Kedinizi Güneşin Zararlı Etkilerinden Koruyun - Buket Vakvak

Kedinizi Güneşin Zararlı Etkilerinden Koruyun - Buket Vakvak

Özellikle yaz mevsiminin gelmesi ve sıcakların artmasıyla birlikte güneşin etkisinin daha yoğun hissedildiği bu dönemlerde güneşlenmek sadece bizler için değil kediler içinde rahatlatıcı olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki güneş ışığı, faklı dalga boyları içeren bir spektruma sahiptir ve güneş ışınlarının biz insanlara olan olumsuz etkileri evcil dostlarımız için de geçerlidir.


Kedilerin sık sık güneşe maruz kalması güneş yanıklarına neden olabilir. Ciddi yanık durumlarında gözle görülür derecede kızarıklık, kabuklanma, solunum problemi, dehidrasyon şekillenebilir. Böyle bir durumda mutlaka veteriner hekiminize başvurmanız önerilmektedir.


Daha ileri durumlarda güneşin ultraviyole ışınlarının etkisi derideki hücrelerin kontrolsüz bölünüp çoğalmasıyla sonuçlanarak deri kanserlerine yol açar. Özellikle beyaz kedilerde olmak üzere en yaygın görülen deri kanseri formu skuamöz hücreli karsinomdur (SCC) . Amerika’da Dorn ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmaya göre beyaz ırk kedilerde diğer renkteki kedilere oranla SCC gelişme riski 13,4 kat daha fazla bulunmuştur. Yine bu çalışmada siyam kedilerinde SCC gelişme riskinin daha az olduğu belirtilmiştir.


Irksal farklılıkların yanı sıra anatomik olarak direkt güneş ışığına maruz kalan burun, göz çevresi, kulaklar gibi tüy yoğunluğunun az olduğu bölgeler lezyonların en sık meydana geldiği bölgelerdir. Ancak patilerde ve parmak aralarında da lezyonlar ortaya çıkabilir ve topallıkla kendini belli edebilir.


Skuamöz hücreli karsinom küçük bir aşınma ile karıştırılabilen fazla dikkat çekmeyebilecek küçük kabuklu lezyonlar olarak başlar. Ancak iyileşme olmaz ve büyümeye devam eder. Bu tümörlerin yayılması (metastazı) nadirdir ve bu yüzden tedavisi ve iyileşme yanıtı hastalığın ilerleyişi yönünden olumludur.


Bu yüzden güneşin faydalarının yanı sıra olumsuz etkilerinin bilincinde olmalı ve evcil canlılarımızı da güneşin bu zararlı etkilerinden korumalıyız. Bu amaçla:


1- Koruyucu kıyafetler özellikle tüy yoğunluğunun az olduğu bölgelerin güneşle temasını azaltmak amacıyla kullanılabilir. Kediler için şapka vs. giyim tercihleri mevuttur. Ancak bazı kediler bu durumu sıkıcı bulabilirler. Ayrıca kedilerin derilerinde tahrişe neden olabilecek kıyafetler tercih edilmemelidir.


2- Kedileriniz güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıda zaman geçirecek ise vücudunun güneşe duyarlı olan bölgelerine (burun, göz çevresi, kulak uçları, karın bölgesi..) güneş kremi uygulamayı düşünebilirsiniz. Kediniz için kullanmak istediğiniz koruyucu kremi seçerken kedi dostu bir ürün seçmeye özen gösteriniz. Ancak güneş koruyucu kremlerin çoğu FDA (Food and Drug Administration) tarafından evcil hayvanlar üzerinde test edilmediği için doğru ürünü bulmak zor olabilir. Bu yüzden kediniz için en uygun ürünü bulmak için veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir. Bazı durumlarda hassas ciltler veya bebekler için olan güneş koruyucu kremler de güvenle kullanılabilir. Ancak bu koruyucuların PABA (Paraaminobenzoik asit), çinko oksit içermediğinden emin olunmalıdır. Çünkü bu maddelerin kedilerimiz tarafından yalanması sonucu vücuda alınması kedilerde toksik etkiye neden olur. Bu yüzden kremin emilmesi süresince kedilerinizin dikkatini dağıtmak ve onları izlemek faydalı olacaktır. Bu kimyasal maddelerin oral olarak alınması sonucu şekillenebilecek en olası semptomlar arasında kusma, ishal yer almaktadır. Ancak semptomlar üründeki bileşen kimyasallara bağlı olarak değişecektir. Bu yönde şüpheniz doğrultusunda veteriner hekiminize başvurmanız önerilir.


3- Özellikle kedilerinize kimyasal uygulamak istemiyorsanız UV ışınlarının en yoğun olduğu günün en sıcak zamanında kedilerimizin açık havaya erişimini kısıtlamak tavsiye edilebilir. Bu saatler genellikle 11.00 – 15.00 arasındadır. Ancak kedilerimizin bu süreçte mutlu ve rahat olmasını sağlamak da onların refahı açısından önemlidir. Özellikle kediler için tırmalama direkleri, oyuncaklar gün boyunca sıkılmamak için güzel seçenekler olabilir.


     

27/05/2021

Keditörün Önerisi

Kedilerde Yüksekten Düşme

12.08.2022

Özellikle bahar ve yaz aylarında, açık bırakılan pencere ve balkon kapıları kediler için ...

Kediler Neden Kusar?

26.01.2023

Kediler, vücutları ve ruhları kadar naif ve hassas bir sindirim sistemine sahiptirler. Sık sık ...

Kedim beni neden yalıyor?

16.04.2024

Çoğu zaman kedilerin bizi yalayarak bize sevgilerini gösterdiklerini varsayarız. Belki de öyle ...

Kediler Alemi

Kediniz Sizi Özlüyor

02.07.2022

Kediler söz konusu olduğunda onların bağımsızlıklarına düşkün ve insan varlığına ...

Kediniz Size Güveniyor mu?

15.08.2023

Güven her ilişkinin temel taşıdır. İnsanlar arasında güven olmadan ilişkilerin bir ...

Birman Kedisi

12.05.2023

Tüm dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde herkes tarafından bilinen Birman Kedisi, ilk ...

Dostça Bir Uyarı…

06.05.2020

Dostça Bir Uyarı…2018 verilerine göre Türkiye’deki hanelerin %10’nunda en az 1 köpek ile ...