Araştırma: Kalp kurdu vakalarında artış

Araştırma: Kalp kurdu vakalarında artış

Banfield Evcil Hayvan Hastanesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, ABD’de kedilerde ve köpeklerde görülen kalp kurdu vakaları giderek artıyor. Bir sivrisinek ısırığı ile bulaşan bu tehlikeli parazitin görülme sıklığındaki artışa rağmen, evcil hayvan sahiplerinin yüzde 40’ı köpeklerinin ya da kedilerinin kalp kurduna yakalanma riski olduğuna inanmıyor ve yüzde 30'u hiçbir önleyici tedbir almıyor.

Kalp kurdu nedir?

Kalp kurdu hastalığına sivrisineklerin bulaştırdığı Dirofilaria immitis (D. immitis) adlı bir parazitik kurt neden olur. Boyu yarım metreye kadar ulaşabilen bu kurtlar, dolaşım yolu ile hayvanın kalbine yerleşir. Kalp kurdu hastalığı köpeklerde dolaşım ve solunum sistemlerini etkiler. Hafif, inatçı bir öksürük ve hareket etme isteksizliğiyle başlayıp kalp yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Kedilerde ise kronik öksürük ve zor nefes alma veya kusma ile başlayıp ani ölüme neden olabilir.

Ancak kulağa ne kadar korkutucu gelse de kalp kurdu son derece önlenebilir bir hastalıktır.

Vakalar artıyor

Evcil hayvan ebeveynleri, evcil hayvanlarının kalp kurdu konusunda endişelenmesine gerek olmadığını düşünebilir, ancak durum böyle değil.

Kalp kurdu sadece her yıl yaklaşık her 200 köpekten birini enfekte etmekle kalmıyor, aynı zamanda daha da yaygınlaşıyor. Amerikan Kalp Kurdu Derneği'ne göre, ABD'de bir milyondan fazla evcil hayvanda kalp kurdu var ve hem kalp kurdu 'sıcak noktalarında' hem de kalp kurdu vakalarının bir zamanlar nadir olduğu yerlerde vakalar artıyor.

Ve bu hastalığın maalesef şakası yok. Dr. Gilhooly, "Enfekte bir sivrisineğin bir ısırığı, evcil hayvanınızın kalp kurdu ile enfekte olması için yeterlidir" diyor. "Korunmasız evcil hayvanlarda, kalpte, akciğerlerde ve kan damarlarında ayak uzunluğunda kurtlar gelişebilir." Evcil hayvan yetiştiren ebeveynlerin yüzde 40'ı, köpeklerinin ya da kedilerinin kalp kurduna yakalanma riski altında olduğuna inanmıyor ve yüzde 30'u hiçbir önleyici tedbir almıyor.

Nasıl tedbir alırız?

İşin güzel tarafı, evcil hayvanları güvende tutmanın birçok yolu var. Gilhooly, "Bu seçenekler arasında aylık ağızdan alınan ilaçlar, aylık topikal ilaçlar ve veteriner tarafından altı veya 12 ayda bir köpeklere uygulanan bir enjeksiyon tercih edilebilir" diyor. Evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanları ve yaşam tarzları için neyin doğru olduğunu belirlemek üzere veteriner ekipleriyle ortak çalışmalıdır.

 Kaynak: the Wildest


28/05/2024

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

Kediler Neden Çok Uyur?

12.05.2023

Kedilerin günde 20 saate kadar çıkabilen uyku düzenleri vardır. Evin her köşesinde ...

Kedilerde Pika Sendromu

12.01.2023

Pika sendromu bir çeşit yeme bozukluğudur. Bu sendrom sadece kedilerde değil, köpeklerde ...

PASAPORTLU PATİLER!

06.09.2023

Hayvan sahipleri için uzun süreli seyahatlerin vazgeçilmezi, en yakın dostlarının da ...

GÜZEL TÜYLERİN SIRRI

31.07.2023

Sfenks ırkı kediler hariç diğer tüm kedi ırklarında az ya da çok miktarda bulunan tüyler, ...

Sokağın Kedisi Şenliği

18.02.2022

Kedici Veteriner Hekimler Derneği’nin Ankara Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu’nun ...