Tüylü Dostlarımızın Sağlığını Onlara Borçluyuz!

Tüylü Dostlarımızın Sağlığını Onlara Borçluyuz!

Hayvanlar, insan türü için çok önemli canlılardır. Gerek bizlere can yoldaşı gerekse gıda kaynağımız olurlar…

Hem ev sahipliği yaptığımız tüylü dostlarımızın, hem de gıda kaynağımız olan hayvanların sağlığı için tıp doktorlarımız kadar emek veren veteriner hekimlerimizin Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınması için bugün bir çok ilde veteriner klinikleri tarafından iş bırakma eylemi gerçekleştiriliyor. Acil hasta kabulüne devam eden hekimlerimiz eylem yaparken de hastalarını göz ardı edemiyor…

Her meslek grubunda işini severek ve layığı ile yapan insanlar olduğu gibi azınlıkta da olsa sevgi ile yapmayan, meslek değerleri tam oturmamış kişiler de elbette vardır. Fakat işini sevgiyle, layığıyla, özveriyle yapan kişilere yönelik haksız davranışlar da özellikle sağlık alanı için yaptırımları olması gereken bir alandır. Ne yazık ki toplumsal ve sosyolojik bir çok sebepten ötürü çalışan ve hizmet alan kişiler arasında alan saygısı gittikçe bozulmaktadır. Son zamanda aynı sebeplerden ötürü veteriner hekimler ve veterinerlik hizmetleri çalışanları için de hızla artan şiddet, saldırı olayları artmakta. Tıpkı halk sağlığı çalışanlarının kanun önünde korunması adına Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alındığı gibi hayvan sağlığı için emek veren Veteriner Hekimlerin de yasa kapsamına alınması bir gerekliliktir. Kapsayıcı yasanın yaptırımları, sağlık çalışanlarına yapılan şiddete yönelik caydırıcı ve cezalandırıcı niteliktedir. Veteriner hekimler eğitim sürecinden başlayarak meslek hayatları boyunca çok emek vermektedir.

Gelin hep birlikte veteriner hekimlerin eğitim ve çalışma hayatlarındaki unsurlara birlikte göz atalım.

Keyifli okumalar…

Veteriner Hekimlik Eğitimi

Veteriner Hekimlik Eğitimi için Öğrenci Seçme Sınavı’ndan sayısal puan türünde yeterli puan almak gerekmektedir. Veterinerlik fakültelerinde eğitim-öğretim görmek için gerekli bu puanlar her sene farklılık gösterebilmektedir. Fakat net olarak bilinen hayvan türü sağlığı için bir eğitim olduğundan, bu alanda eğitim alabilmek için yüksek puan almak gerektiğidir…

Veterinerlik fakültesi öğrencileri; veteriner hekim olmak için 5yıl süren eğitim ve öğretim sürecinden geçerler. Bu süreç içerisinde teorik bilgiler ile donatılır, uygulamalı dersler ile klinik bilimlerine yatkınlık kazanırlar. 5 yıllık süreç sonunda öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler “İntorn” dönemini de bitirdikten sonra yüksek lisans düzeyinde “Veteriner Hekimlik Diploması” almaya hak kazanırlar. Veteriner Hekimlik Diplomasına sahip kişiler doğrudan doktora ya da ikinci bir yüksek lisans eğitimi de başlayabilirler.

Veteriner Hekimler Nasıl Hizmet Verir?

Veteriner hekimler, 30 gramlık hamsterdan, 1000 kiloluk çiftlik hayvanlarına kadar, at, kedi, köpek, kemirgen, sürüngen, eklem bacaklılar, kuşlar gibi birçok türün farklı anatomisi, fizyolojisi ve hastalıklarını bilen, bir hastalığı ve canlıyı tedavi ederken diğerini öldürebilecek kadar tehlikeli olan farklı ilaçlarını da öğrenip, tüm bu türleri bu unsurlar dahilinde tedavi edebilen sağlık çalışanlarıdır. Veteriner hekimler hastalığın tedavisine göre, hayvanları güvenli bir şekilde anesteziye alabilen, gerektiğinde ameliyat yapan, doğum yaptıran, diş tedavisi yapan, fizik tedavi uygulayan, ultrason, MR, tomografi gibi birçok görüntüleme, tanı yöntemini değerlendirebilen tüm bu belirtmiş olduğumuz alanlarda hizmet veren kişilerdir. İnsanlarda ayrı ayrı branşlaşmış radyoloji, jinekoloji, ortopedi, yumuşak doku cerrahisi, dahiliye, anestezi, onkoloji, dermatoloji, üroloji, diş hekimliği, fizik tedavi gibi daha birçok alanın hastalıklarını üstelik de pek çok farklı türde tek başına teşhis ve tedavi edebilen kişi olan veteriner hekimler ve yardımcı personelleridir.

Gıdamızın sağlığı için çalışan hekimler de aynı konularda emek ve hizmet vermektedir.

İşini vicdanı ile yapan veteriner hekim ve yardımcı personelleri iyi ki varlar… Tüylü dostlarımızın ve aslında dolaylı olarak kendi sağlımızı onlara borçluyuz.

21/08/2023

Keditörün Önerisi

Atatürk'ün Hayvan Sevgisi

10.11.2022

Mustafa Kemal Atatürk’ün her ne kadar üç köpeği olduğu bilinse de, hayvan sevgisi sadece ...

Kediniz İle Tatil Planı

19.07.2021

Tatile çıkmaya karar verdiniz ancak kedinizle ne yapacağınızı düşünüyorsunuz. Onunla ...

Kediler Alemi

Kediler Neden Esner?

17.12.2022

Suratları birbirinden tatlı haldeyken bir anda ağızlarını kocaman açıp esnemeleri, sadece ...

Kediler ve Gerçekler

22.04.2021

Bir kere kedici olduysanız, bu tutkunuzdan asla vazgeçemezsiniz! Bu bilgileri öğrenince onlara ...

İNAT MI?

14.07.2023

İNAT MI? Kediler Neden Tuvalet Kabı Dışına Çiş Yapar? Kediler tuvalete giderken ...

Kediniz Sizi Seviyor mu?

14.09.2023

Kedilerin sevgilerini gösterme biçimleri de insanlarda olduğu gibi değişiklik ...

Kedilerde Anemi Nedir?

09.10.2023

Kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) sayısının, fonksiyonunun veya hemoglobin ...

Lokum Kız - Banu Kalkandelen

09.04.2021

Yataktan uyuyamadığım için mi kalktım yoksa mutfakta beni bekleyen ay çöreğini yemek için ...