
2025 yılında sokak hayvanları için ayrılan bütçe açıklandı
08.11.2024Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleştirilen ...
Yavru kedicilikten gerçek kediciliğe doğru ilk adımı daha önceki yazılarımızda atmıştık. Kedimiz veya kedilerimizle yıllar sürecek (maalesef onlar için yıllar bizden çok daha hızlı geçiyor) mutlu bir birliktelik için onu çok iyi anlamamız ve yaşayacağı ortamı ki çoğunlukla onun bütün hayatını geçireceği evimizi hazırlamalıyız. Artık hayatımızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
Kedici olmak büyük sorumluluk ister. Başta sadece kedi olarak düşündüğümüz bu küçük yaratıklar bundan sonra hayatımızı, alışkanlıklarımızı, davranışlarımızı, düşünce yapımızı aslında hemen her şeyimizi derinden etkileyecektir. Daha önceki yazılarımızda kediyi tercih etmemizin nedenlerini, nasıl ve nereden alacağımızı, kedimizi eve getirmeden önce ihtiyacımız olan malzemeleri ve onların gerekliliklerini anlatmaya çalışmıştık. Bu yazımızda ise artık eve gelme aşamasındaki kedimizin ev ortamına alışması ve evimizin de yeni kedinin özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre dizayn edilmesi konularını, temel başlıklar altında anlatacağız.
1-İlk Tanışma
Her birliktelikte yaşanan ilk şeyler çok önemlidir. Kedimizle nasıl karşılaşmış olursak olalım, ona karşı davranışlarımızın temelini sabır ve şefkat oluşturmalıdır. Kediler, hemen her yeniliğe şüphe ile yaklaşırlar. Aranızda kısa sürede güven ortamının oluşması için, ilk günler onu hiçbir şekilde, bir şey yapmaya zorlamayınız.
Önerilerimiz, evinizi paylaştığınız tüm aile üyeleri, hatta ara sıra gelen ziyaretçilerinizi bile kapsamaktadır. Bu süreç zor olmakla beraber zaman içinde aşılacaktır. Burada yapılacak küçük bir hata ömür boyu sürecek problemlerin başlangıcı olur. Unutmayınız ki, kediler kendilerine yapılan iyi ve kötü şeyleri asla unutmazlar. Küçükken yaşanan olaylar insanlarda olduğu gibi kedilerde de kalıcı etkiye sahiptir. Onu ilk kucağınıza alışınızda bile acele etmeyin. Önce onun size yaklaşmasını ve sürtünmesini bekleyin. Kediler ilk adımı kendileri atmak isterler. Ne kadar kedi özlemi içinde olursak olalım, taşkın sevgi gösterilerinden kaçının. Önemli bir diğer konu ise yeni kedinizle direk göz temasında bulunmayınız. Sevgi dolu bile olsa, kediniz yeni karşılaştığı birisinin direk göz temasını tehdit olarak algılayacaktır. Kedimizi aldığımız yerden eve götürürken çok dikkatli ve sakin olmalıyız. Eve ilk giderken kötü geçen bir araba seyahati, kedimizin ömür boyu sürecek araba fobisine dönüşebilir. Eğer planlı bir şekilde kedinizi eve götürecek iseniz kedi taşıma kabı kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Arabanızı sakin yavaş kullanırsanız, olası araba fobisinin önüne geçmiş olursunuz.
2. Evde İlk Gün
Evet ailemizin yeni üyesini evimize getirdik. Artık gerçek kediciyiz. Kedilerin evlerine ne kadar bağlı olduklarını duymayanınız yoktur. Şehir efsanesi olmakla beraber, yeni taşınılan bir evden sahibini terk ederek eski evine giden kedi hikayelerini herkes bilir. Ancak evde beslenen hayvanlar içinde, en evcimeninin de kedi olduğu söylersek abartmış olmayız. Kedimizin hayatında iki şey çok önemli yer tutar. Birincisi güven, ikincisi mekan. Onun birinci güvencesi siz, sonraki de eviniz olacaktır. İlk gün evinizin tamamını kedinizin kullanımına açmayın. Bu, hem onun yeni evini benimsemesini kolaylaştıracak hem de sizin onu daha rahat kontrol etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca 3. bölümde anlatacağımız güvenlik tedbirlerini de almak için zaman kazanacaksınız. Önceki yazımda almanızı önerdiğimiz tüm eşyaları bu odada toplayınız. Mama kabı ile tuvalet kutusunun birbirine yakın olmamasına özen gösterin. Kedilerin en karakteristik özelliklerinden biriside meraktır. Odaya ilk girdiğinde bir köşeye saklanan kediniz bir süre sonra keşif turlarına çıkmaya başlayacaktır. Kırılacak veya düşünde kedinize zarar verecek malzemeleri odadan uzaklaştırın. Bu tedbirleri alırken kedinizin mükemmel bir kas ve iskelet sistemine sahip olduğunu da unutmayın. Çünkü bu şirin canlılar vücutlarının onlarca katı yüksekliğe çok rahat atlayıp tırmanabilirler. Sizin ulaşamaz dediğiniz yerlerde cirit atabilirler. Bu bölümün sonunda size önerdiklerimizin tamamını evi paylaştığınız diğer fertlere de anlatmanız olacaktır. Sizi anlayamayacak küçük çocukları ise ilk zamanlar kedinizle yalnız bırakmayınız. Karşılıklı olarak birbirlerine zarar verebilirler.
Evinizde başka kedi, köpek, kuş veya kemirgen varsa çözümler biraz daha komplike olacaktır. Bunu sonraki sayılarda daha geniş olarak anlatacağız. Ancak kuş ve kemirgenlerin, kedimizin doğal avları olduğunu unutmayınız. Onlarla uyumlu bir birliktelik doğal avcı olan kedimiz ile pek mümkün değildir. Çok nadir olarak, özellikle muhabbet kuşları ile aynı evi paylaşan kediler vardır. Ama her zaman tetikte olmak gerekiyor. Tanık olduğum bir olayda evin kedisi 5 yıl sabrettikten sonra evin kuşunu yemişti.
3. Güvenlik
Sonradan üzülmemek için evimizi, kedimizin sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde düzenlememiz gerekiyor. Öncelikle artık hiçbir şeyi ortalıkta bırakmayınız. Bunu yaparken sadece zemini değil evin üst kısımlarını da hesaba katmalısınız. Yani 3 boyutlu düşünmeniz gerekiyor. Kedimiz için öldürücü olabilecek ilaç kutusunu, yerden alıp yüksek bir yere koymanın hiçbir anlamı yok. Bu gibi zararlı maddeleri onun açamayacağı kutu yada dolaplara koymanız gerekir. Oyun oynayan yavru kedi ile özdeşleşmiş yün yumakların bir parçası, kedimizce yutulursa ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yine dikiş araç gereçleri, iğneler, küçük toplar, kumaş parçaları meraklı kedilerce yutulabiliyor ve sonuç zamanında müdahale edilmez ise üzücü olur. Bir diğer tehlike elektrik kabloları. Bunları çiğneyerek çarpılan kedi sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Tedbir olarak kablo kanallarını kullanabilirsiniz. En sık rastlanan tehditlerden biriside evlerdeki süs bitkileridir. Kedimizce yenmesi muhtemel bu tropik bitkilerin birçoğu zehirlidir (önümüzdeki sayılarda bu bitkiler hakkında daha geniş bilgi vereceğim). Trajikomik haberlere konu olsa da çamaşır, bulaşık makinesinde yıkanan, mikrodalga fırınına giren, buzdolabında donan kediler gerçekten vardır. Son olarak üzerinde duracağımız ve en sık yaşanan üzücü olay kedilerde yüksekten düşmedir.
Özellikle yaz aylarında açık pencerelerden ve balkonlardan kedilerin düşmesi, alınacak basit tedbirlerle önlenebilir. Pencerelere sineklik yapılması ve balkon-teraslarda yalnız bırakılmaması doğuştan cambaz kedimizin sakat kalmasını önleyecek ve hayatını kurtaracaktır. Hayatımızda her zaman her şey planlandığı gibi olmayabilir. Soğuk bir kış günü titreyen yavru bir kedi, gözünüze takılabilir veya yağmurdan ıslanmış miyavlayan bir kedinin sesini duyabilirsiniz. Hatta yaralanmış veya hasta bir kedi sizden yardım isteyebilir. Böyle bir olayla karşılaştınız ve aklınızın bir köşesinde de kedi bakmak gibi bir düşünce var ise bu tarihi fırsatı kaçırmayınız. Şimdiye kadar anlattıklarımın tamamını çöpe atın. Plansız, programsız yıldırım aşkı gibi. İşte en anlamlı ve mutlu birliktelikler böyle başlar…
Kedici Sevgi ve Saygılarımla…
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleştirilen ...
Gezgin Fotoğraf Sanatçısı Arif Aşçı, İstanbul’un Sokak Kedileri kitabında ki siyah beyaz ...
Bir evi birden fazla kediyle paylaşmış olan herkes, bir noktada evdeki kediler arasında bir ...
Kedileri diğer hayvanlardan ayıran en önemli özelliklerden biri de bedensel yapılarıdır. Bu ...
Hiperaktif, yerinde duramayan, oyun oynamaktan sıkılmayan çok hareketli bir kediniz mi ...
Sudan'ın başkenti Hartum'dan havalanan bir yolcu uçağı, içeriye nasıl girdiği bilinmeyen ...
Kırıkkale'de yol kontrolü sırasında bir yolcu otobüsünde 10 milyon lira değerinde yasaklı ...
Pandemi döneminde kedi sahiplenme sayısında artış yaşandı İngiltere’de önde gelen bir ...
Veteriner Hekim ve Köpek Davranış Eğitim Uzmanı Tarkan Özvardar tarafından oluşturulan ...
Ünlülerin ve Markaların Stil Danışmanları Başak Dizer Fransez ve Deniz Marşan’dan Kürke ...
Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi tarafından hazırlanan, 10 bölümlük yeni bir ...
Kedilerimiz her ne kadar etobur olsalar da onların da zaman zaman ot yemeye ihtiyaçları vardır. ...
Kedilere rahat bir ortam sağlamak onların hem fiziksel hem de duygusal sağlıkları açısından ...
Kediler çoğunlukla huzurlu olduklarında mırlasalar da araştırmalar yaralandıklarında veya ...
Kitap bakmaya gittim. Dergi reyonunda bakınırken aynen resimdeki gibi Kedici dergisi önünde ...
Araştırmacılar “Bulgularımız, kedi sahiplerinin depresif, endişeli veya yalnız olduğu ...
Avrupa Evcil Hayvan Maması Federasyonu’nun son verileri Türkiye'de 1,2 milyon köpek, 4,1 ...
İzmir’den Ankara’ya doğru yola çıkan hak savunucuları, “Meydanlardan geri ...
Artvin’in Yusufeli ilçesi Dereiçi köyünde yaşayan Ahmet Şahin, kar nedeniyle yolları ...
Almanya'da sürekli üzgünmüş gibi görünen bir yüz yapısına sahip Madame Eyebrows adlı ...
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılında hizmete sunduğu Sokak Hayvanları Geçici ...
Mısır (Egyptian) Mau Kedisi, küçük-orta boylu, kısa tüylü bir kedi ırkıdır. Aynı ...
Bartın’da başından vurulduktan sonra hayvansever Seda Kaya tarafından Zonguldak’ta ...
Kırım'da Yasha adındaki kedi, bahçede bulunan 7 kirpi yavrusunu yanından hiç ayırmıyor. ...
Vahşi kediler arasında kaplan, aslan ve jaguardan sonra gelen Leopar, dördüncü büyük ...
Mısır'daki arkeologlar, dünyanın bilinen en eski evcil hayvan mezarlığını keşfetti. ...
Rusya’nın başkenti Moskova’da sahipsiz kedilere ev sahipliği yapan çalışma ofisi "Kedi ...
Kedinizin bedenindeki en tatlı, en minik ve en mucizevi detaylardan biri olan patiler için ...
“Kedi Sadece Miyav Demez” İnsanoğluna kediyi konuşturmak ve onun üzerinden anlatım ...
Sokak hayvanlarına "ötanazi "uygulanması yolunu açan yasa teklifinin görüşmeleri sürerken ...
Nasıl yani öyle bişey var mı, olmalı mı? Bilmiyorum ama var. Var olduğunu da çok iyi ...
Journal of the American Medical dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, yaşamın ilk ...
Bu hafta pazar röportajımızın konuğu Tarkan Özvardar. Veteriner hekim aynı zamanda da köpek ...