Tombul Kediler Ve İnsanlar - Alp Akoğlu

Tombul Kediler Ve İnsanlar - Alp Akoğlu

Evcil hayvanlar bulabildikleri tüm besini depolamak üzere programlandıklarından gereğinden fazla yeme eğilimindeler. Bu da özellikle fazla kalorili besinlerle beslendiklerinde kilo almalarına neden oluyor.

Günümüzde obezite insanların en önemli sorunlarından biri. Çünkü beraberinde çok sayıda sağlık sorununu da getiriyor. Benzer şekilde evlerimizi paylaştığımız kediler de aynı sorundan muzdarip. Biz kilo aldıkça onlar da alıyor.

Araştırmalar evlerdeki kedi ve köpeklerin yaklaşık yarısının normalden fazla kilolu olduğunu belirtiyor. Bu oranın önceki yıllarda çok daha düşük olduğunu gösteren bazı araştırmalar bulunuyor. Örneğin 1990’lı yıllarda yapılan araştırmalar evcil kedi ve köpeklerin yaklaşık dörtte birinin fazla kilolu olduğunu belirtirken, 1950’li yıllarda yapılan araştırmalar bu oranın %10’un altında olduğunu belirtiyor. Özellikle 1950’li yıllarda hazır mamaların yaygın olmadığı zamanlarda kediler daha çok insanların yemek artıklarıyla besleniyor, dışarıda daha fazla zaman geçiriyorlardı.

Bir evcil hayvan mama firmasında çalışan beslenme uzmanı Dr. Philip W. Toll, tıpkı insanlarda ve öteki hayvanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerin vücutlarının enerjiyi depolayacak şekilde evrimleştiğini belirtiyor. Çünkü doğal yaşamda her zaman yeterli miktarda besin bulmak mümkün olmuyor ve bulunan her besinin bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Doğada yaşayan hayvanlar için bu bir bakıma “ne kadar şişmansam o kadar uzun yaşarım” anlamına geliyor. Soğuk kış aylarında ya da çeşitli nedenlerle besine ulaşılamadığı durumlarda vücuttaki fazla yağlar enerji gereksinimini karşılıyor.

Günümüzde ne insanlar ne de evcil hayvanlar için böyle bir durum söz konusu değil. Evcil hayvanlar bulabildikleri tüm besini depolamak üzere programlandıklarından gereğinden fazla yeme eğilimindeler. Bu da özellikle fazla kalorili besinlerle beslendiklerinde kilo almalarına neden oluyor.

Enerjiyi vücutta depolama milyonlarca yıllık bir evrim sürecinin ürünü olduğundan bunu değiştirmek zor. Ancak birçok kedi maması firması veterinerlerin de desteğiyle bu sorunu mamalarının içeriğindeki yağ ve karbonhidrat düzeyini ayarlamak için yoğun çaba harcıyor.

ABD’deki Texas Üniversitesi’ndeki Veterinerlik Fakültesi’nden Dr. Bonnie Beaver “kedilerin bizim aynamız” olduğunu söylüyor. Hazır gıda ve hareketsiz yaşam onların kilo almasında en büyük etken.

Günümüzde evlerimizde kendimize benzettiğimiz kedilerimizin fazla kilo almasını engellemeye yönelik bir çok mama seçeneği bulunuyor. Dünyada en çok evcil kedinin bulunduğu ABD’de kedi maması çok büyük bir sektör halinde gelmiş durumda ve bu firmaların birçoğunun kediler için en uygun mamayı üretebilmek için adeta birer beslenme enstitüsü bulunuyor.

20/12/2022

Keditörün Önerisi

OHHAD Isparta’da

05.08.2021

OHHAD üyesi Aorta Hayvan Hastanesi ekibi İstanbul’dan, Isparta’ya harekete geçti. Veteriner ...

Kediler Alemi

Rol Model Olarak Kediler

23.03.2022

Birçok kedi sadece kedilere özgü olan hareketlerine hayran kalır. Kediler, özellikle rahatlama ...

Kedilere Kişilik Testi

27.05.2023

Amerika’da 45 hayvan barınağında uygulanmaya başlanan yeni bir uygulama sayesinde kedilerin ...

Kedilerde Utangaçlık

13.01.2023

Kedinizin yabancılara karşı neden utangaç olduğunu merak ediyorsanız veya korkmuş bir ...

Hayvan Polisi Geliyor!

03.07.2020

“Çevre, Doğa ve Hayvan Koruma Şube Müdürlüğü”nün kurulması İçişleri Bakanı ...

Uzay Gözlü Kedi Pico

13.02.2022

Norveç Ormanı kedisi Pico, trafik kazası geçirdikten sonra çaresiz ve yalnızdı, ancak ...

Kedilerin Mucize Patileri

12.08.2021

Dostunuzun bedenindeki en tatlı, en minik ve en mucizevi detaylardan biri olan patiler için sır ...