Yavru Kediciler İçin Rehber-2 – Dr. Tarkan Özçetin

Yavru Kediciler İçin Rehber-2 – Dr. Tarkan Özçetin

Önceki yazılarımızda neden kedi, nasıl bir kedi ve uygun kediyi nereden bulacağımız sorularına cevap aramaya çalışmıştık. Bu yazımızda ise artık bir kedimiz olduğunu ve Gerçek Kedici olduğunuzu kabul ediyoruz. Bu dünyanın en güzel ve mükemmel canlısını evimize getirmeden önce ihtiyacımız olan ve olmayan malzemeleri temel başlıklar altında anlatmaya çalışacağız.

Kesinlikle Yapılması ve Alınması Gereken Şeyler Nelerdir?

1. Kedimize isim: Evet çoğu zaman ihmal edilen, ertelenen, sonraya bırakılan, fakat hem bizim hem de kedimiz için en önemli şey isimdir. Kedimizle yaşamaya başlamadan önce veya en geç 1 hafta içinde ona bir isim bulmalıyız. Ona koyacağımız isim kolay anlaşılabilir ve iki heceyi geçmeyecek yapıda olmalıdır. Kedilere isim konmaz ya da kediler bundan anlamaz gibi bir yaklaşım, kediler için büyük saygısızlıktır. Ben sağır kedilerin bile bir ismi olması gerektiğini düşünüyorum. Kedinizle kuracağınız iletişimin temel anahtarı, ona beraber yaşamaya başladığınız ilk günlerde koyacağınız isim olacaktır. Kediler sizin tahmin bile edemeyeceğiniz birçok şeyi anladığı gibi, ismini de kesinlikle anlayacaktır. Ancak köpeklerde olduğu gibi, ismi ile çağırdığınızda hemen size doğru koşacağını beklerseniz yanılırsınız. Kedinize ismini söylediniz zaman size dönüp bakıyor ve kısa bir mikleme sesi çıkarıyorsa, tamam ismini öğrenmiş, daha doğrusu beğenmiş demektir. Bundan sonra ona hep ismi ile hitap edin ve bu kurala herkesin uymasını sağlayın.

2. Kedimize mama: Beslenme biz insanlarda olduğu gibi kediler için de çok önemlidir. Fakat bir kedinin besin ihtiyaçları ile insanınkiler çok farklıdır. Ben ne yiyorsam kedime de onu veririm anlayışı tamamen yanlıştır ve kedimiz için ileride onarılması mümkün olmayan problemlere sebep olur. Kedi beslenmesi ile ilgili bir başka şehir efsanesi de sütle ilgili olanıdır. Yavru kedi ile süt birbiri ile özdeşleşmiştir adeta. Ancak inek sütünü, birçok yavru kedi sindiremez ve en iyi ihtimalle ishal olur. Ayrıca kolay bozulabilen süt başka birçok sindirim problemine de sebep olur. Kedimiz yaşından küçük ise kesinlikle yavru kedi maması vermelisiniz. Onun, sağlıklı gelişimi için bir yaşını tamamlayana kadar, kaliteli bir yavru kedi maması vermeye devam etmelisiniz. Kuru mama, kolay bozulmadığı için daha kullanışlıdır. Haftada birkaç kez yaş konserve mama da verebilirsiniz. Kediniz bir yaşından büyük ise, onu yetişkin kedi maması ile aynı şekilde besleyebilirsiniz. Ancak ilk aldığınızda zayıf ve bakımsız ise ilk birkaç ay, içerik yönünden daha zengin olan yavru kedi maması ile beslemek daha doğru olacaktır. Mamanın miktarını ya üretici firmanın, kedinizin yaşına kilosuna göre oluşturduğu çizelgeye göre belirleyeceksiniz ya da ilk aylar istediği kadar vereceksiniz. Çünkü kedimizin gıda ihtiyacını standart olarak belirlemek, her zaman doğru olmayabilir. Son olarak her zaman taze ve kaliteli su vermelisiniz. Bu kediler için de hayati öneme sahiptir. Özellikle kuru mama ağırlıklı beslenen kediler daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Yukarıda anlattığımız mama ve suyu koyacağımız kapları da edinmelisiniz. Mama ve su kabı olarak porselen ve çelik olanları öneririm. Bunlara alternatif sert plastik kaplar da kullanılabilir. Kedimizin mama ve suyunu kesinlikle tuvaletini yaptığı kumun yanına veya yakınına koymayınız. Bu hem hijyenik olmaz hem de kediler bundan çok rahatsız olurlar.

3. Kedimize tuvalet: Kedilerin temizliği, birçok insana örnek olacak kadar ileri seviyededir. Yavru kediler için kesinlikle tuvalet eğitimi vermenize ve çiş eğitim damlaları almanıza gerek yoktur. Bunun için iki basit şeye ihtiyacınız var. Kedi kumu ve kum kabı. Kedi kumunun piyasada birçok çeşidi var; biz hastanemizde yatan tüm kedilere silika kumları kullanıyoruz ve çok memnunuz. Hijyenik olması, uzun süre kullanılabilmesi, kolay temizlenebilir olması ve özellikle toz yapmaması bizim tercih sebebimiz. Bunun yanında su emebilen çeşitli madenlerden üretilmiş farklı kedi kumları bulunabilir. Satın alacağınız kum kabının da farklı modellerini bulabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz konu, bu kabın kediniz tuvalet sonrasında eşelenirken etrafa kumları saçmasını engelleyecek şekilde dizayn edilmiş olmasıdır. Üstü kapalı ve kapılı modeller bunun için idealdir. Ancak kediniz başlangıçta bunun içine girmeyi benimsemeyebilir. Öncelikle kutunun üstünü örtmeden kullanmaya başlamalısınız. Kediniz alıştıktan sonra üstünü örtebilir, iyice alıştıktan sonra da tuvaletin kapısını takabilirsiniz. Kedinizin her tuvaletinden sonra kumunu, özel küreği ile temizlemelisiniz. Kullandığınız kumun yapısına göre, belli aralıklarla kumun tamamını bir ayı geçirmeyecek sürede değiştirmelisiniz. Kediniz kum kabı dışında başka bir yere pislemişse ilk aklınıza gelen, kumunu kirlendiği olmalıdır. Çünkü temizliği ile övündüğümüz kediler sizin de temiz olmanızı beklerler. Ancak temizliği de abartmamalısınız; özellikle dezenfektan kullanımı sınırlı olmalı ve mutlaka su ile durulanmalıdır.

4. Kedimize taşıma çantası:  Özellikle araba ile seyahat edecek kedilere gereklidir. Kedimizi arabada serbest bırakmak veya kolay çıkabileceği bir kutuya koymak (zor da olsa kedimiz bundan çıkmanın bir yolunu bulabilir) tahmin edemeyeceğimiz problemlere sebep olabilir. Karma veteriner kliniklerinin (hem kedi hem köpek bakılan) bekleme salonlarında da hoş olmayan sorunlarla (özellikle köpekler) karşılaşmamak için bir taşıma çantası edinmenizde büyük fayda var. İçine kolay girmesi için en sevdiği oyuncaklarını ve kendi kokusu olan eşyalarını kullanmanız kullanım kolaylığı sağlar. Ayrıca gündelik hayatında da bu çantayı kullanmasını özendirin, böylece gerektiğinde içine girmesi çok daha kolay olacaktır. Kedimiz taşıma çantasını kötü anılarla özdeşleştirirse onu çantaya sokmak bir kabusa dönüşebilir.

5. Kedimize fırça: Kedimiz kısa tüylü bile olsa eve geldiği ilk günden itibaren fırçalanmaya alıştırılmalıdır. Çünkü fırçalama, hem kedimizin vücudundaki ölü tüyleri alacak ve ona masaj yapacak hem de onunla aramızda gelişecek tensel uyumu kolaylaştıracaktır. Birçok kedi, değil fırçalanmayı, kendisine dokunulmasından bile hoşlanmaz. Yavru kedimizi daha küçükken kucağımızda fırçalamaya alıştırırsak onun bizimle ve diğer insanlarla daha sosyal ve sevecen olmasını sağlarız. Kedimizin tüy yapısına uygun fırça seçimini daha sonraki sayılarımızda ayrıntılı anlatacağız. Başlangıçta canini çok acıtmayacak herhangi bir fırça edinilebilir.

6. Kedi çimi: Kedimizi küçüklükten kedi çimine alıştırırsak hem olası sindirim sistemi problemlerini önlemiş oluruz, hem de evimizdeki süs bitkilerine (ki bunların çoğu kediler için zehirleyici olabiliyor) olan ilgisini azaltırız.



Alınması Zorunlu Olmayan Malzemeler Nelerdir?



1. Yatak: 
Tüm Kedicilerin bildiği gibi, kedimiz evimizin en rahat ve huzur bulacağı yeri neresi ise orayı yatağı olarak benimseyecektir. Onun için ona aldığınız yatak ne kadar şık ve pahalı olursa olsun kullanmama olasılığı yüksek olacaktır. Yatak yerine yatmayı tercih ettiği yerlere rahat örtüler almanız daha akıllıca olacaktır.

2. Tırmalama gereçleri: 
Aynı yatakta olduğu gibi bu ürünlerin kullanımı da kedinizin keyfine kalmıştır. Kedilerle ilgili yanlış bilinen bir şey de tırnaklarını törpülemek için eşyaları tırmaladıklarıdır. Oysa kediler, doğada ve evlerinde kendi alanlarını belirlemek amacı ile görsel işaretler bırakmak için tırmalama yaparlar. Özellikle eve yabancı biri geldikten sonra bu hareketlerde artış olur. Bazen sırf sizi kızdırmak için en sevdiğiniz eşyaları tırmalayacaktır. Satın alacağınız tırmalama gereçleri kedinizin diğer eşyaları tırmalamasına maalesef engel olamayacaktır. Yine de bunlardan hoşlanma ihtimali az da olsa vardır.



3. Boyun ve bel tasması: Bazı kediler boyun tasmasından çok hoşlanırken bazıları böyle bir şeyi bir saniye bile takmak istemezler. Evdeki kediler için çok gerekli olmayan tasmanın, sokağa çıkan kedilere takılmasında fayda vardır. Tasma üzerine takılan künye sayesinde, kediniz sokakta en azından insanlardan gelecek tehlikelere karşı bir nebze korunmuş olur. Ancak tasmanın ağaç dallarına veya başka yerlere takılması sonucu üzücü olaylar yaşanabilir. Çıngıraklı tasma ev içinde kaybolan minik kedinizi bulmanızda işinize yarayabilir. Bel tasması kullanımı boyuna göre çok daha zordur. Çok nadir de olsa küçüklükten alıştırılmış bazı kediler köpek gibi sokakta gezdirilebiliyor. Fakat ülkemiz şartları ve kedilerin doğal tepkileri bu şekilde tasma kullanımını oldukça zorlaştırmaktadır. Geniş bahçesi olan ev ve sitelerde oturanlar ve kendine güvenen ve sakin mizaçlı kedisi olanlar şanslarını deneyebilirler.

4. Oyuncaklar: Hareket eden her şey kediniz, özellikle yavru kediniz için oyuncak niteliğindedir. Burada dikkat etmeniz gereken şey oyuncak olarak, kendinizi özellikle ellerinizi kullanmamanızdır. Ayrıca kedinizi sinirlendirir tarzda oyun oynamak onun ileride asabi bir kedi olmasına sebep olabilir. Bu, maalesef sıklıkla yapılan bir hatadır ve sonuçları hem kedimiz hem de bizim için gerçekten üzücü olmaktadır. Kedimizle oynamak onun bedensel ve sosyal gelişimi için çok önemlidir. Bu şekilde enerjisini harcayacak ve daha sakin ve formda bir kedi olacaktır. Uzun süre hareketsiz kalan kedilerde görülen enerji patlamaları bizde ve evimizde ciddi hasarlara neden olabilir. Kedinize zarar verebilecek sivri uçlu malzemeler ve yutabileceği şeyler (özellikle ip, yün, lastik gibi) dışında her şeyi oyuncak yapabilirsiniz. Bunun için pet shoplarda sınırsız seçenekler vardır. Tüylü ve balık oltası şeklinde olanları özellikle tavsiye ederim.



5. Uzaklaştırıcı spreyler: Kedilerin tırmalamasını istemediğimiz eşyalarımızı korumak için üretilmiş bu ürünler çok etkili olmasa da kullanılabilir. Bunlar kedimizin hoşlanmayacağı koku içerirler. Ancak, etki alanları çok sınırlı ve geçici olmaktadır. Bazı kedilerde hiçbir etki yapmayan uzaklaştırıcı spreyler, yoğun kullanılırsa kedimize zarar verebilir.



 Alınmaması Gereken Şeyler Nelerdir?


1. Kuru veya normal şampuan: Çok gerekli olmadıkça kediler kesinlikle yıkanmaz. Birçok yeni kedici kedisini yeni aldığında yıkama eğilimindedir. Çoğunlukla hijyenik olmayan pet shoplardan alınan kediler yıkanmak istenir. Bunu bilen satıcılar kedilerle beraber mutlaka şampuan veya kuru şampuan denilen tozları acemi Kedicilere satarlar. Ancak kedinin yıkanması sağlıksız ve gereksizdir. Kedilerin derilerinde köpeklerdeki gibi suya karşı koruyucu bir tabaka yoktur. Ayrıca kediler eğer sağlıklı iseler günün en az birkaç saatini kendilerini temizlemeye ayırırlar. Yıkanan kediler ise bir süre sonra bu alışkanlıklarını kaybederler. Yıkanmada kullanılan şampuan ne kadar doğal ve kaliteli olursa olsun kedinin derisi ve tüyleri bundan olumsuz etkilenir. Kendini temizleyemeyecek kadar kirlenmiş kedileri ise öncelikle fırçalamalı, sonra alkolsüz ıslak mendillerle silmeli, olmaz ise bir kereye mahsus yıkamalısınız. Toz şampuanların üretim amacı ise temizlik değil, kötü kokuyu baskılamak içindir. Ancak bunlar hiçbir işe yaramadıkları gibi kedimizde ciddi alerjik problemlere sebep olurlar.

2. Tuvalet eğitim damlası: Hayatının ilk haftalarında tuvalet eğitimini annesinden alan kediler için bu ürünler de kesinlikle gereksizdir. Tamamen ticari amaçla piyasaya sürülen tuvalet damlarının kediler için hiçbir işlevi yoktur. Eğer kedimiz kumunu kullanmıyor ise bunun sebebi kesinlikle başka bir şeydir.



3. Koku verici ve giderici ürünler:
 Kedi kumlarına karıştırılan bu ürünler kedilerin solunum sistemlerinde problemlere yol açabilmektedir. Bunları kullanmak yerine kumunu daha sık temizlemek daha doğru olur.



4. Gıda takviyesi ürünler: Eğer kedinize yaşına uygun kaliteli bir mama veriyor iseniz bu tür ürünleri kullanmanıza kesinlikle gerek yoktur. Özellikle tüy dökülmesini engelleyen tabletler adı altında satılan bu ürünler, hiçbir işe yaramazlar.



Yeri gelmişken tüyle ilgili sorununuz var ise Kedici olamayacağınızı belirtmek isterim. Kedilerin her zaman tüyleri dökülür. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde bu artar. Tüy dökülmesi, kedimizin sağlığı için olması gereken doğal bir olaydır. Kedimiz ancak bu şekilde vücut sıcaklığını dengede tutacaktır. Bunun engellenmesi (ki şimdilik böyle bir ilaç veya ürün yok) kedimizin ölmesine dahi sebep olabilir.



Bundan başka daha birçok ürün ve ilaç, pet shoplarda yeni kedi alan acemi Yavru Kedicilere satılmak istenmektedir. Başta da belirttiğim gibi yaşına uygun kaliteli bir mama, kedinizin bütün ihtiyacını karşılayacaktır. Fazladan verilen her türlü vitamin ve mineral kedinize fayda değil zarar verir. Son olarak; kedimiz ve kendimiz için alacağımız her ürünü dikkatle incelemeli, üretim ve son kullanma tarihlerine bakmalı, ambalaj, üretim yeri, ithalat izni kontrol edilmeli ve bilinçsiz ve kötü niyetli satıcılardan uzak durmalıyız.

     

12/04/2021

Keditörün Önerisi

Kedimi Yıkamalı Mıyım?

13.10.2022

Minik dostlarımız istisnalar dışında suyu pek sevmezler. Onları stres ve korkuya sürükler. ...

Kedilerde Hamilelik

24.03.2023

Hamilelik süresi 57 ile 67 gün arasında değişiklik gösteren kedilerin, hamile kalma yaşı ...

Meraklı Şimal - Nuray Erman

14.07.2022

Bu kadın benden ne istiyor anlayamadım bir türlü. Beni aldı ensemden tuttu o hiç sevmediğim ...

Kediler Alemi

Kedinizi Strese Sokan 5 Durum

05.10.2022

Kediler, duyuları ve sezgileri güçlü canlılardır. Hassas duyu organlarıyla çoğu kokuyu ve ...

Kedici & İlber Ortaylı

23.06.2022

Kedici Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Tarkan Özçetin, kedilere olan sevgisini bildiğimiz ...