ilçe tarım müdürlüklerinde gerçekleştirebilirsiniz.

• Evcil hayvanınızın kuduz aşılamasının ve periyodik aşılamasının uygun şekilde yapılmış olması gerekmektedir.

• Pet pasaportu yurt dışına yapılacak bir seyahat için alınıyorsa, veteriner hekiminize yurt dışı çıkış formunu doldurtmalısınız.

• Avrupa Birliği üye ülkelere giriş yapacak evcil hayvanlar için en geç 3 ay öncesinde kuduz titrasyon testi yaptırılmalıdır. Testin gerçekleştirilebilmesi için kuduz aşısı uygulanmış olmalıdır. Eğer kuduz aşısı ilk defa uygulandıysa en az 1 ay beklenmelidir. Veteriner hekiminiz ile kan örneğinin alınması ve kuduz titrasyon testi için onaylı laboratuvarlara ulaştırılması konusunda görüşebilirsiniz. Tarım Orman Bakanlığınca yapılacak muayene ve analizler için öncesinde ilgili banka hesaplarına para yatırılması, muayene sırasında ya da numune gönderiminde dekontun hazır bulunması gerektiği unutulmamalıdır.

• Kuduz titrasyon testi yapıldıktan sonra, kan numunesinin alınma tarihini takip eden 3 ay beklenmelidir. Bu süre sonunda yurt dışı çıkış işlemlerinde gerekli olan veteriner sağlık sertifikası düzenlenebilmektedir.

• Avrupa Birliği üye ülkeler güncel parazit aşısı talep edebilmektedir.

Seyahatlerde Pet Pasaportunun Rolü

Tıpkı insanlar gibi evcil hayvanlar da yurt dışına çıkabilmek için bir pasaporta sahip olmalı, mikroçipi bulunmalı Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne kaydedilmiş olmalıdır. Bununla birlikte, evcil hayvanınızla yapacağınız yurt dışı seyahatlerde giriş yapacağınız ülkenin, aktarma için uğramanız gerekebilecek ülkelerin ve tercih ettiğiniz ulaşım şirketinin, şirketlerinin evcil hayvanlar ile ilgili prosedürlerini öğrenmeyi ihmal etmemelisiniz. Aksi takdirde seyahatinizi aksatacak ya da engelleyecek çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin gideceğiniz ülke bazı evcil hayvan türlerinin ya da ırklarının ülkeye girişine izin vermiyor olabilir.

Evcil hayvanlara dair uygulanan güncel kuralları öğrenmek için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine, gidilecek ülkelerin konsolosluklarına başvurabilir; ulaşım şirketleriyle görüşebilirsiniz.

06/09/2023

Keditörün Önerisi

Kedilerin Yaşam Evreleri

07.04.2023

Kedinizin hayatın hangi aşamasında olduğunu hiç merak ettiniz mi? Kedilerin yaşam ...

Kediler Alemi