Bengal Kaplanı (Panthera Tigris Tigris) - Aydın Kayalı

Bengal Kaplanı (Panthera Tigris Tigris) - Aydın Kayalı

Bengal Kaplanı; kedigiller familyasından bir kedi türüdür. İri bir erkek Bengal kaplanının boyu 3 metreye kadar uzayabilir. Dişilerinin boyu ise 2.6 metre kadardır. Ağırlık erkek kaplanlarda 290 kilograma kadar çıkabilir. Dişi kaplanlar ise 200 kilogram civarındadırlar. Ayrıca ağır kilolarına rağmen çok iyi birer yüzücülerdir. Zoologlar, bugün dünya üzerinde 4.500 dolaylarında Bengal kaplanı kaldığını düşünüyorlar ve bunların çoğu Hindistan’da yaşıyor.

Hindistan ve Bangladeş başta olmak üzere, Bhutan, Myanmar, Nepal, Güney Tibet doğal olarak en çok yayılım gösterdikleri yerlerdir.

Süper yırtıcıdır ve vahşi hayatta bulunan en büyük ve en güçlü kedi türüdür. Hint alt kıtası dünyada yaşayan vahşi kaplanların %80’ine ev sahipliği yapmaktadır. Kuzeyde Sibirya, güneyde Hindistan ile Malakka yarımadası arasındaki bölgelerde yaşarlar.Günümüzde sadece 5 alt türü bulunmaktadır.

Çoğu kaplan kamuflajlarının uygun uyum sağladığı ve hızlı veya daha çevik avları yakalamalarının daha kolay olduğu ormanlarda ve otlaklarda yaşar. Hindistan’da, Türkiye’de, (Türkiye’de 1970’ten beri sadece
 3 kez görüldü.) Çin’de neredeyse tüm Asya’da yaşarlar. Büyük kediler arasında sadece kaplan ve jaguar iyi yüzücülerdir. Kaplanlar sık sık su birikintilerinde, göllerde ve nehirlerde yıkanırlarken bulunurlar. Kaplanlar yalnız avlanırlar ve birincil olarak geyik, yaban domuzu gaur ve manda gibi orta ve büyük boyutlu otçullarla beslenirler. Buna rağmen arada sırada küçük avları da yakalarlar..

Kaplanların tek ciddi avcısı onları sıkça postu için yasadışı bir şekilde öldüren insandır. Aynı zamanda kemikleri ve neredeyse tüm vücut parçaları geleneksel çin tıbbında ağrı kesiciden afrodizyaklara kadar değişen bir alanı için kullanılır. Kaçak avlanma ve ortamlarının yok olması kaplanların sayılarını büyük oranda azalttı. Bir yüzyıl önce dünya da 100.000’den fazla kaplan varken bugün bu sayı 4.500 bireyi geçmez. Tüm kaplan alt türleri tehlike altındaki türler listesinde yer almaktadır.

Diğer tüm kediler gibi sivri tırnaklara sahiptirler ve tırnaklarını içeri çekebilirler. Vahşi doğada kaplanlar 5 metre kadar yükseğe ve 9-10 metre kadar uzağa zıplayabilirler. Bu onları Pumadan sonra en yükseğe zıplayabilen memelilerden biri yapar. 50 kg ağırlığındaki bir çiftlik hayvanıyla 2 metre yüksekliğinde bir çitin üzerinden atladıkları belirtilmiştir. Ava sıkıca tutunmaları sağlayan devasa ve son derece kuvvetli ön uzuvları çıkıkları engeller. Özellikle Gaur ve su buffalosu gibi bir tonun üzerindeki avlar, altıda biri ağırlığında kaplanlar tarafından öldürülür. Yetişkin bir insanı veya kurdu tek bir pati darbesi ile öldürebilir veya 150 kg’lık bir sambar geyiğini ağır yarayabilir.

Dişi sadece birkaç gün boyunca kızgın haldedir ve bu süre içinde birçok kez çiftleşme gerçekleşir. Çift diğer kedilerde olduğu gibi sık sık ve gürültü bir şekilde çiftleşir. 103 gün olan gebelik süresi sonunda ağırlığı bir kg. civarında olan 3 veya 4 yavru doğar. Etrafta gezinen diğer erkekler dişiyi tekrar çiftleşebilir hale getirmek için yavruları öldürebilirler. Yavrular 8 hafta sonunda anneyi yuvanın dışına takip edebilecek hale gelirler, 18 ay sonunda ise bağımsız hale gelirler. Fakat 2-2,5 seneye kadar annelerinden ayrılmazlar. Yavrular cinsel erişkinliğe 3-4 yaşında erişirler. Dişiler annelerinin yakınında bir bölge edinirlerken erkekler, bölgesel bir erkekle dövüşüp onu yenerek ele geçirebilecekleri bir bölge aramaya koyulurlar.

         

09/03/2021

Keditörün Önerisi

Kediler Neden Tırmalar?

03.06.2023

Kediler sadece kedicileri değil, evdeki eşyaları da sıklıkla tırmalar. Tırmalama, kediler ...

Kediler Alemi

Manx Kedisi

19.05.2023

Manx kedileri kuyruksuz kediler olarak bilinir ayrıca avlanma becerileri oldukça yüksektir. ...

Kedi Çığlığı Nedir?

19.05.2023

Kedilerin adeta çığlığı andıran fazla yüksek sesle miyavlamalarına ‘vokalizasyon’ ...

30 Kediye Yuva Olan Okul

05.12.2022

İzmir'in Beydağ ilçesindeki kırsal mahallede 19 öğrencinin eğitim gördüğü ...