Kedilerde Doğum - Dr. Tarkan Özçetin

Kedilerde Doğum - Dr. Tarkan Özçetin

Ortalama 60 günün sonunda yavruların gelişimini tamamlamasıyla doğum süreci başlar. Doğumdan 12-24 saat önce (bazı kedilerde 3-4 gün) gebe kedi doğumu gerçekleştireceği yerin hazırlıklarına başlar. Eğer kedi dışarıda yaşıyor ise başka hayvanların ve özellikle erkek kedilerin ulaşamayacağı gizli bir sığınak bulur.

Kedigiller familyasında aslanlar (sürünün liderliğini ele geçiren erkek aslanın, kendi soyundan gelmeyen tüm yavruları öldürmesi çok sık görülen bir davranıştır) ve çitalar hariç erkekler yavrunun yetiştirilmesi sürecine katılmazlar. Maalesef bazı erkek kediler kendi yavrularını bile öldürme eğilimindedirler. Bunun birinci sebebi ilerde kendisine rakip olacak erkek kedilerden kurtulmaktır. Ev kedilerinde de görülebilen bu korkunç davranışın bir diğer sebebi ise, dişi kedinin laktasyon (emzirme) sürecini sonlandırmak ve bir an önce dişi kedinin tekrar kızgınlığa gelmesini sağlamaktır. Tüm bunlara karşın bazı erkek ev kedileri ise hiçbir kan bağı olmayan yavru kedileri sahiplenebilirler. Hatta anneliğe benzer davranışlar sergiledikleri gözlemlenmiştir.

Doğumdan birkaç gün önce kedilerin meme uçları iyice belirginleşir ve buradan süt salgılanmaya başlar. Doğumdan hemen önce vücut sıcaklığının bir derece kadar düşmesiyle birlikte kedide huzursuz davranışlar dikkati çeker. (Normal vücut sıcaklığı 38,5 - 39 derecedir.)

Solunum ve nabzın artışı ile doğum süreci başlamış olur. Bunu takiben uterusta (rahim) kasılmalar belirir ve kasılma sıklıkları artınca doğumun iyice yaklaştığı anlaşılır. Bu süreç ilk defa doğum yapacak olan kedilerde 10 saati bulabilir. Yavrular pelvis (leğen kemiği) boşluğuna girdiğinde, anne yan yatarak doğumu kolaylaştıracak pozisyonu alır. Bu aşamadan sonra doğum, fötal kesenin yırtılmasıyla 10 dakika içinde gerçekleşir. Anne, yavru zarlarını sıyırır ve yavrunun ilk solunumu yapması için onu yalamaya başlar. Sonrasında düşmanları çekmemesi için tüm yavru zarlarını ve plasentayı yer. Bu içgüdüsel davranış ev kedilerinde de sıklıkla görülmektedir.

Dişi kedilerin birden fazla erkekler çiftleşebilmelerinden dolayı, bir batında doğan yavruların babaları farklı olabilir.

19/01/2021

Keditörün Önerisi

Saklı Kalmış Cennet

13.11.2020

Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Kıbrıs Köyü Kanyonu, doğal güzelliğiyle büyülüyor. ...

Karıncalar

29.08.2021

Çalışkanlıklarıyla nam salmış karıncalar, kendilerinin 10 katı ağırlığını nasıl ...

Kediler Alemi

Kedilerin Sevmediği Kokular

07.04.2023

Kedilerin burunları hassastır. İyi koku alırlar, kokularla bulunduğu yeri tanırlar. Kediler ...

Bombay Kedisi

20.01.2023

Lakabı ‘siyah panter’ olan Bombay kedileri 1970’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Amerikan ...

Uykucu Kediler

20.09.2022

Evde yaşayan kediler günde ortalama 15 saat uyur, hatta bazı kediler günün yaklaşık 20 ...

Kedileri Ne Üzer?

25.08.2023

"Kediyi ne ya da neler üzer?" sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt olsa da dostlarımızı ...

2000 Yıllık Kedi Figürü

21.05.2021

Peru'daki Nazca bölgesinde inceleme yapan arkeologlar iki bin yıl öncesine tarihlenen bir kedi ...

Alerjik Kedicilere Müjde!

06.04.2021

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay: "Kedi veya köpeğinize karşı alerji ...