Yeni Trend: Evcil Hayvan Klonlatma

Yeni Trend: Evcil Hayvan Klonlatma

Bilimin hızla ilerlediği şu günlerde hayvan klonlamak, artık pek çoğumuzun fark etmediği bir şekilde hayatımızın bir parçası haline dönüştü. Son dönemde kaybettikleri evcil hayvanlarından kopmak istemeyen birçok kişi, kedi ve köpeklerini klonlatma yoluna gidiyor. Klonlamanın bedeli ise 30 ila 85 bin dolar arasında değişiyor. Peki siz evcil hayvanların klonlanması hakkında neler düşünüyorsunuz?

Evcil hayvanların klonlanması tartışmalı bir konu, ancak yüksek maliyetine rağmen popülaritesi her geçen gün artıyor. Bir köpeği klonlamak için 50 bin dolar, bir kedi için 30 bin dolar ve bir at içinse 85 bin dolar ücret alınıyor. Bu maliyet çoğumuza fazla gelse de çok sayıda ünlü son yıllarda köpeklerini klonlattıklarını veya yapmayı planladıklarını açıkladı.

Bu konuda farklı klonlama teknikleri var, ancak en çok kullanılan yöntemde klonlamak istediğiniz hayvandan alınan bir hücre çekirdeği, genetik materyali çıkarılmış bir donör yumurtaya enjekte ediliyor. Yumurtanın laboratuvar ortamında bir embriyoya dönüşmesi sağlanıyor. Embriyo daha sonra bir vekil annenin rahmine yerleştiriliyor.

1996 yılında doğduğunda dünyanın ilk klonlanan memeli hayvanı koyun Dolly olmuştu. Hayvan klonlama, bugünse evcil hayvan sahiplerinin mevcut hayvanlarını kaybetme korkusu gibi çeşitli nedenlerle tercih ettiği bir yönteme dönüştü. 

Purdue Üniversitesi'nde ekoloji ve hayvan profesörü Alan Beck'e göre hayvan klonlamanın önündeki en büyük etkenin yani maliyetin gittikçe azalmasına rağmen bazı sorunlar hala devam ediyor. Klonlanmış hayvanların yaşam ömrü klonlanmamış hayvanlara göre çok daha kısa oluyor ve çok daha fazla sayıda sağlık sorunlarıyla karşılaşıyorlar. Ayrıca klonlanma sürecinde acı çeken taraf sadece klonlanmış olan hayvan olmuyor. Bu da hayvansever kuruluşların dikkatini çeken noktalardan biri. Ayrıca diğer eleştiri noktası da endüstrinin başarı oranının yüksek olmaması. Zinde ve sağlıklı doğmayan çok sayıda klon bulunuyor. New York'taki Columbia Üniversitesi'nin hazırladığı 2018 tarihli bir rapor, ortalama başarı oranının sadece yüzde 20 olduğunu gösteriyor.

Genetikçi Andrew Hessel ise, sorumlu bir şekilde yapıldığında evcil hayvan klonlamanın çok az etik kaygıya yol açtığını söylüyor:

“Birisi 'evlat edinilebilecek tüm bu diğer hayvanlar varken neden kendi hayvanını klonlayasın?' diyebilir. Aynı argümanı insan çocuklarla ilgili de sunabilirsiniz. Evlat edinilebilecek tüm bu çocuklar dururken neden kendi çocuğunuz var? Evcil hayvanlar da ailenin bir üyesi oluyor.”

Klonlama tartışmaları günümüzde halen sürmeye devam ederken, evcil hayvan klonlamaya olan rağbet ise gün geçtikçe artıyor. Öyle ki Viagen, her yıl daha fazla evcil hayvanı klonladıklarını ve 2015’ten bu yana yüzlerce klonlama gerçekleştirdiklerini açıkladı.

19/01/2023

Keditörün Önerisi

Kedici Rutini

21.07.2021

Kediciler gün içinde kedisine nasıl vakit ayırmalı, neler yapmalı, bir gününü minik ...

Kediler Alemi

30 Kediye Yuva Olan Okul

05.12.2022

İzmir'in Beydağ ilçesindeki kırsal mahallede 19 öğrencinin eğitim gördüğü ...

Kediler Nelerden Hoşlanmaz?

05.06.2023

Kediniz ile oyunlar oynamak, yanınıza geldiğinde beklediği sevgiyi ve ilgiyi ona vermek onları ...

Kedim beni neden yalıyor?

16.04.2024

Çoğu zaman kedilerin bizi yalayarak bize sevgilerini gösterdiklerini varsayarız. Belki de öyle ...

5 Tekir Kedi Türü

21.10.2022

İnsanlar kedilerin çoğuna tekir cinsi derler. Ancak tekir bir kedi cinsi değil, üzerinde ...

Ümraniye'de hayvan katliamı

14.10.2024

Ümraniye Belediyesi'ne ait Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Barınağı'nda çok sayıda ölü kedi ve ...

KARA KEDİ KAHVE KEDİ

10.09.2023

Bazı siyah kedileri gördüğünüzde hafif kahverengi ve paslı bir görünüme sahip ...

Kedilerde Nefes Problemi

20.01.2023

Eğer kediniz nefes almakta zorluk yaşıyorsa, alerjiden enfeksiyona birçok faktör buna neden ...