Sokakta Yaralı Bir Hayvan Gördünüz: Ne Yapmalısınız?

Sokakta Yaralı Bir Hayvan Gördünüz: Ne Yapmalısınız?

Sokakta yaşayan minik dostlarımızın hayatlarının ne kadar zor olduğunu biliyoruz. İklim koşulları, açlık, susuzluk, barınma gibi birçok sorun yaşayan dostlarımızın hayatları, sokakta hep tehlikede. Onlara yardım etmek, hayatlarını kolaylaştırmak bizim en önemli görevlerimizden. Sokakta yaralı veya yardıma muhtaç bir hayvan gördüğümüzde ilk olarak neler yapmalıyız?

Sokakta yaralı veya halsiz bir halde gördüğümüz bir hayvanı, o halde bırakıp asla gitmemeliyiz. Bazen sadece açlık, susuzluk gibi ihtiyaçlardan kaynaklanan bitkin görünümlerine bir kap mama, bir kap su vererek yardımda bulunabiliriz. Ancak bazı ciddi yaralanmalara şahit olduğumuzda yapmamız gereken bir takım şeyler vardır. Öncelikle yaralı bir hayvan zaten stresli olacağından, onu korkutmadan ona yardım etmeliyiz. Birden üzerine gitmemiz doğru olmaz. Biraz onu izlemeliyiz, neresinde sıkıntı olduğunu anlamamız ona yardım etmemizde büyük bir adım olacaktır. Ani adımlar atıp onu korkutmak, daha fazla hareket etmesine ve yarasının kötü duruma gelmesine neden olabilir.

Ülkemizde belediyecilik hizmetleri ile ilgili iletişim kanalı olan ALO 153, il sınırları içinde aranabilen ve yerel yönetim ile ilgili talep, öneri ve şikayetlerin iletilebildiği telefon numarasıdır. 153’ü arayarak belediyelerin veteriner işleri ekibinden konu ile ilgili yardım istemelisiniz. Ancak her ilimizde 153 numarası üzerinden hizmet verilmiyor. Bununla ilgili bulunduğunuz ilin belediye iletişim numarasını öğrenip konu hakkında ilgili birinden yardım istemelisiniz.

İmkanlarınız doğrultusunda eğer kırık olmadığını gözlemlerseniz, alıp en yakın veteriner kliniğine götürmeniz de seçenekler arasındadır. Eğer kırık gibi belirtiler varsa dokunmamanız, en yakın veteriner hekimi arayıp çağırmanız en doğrusu olacaktır. Veteriner hekime yaralı hayvanın sokakta yaşadığını belirtmelisiniz. Ancak sokakta yaşayan bir can olması ücretsiz tedavi edileceği anlamına gelmese de, indirimli tedavi için size yardımcı olacaktır.

Eğer ulaşım için imkanınız yoksa, tekrar belediyenin veteriner işleri bölümü ile irtibata geçmelisiniz. Sadece onları arayıp ihbarda bulunmanız yetersiz olacaktır. Yaralı hayvanın başında beklemeli ve durumun takipçisi kalmalısınız.

Bütçeniz tedavi masraflarına yetersiz gelirse, bunun için üniversitelerin veteriner hastanelerine de başvuru yapabilirsiniz. Geçen her saniye onların aleyhine işleyeceğini unutmamalısınız ve gerekli yerlerle irtibata geçmelisiniz.

Bu durumun bir can kurtarmak olduğunun bilincinde olup gördüğünüz ilk andan tedavi süreci tamamlanana kadar takipçisi olmalısınız.

19/12/2022

Keditörün Önerisi

PASAPORTLU PATİLER!

06.09.2023

Hayvan sahipleri için uzun süreli seyahatlerin vazgeçilmezi, en yakın dostlarının da ...

Engelli Bir Kediyle Yaşam

10.05.2024

Bazı kediler doğuştan, bazıları ise sonradan bir kaza veya travma sonucu meydana gelen ...

Kediler Alemi

En 'Kedici Ülkeler'

24.07.2021

World Atlas'ta yayınlanan bilimsel bir istatistikte, dünyada ki kedileri evcil hayvan olarak ...

Kedi Zekasını Anlamak

20.05.2021

Geçenlerde 5 yaşındaki bir çocuğa neden kedileri sevdiğini sordum. "Çok tatlılar" diye ...

PASAPORTLU PATİLER!

06.09.2023

Hayvan sahipleri için uzun süreli seyahatlerin vazgeçilmezi, en yakın dostlarının da ...

Senin Adın Ne?

21.06.2023

Umursamaz tavırları ile bilinen kediler ile yaşamış hemen herkes, seslendiğimizde kulak ...

KEDİ MÜZESİ AÇILDI!

05.10.2023

İstanbul Beşiktaş’ta doğa ve hayvan severler için 'Kedi Müzesi' açıldı. Beşiktaş ...