Apartmanda Evcil Hayvan Beslemek

Apartmanda Evcil Hayvan Beslemek

Her apartman ve sitenin bir yönetmeliği vardır. Yönetmelik apartman inşaatının tamamlanmasından sonraki ilk toplantıda hazırlanır ve bu yönetmeliklerde genellikle "Evcil hayvan beslenemez" veya "Çiftlik hayvanı beslenemez" gibi ifadeler yer alabilir. Apartmanda hayvan beslemeye karar vermeden önce apartman yönetmeliğine bakmakta fayda vardır. Daha önceden alınan bu karar yine oy çokluğu ile değiştirilebilir.

Bu durumda kiracı yada ev sahibi olmak yine de apartman yönetmeliğine uymayı gerektirir. Apartman yönetiminin aksi bir kararı yok ise apartman dairelerinde sahipleri tarafından tüm sorumlulukları alındığı ve yükümlülükleri yerine getirildiği takdirde evcil hayvan beslenebilir.

Apartman yönetim planında evcil hayvan beslenmesine dair bir hüküm yoksa; komşuların, evcil hayvanın doğası gereği çıkardığı seslerden veya insan sağlığına tehdit oluşturmayacak düzeyde tüy dökmesinden şikayetçi olma hakkı yoktur.

Hangi durumlarda evcil hayvan beslenemez?

Her apartmanda, apartman düzenin sağlanması amacıyla yönetim kurulu tarafından hazırlanıp ev sahiplerinin onayıyla uygulanmaya başlanan bir yönetim planı bulunur. Apartmana yeni taşınanlar bu planı inceleyip, belirtilen kararlara uyacaklarını taahhüt etmelidir. Eğer apartman yönetim planında, apartman sakinlerinin evcil hayvan besleyemeyecekleri yönünde bir madde mevcutsa, o apartmanda türü ve cinsi ne olursa olsun evcil hayvan beslenemez. Aksi takdirde apartman sakinlerinin, evcil hayvan sahiplerini şikayet etme hakkı vardır. Apartman sahipleri mahkemeye başvurup durumu yargıya taşıyabilir. Yönetim planında apartmanda evcil hayvan beslemeyle ilgili bir hüküm yoksa bile, apartman sakinleri; hayvan istismarı, kötü muamele, evcil hayvanın insan sağlığını tehdit etmesi, sokak hayvanları, komşuların şahsı veya malları için tehdit oluşturması gibi durumlarda şikayetçi olabilir. Bu durumlarda bile belediye görevlilerinin veya zabıta ekiplerinin hayvanı alıkoyma hakkı yoktur. Yalnızca hijyen kurallarının ihlal edildiği durumlarda zabıta ekipleri hayvan sahibi uyarabilir.

Evcil hayvan sahiplerinin sorumlulukları nelerdir?

5199 sayılı kanunun 3. maddesine göre yasaklı türler dışındaki tüm köpek ırkları, evcil kediler, kafes kuşları, küçük kemirgenler, akvaryum balıkları ve sürüngenler "ev ve süs hayvanı" olarak tanımlanmıştır. Bu türler dışındaki hayvanlar apartmanda beslenemez.Apartmanda evcil hayvan besleyenler, hayvanın bakımı ile ilgili tüm sorumlulukları üstlenmiş sayılır. Hayvanın yeterli düzeyde beslenmesini, tuvalet ihtiyacını gidermesini, uygun şartlarda barınmasını sağlamak hayvan sahibinin görevidir.

Ayrıca hem hayvan refahı, hem de çevre sağlığı açısından evcil hayvanların aşılanması ve sık sık sağlık kontrollerinin yaptırılması gerekir. Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması esastır. Fakat hayvanlarının yavrulamasını isteyenler, doğacak yavruları ilgili belediyece kayıt altına aldırmak şartıyla yavruları besleyebilir veya sahiplendirebilir. Yabani hayvanların doğal yaşam alanından koparılması ve evde yaşamaya mahkum edilmesi 5199 sayılı kanunla yasaklanmıştır. Benzer şekilde ev ortamına alışan hayvanların sokağa atılması ve terk edilmesi de uygun değildir.

26/01/2023

Keditörün Önerisi

Kediniz Sizi Seviyor mu?

14.09.2023

Kedilerin sevgilerini gösterme biçimleri de insanlarda olduğu gibi değişiklik ...

Kediler Alemi

Siyam Kedisi

24.03.2023

Tayland olarak bildiğimiz Güneydoğu Asya ülkesinin eski adı Siyam’dı. Siyam kedisi de bu ...

Suçluluk Mu, Utanç Mı?

07.07.2023

Kediler büyüleyici canlılardır.  Bağımsız, zarif, yaramaz ve sevimlidirler. Bir kedi ...

Beyaz Saray'a Kedi Geliyor

28.11.2020

ABD’de 3 Kasım tarihindeki başkanlık seçimlerinde ipi göğüsleyen Demokrat aday Joe Biden ...