Mısır Mau Kedisi - Orhan Yılmaz

Mısır Mau Kedisi - Orhan Yılmaz

Mısır (Egyptian) Mau Kedisi, küçük-orta boylu, kısa tüylü bir kedi ırkıdır. Aynı zamanda evcil kediler içinde kürkü doğal olarak siyah benekli olan tek kedi ırkıdır. Kürkündeki siyah benekler yalnız kürkünde bulunmaz, kedinin tüyleri kesildiğinde, siyah beneklerin kedinin dersinde de olduğu görülecektir.

Mısır Mau kedileri, en az 3000 yıldır yetiştirilen bir kedi ırkıdır ve bu geçen süre içinde değişime uğramadan kalabilmiştir. Diğer kürkü siyah benekli kedi ırkları olan Ocicat ve Bengal kedilerinin siyah benekleri, diğer bazı kedi ırklarından melezleme yolu ile elde edilmiştir. Fakat Mısır Mau kedisinin siyah benekli kürkü doğaldır ve melezleme ürünü değildir. Ayrıca Mau kedisi diğer kedi ırklarından gözle görülür derecede küçüktür.

Mısır Mau kedisinin arka ayakları, ön ayaklarından daha uzundur. Orta uzunluktaki vücudu kaslıdır. Kedi ırkları içinde en hızlısıdır. Uzun ve kuvvetli arka ayakları, ona müthiş bir çeviklik ve çok uzun adımlarla koşma sağlar. Bu vücut yapısı ona yaklaşık olarak 48 km/s hız sağlar.

Mısır Mau kedisinin çıkardığı sesler de diğer kedi ırklarından oldukça farklıdır. Kuş cıvıltısı ya da insan kıkırdaması gibi çok değişik ve ilginç sesler çıkarabilirler. Bu kedi ırkının bir başka özelliği de; kuyruğunun hiç hareketsiz durmaması ve kıpır kıpır kıpırdamasıdır. Ayrıca sürekli olarak arka kısımlarını aşağı ve yukarı oynatarak, sanki kendi bölgelerini işaretlemek için işer gibi hareketler yaparlar.

Kökeni:

Mısır Mau kedisini orijini tam olarak bilinmemekle birlikte, genel olarak Afrika Yaban kedisinden türediği varsayılır. Eski Mısır duvar hiyerogliflerinde Mısır Mau kedisinin benzerleri görülür. Eski Mısır dilinde “mau” kelimesi tam tamına “kedi” anlamına gelmektedir.

Bu kedi ırkının ilk farkına varan, İtalya’da sürgünde yaşayan Rus Prensesi Natalie Troubetskaya’dır. Bu prenses kediyi ilk defa İtalya’daki Mısır Büyükelçi’sinde 1953 yılında görmüştür. Rus prensesinin ricası üzerine, Mısır büyükelçisi Mısır’dan birkaç tane Mau kedisi getirtmiş ve yetiştirmeye başlamıştır. Prenses o zaman yazdığı notlara göre kediyi, “üzgün ve sıkıntılı yüz ifadesi olan bir kedi” olarak tarif etmiştir. Bu prensesin gayretleri sonucu kedi 1968 yılında yapılan bazı yarışmalarda derece dahi almış ve böylece tüm dünyada tanınmaya başlamıştır.

Kedinin popüler olması üzerine bazı İngiliz kedi yetiştiricileri bu kediyi Abyssinian, Siyam ve Tabby kdilerinden melezleme yolu ile üretmeye çalışmışlar; ama başaramamışlardır. Ortaya çıkan bu melez kedi, daha sonra Ocicat Kedisi’nin elde edilmesinde kullanılmıştır.

Irk Özellikleri:

Vücudu tipik olarak ince yapılı ve kaslıdır. Anatomik, metabolik ve davranış yönünden diğer tüm kedilerden farklı özellik gösterirler. Bu durum gen yapısı bozulmadan yüzyıllardır varlığını koruyan eski bir kedi ırkıyla karşı karşıya olduğumuzu gösterir. Ön bacakları arka bacaklarından hafifçe kısadır. Ayrıca arka ayaklarda beş parmak olmasına rağmen, ön ayaklarda dört parmak bulunur.

Karnında aynen çitalarda olduğu gibi, kıvrımlı deri katmanı vardır. Bu özellik koşarken bacaklarına daha fazla hareket kabiliyeti sağlar.

Genellikle beş çeşit post rengi görülür. En sık görülenden, en az görülen renk çeşidine doğru bu beş renk şunlardır; Gümüş, bronz, kurşuni, siyah ve kalay engi. Siyah ve kalay rengi kediler kedi yarışmalarına kabul edilmezler. Göz rengi yeşildir. Sadece yeni doğmuş yavrular ile 18 aylığa kadar olan kedilerde amber rengi görülebilir.

Huy Özellikleri:

Mısır Mau Kedisi akıllı ve sahibine çok bağlı bir kedi olarak bilinir. Sahiplerini mutlaka akşam iş dönüşü kapıda karşılarlar. Çok hareketli bir kedi olmalarına rağmen aynı zamanda iyi bir kucak kedisidirler ve kucağa alınmaktan hoşlanırlar. Ev dışını fazlaca severler ve dışarıda vakit geçirmekten hoşlanırlar. Doğuştan var olan hızları ve zekaları dolayısıyla özellikle dışarıda karşılaştıkları tehlikeleri yavruyken bile savuşturmayı bilirler. Yüksek ses ve hızlı hareket eden nesnelere karşı aşırı tepki vermeseler de , yollarda araçlar yüzünen ölen Mısır Mau kedisi sayısı oldukça azdır.

Çok usta avcıdırlar. Kendi ev bahçelerinin dışında komşu evlerin bahçeleri ve kapalı mekanlardaki fare ve sıçanları öldürürler. Birçok çiftçi, Mısır Mau kedisinin çiftliklerindeki bütün kemirgenlere karşı başarılı bir mücadele verdiklerini söylemişlerdir. Yabancılara, diğer hayvanlara ve özellikle diğer kedilere karşı pek dost canlısı değillerdir. Kendi yaşadıkları bölgeye giren diğer yabancı kedilere karşı son derece düşmanca bir tavır sergilerler. Eğer kalın bir eldiven giyilmemişse, bu kediyi yıkamak neredeyse imkansızdır. Gürültü çıkaran yabancı insanlardan da kaçar ve saklanırlar. Evinde diğer hayvan türlerini besleyen ve evinden sık sık uzak kalan insanlar için Mısır Mau kedisi iyi bir seçim değildir. Bütün bunlara rağmen, Mısır Mau kedisi aileden bir veya iki kişiye candan bağlanır.

18/01/2021

Keditörün Önerisi

Kedim Neden Su İçmiyor?

07.03.2023

Kedilerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yiyeceğe, suya ve sevgiye ihtiyacı ...

Kediler Alemi

Kedi Beslemek Suç Oldu

20.12.2022

ABD'nin Alabama eyaletinde iki kadın sokak kedilerini beslemekten tutuklandı. Beverly Roberts ...

Kedim Neden Mama Yemiyor?

31.03.2023

Kedilerde birçok hastalığın ve sağlık probleminin en önemli belirtilerinden birisi ...