Yaz Aylarında Sokaktaki Dostlarımız İçin Yapabilecekleriniz
10.09.2021Sokakta yaşayan bir kedi olmak zordur. Her an tehlikeyle, açlıkla ve susuzlukla karşı ...
Ankara kedilerine mirasları olarak sahip çıkarak, renkli Ankara kedilerinin gördüğü sokak kedisi muamelesini düzelterek, beyazların renklilerden hiçbir farkının olmadığını anlatmak için çabalıyorlar. Bu ekip Ankara Kedisi Derneği için çalışıyor.
Sokağın köşesindeki çöp kutusuna doğru, elimdeki ağır yükle ilerliyordum. Küçücük yaşım, daha büyük bir yük taşımama olanak tanımazdı sanırım. Anneannemin elime tutuşturduğu çöp çuvalını zorlanarak, büyük bir gürültüyle dev çöp kutusuna fırlattım. İçeriden üç renkli, geniş yeleli erkek aslanları anımsatan bir kedi fırlamıştı .. O güzel kız Hamise idi. Dedemin en yaşlı kedisi, samanlıkta boğuşan tüy topağı yavruların nenesi. Sokaktan gelen Ankaralı güzellik. Aşk işte onunla başlamıştı.
Bir kedi hayatı nasıl uzaktan izlerse, bende onları uzaktan izledim önceleri. Bir Ankara kedisi hayranlığım vardı çocukluğumdan beridir ama hepimizin bildiği ve bunun için direttiği gibi, “beyaz olmaları” esastı. Şüphe etsem de Ankara kedilerinin beyaz olmaları gerektiğine inanırdım.İnsanoğlu kalıplaşmış düşüncelerden kurtulamıyor bir süre. Daha doğrusu araştırma gereği duymuyor. Ankara kedisi beyazdır denildi ise o orada kalıyor. Çocukluk çağlarınızdan itibaren duyduğunuz bir şeyi değiştirme ihtiyacı duymuyorsunuz. Çünkü Ankara kedisinin beyaz olduğuna inanmak ne sizi ne de başka birilerini rahatsız ediyor. Böyle bir durumda niye değiştirmek isteyesiniz ki?
Yaşınız geçtikçe, biraz olsun bu konularda bilgi edinebilmişseniz ve haksızlığa gönlünüz el vermiyorsa işte o zaman değiştirme ateşi içinizde alevleniyor, doğruyu bulma, doğruyu anlatma ihtiyacı duyuyorsunuz. Genel olarak değiştirme çabasının sebebi bu değil midir zaten, rahatsız olduğunuz ya da doğru olmadığını bildiğiniz bir şeyi değiştirmek istersiniz. İşte bir ekip var ki, tam da bu noktada devreye giriyor, canla başla bunun için uğraşıyor. Ankara kedilerine mirasları olarak sahip çıkarak, renkli Ankara kedilerinin gördüğü sokak kedisi muamelesini düzelterek, beyazların renklilerden hiçbir farkının olmadığını anlatmak için çabalıyorlar. Bu ekip Ankara Kedisi Derneği için çalışıyor.Ankara Kedisi Derneği, anavatanı olan Türkiye’de, Ankara kedilerine verilen ve verilmesi gereken değerin arttırılması için 2008 yılında veteriner hekim Dr. Tarkan Özçetin’in girişimleri ile resmi olarak kurulmuş bir dernek olarak tanınıyor.
Dernek öncelikli olarak, türün devamlılığını sağlamayı ve ülkemizde Ankara kedilerine olan ilginin artırılmasını amaçlıyor. Aynı zamanda bilimsel çalışmalara ağırlık vererek, Ankara kedisinin ırk özelliklerinin kamuoyuna ve dünyaya doğru şekilde yansıtılması da öncelikli araştırmaları arasında yer alıyor. Genel anlamda iki tipte inceleyebileceğimiz kısa tüylü ve uzun tüylü Anadolu kedisi arasındaki akrabalık bağlarını saptayarak, ülkemize özgü ırklar olan Ankara ve Van kedileri üzerinde de bilimsel çalışmalar yapıp benzerliklerini araştırmayı hedefliyor. Ülkemizin yarımada yapısında bir ülke olmasından ve diğer ülkelere insan eli dışında herhangi bir yöntemle giriş çıkışın olamayacağından yola çıkarak, Türk kedilerinin birbirinden genetik olarak ayrılamayacağını bilimsel çalışmalarla desteklemeye çalışıyor. Sokaktaki renkli Ankara kedilerimizin, üvey evlat muamelesi görmesinden şikayetçi olan Ankara Kedisi Derneği, doğru bilinen bu yanlışı da düzeltmeye çalışıyor. İlgi çekici görüntüleri ile üretim programlarına sadece beyaz kedilerin dahil edilmesi ile ve birçok nesil sonra sadece beyaz renk yavrular veren bireylerin var olmasına sebep olan üretim şeklinin, toplum üzerinde yanlış inanışlara sebep olduğunu vurgulamaya çalışıyor.
Ankara Kedisi Derneği, aynı zamanda standartlara uyan kedilere şecere verilerek kontrolün sağlanmasını ve yetiştiricilik yapacak kişilere yol göstererek bu kişilerin teşvik edilmesini de amaçlıyor. Kısacası, Ankara Kedisi Derneği ülkemizde ki kediler üzerine eğilip, bu doğal güzelliğin doğru şekilde tanınması ve ırkın devamlılığını sağlamak için çaba içerisinde bulunuyor. Çalışmalarını bilimsel bulgular ile destekleyerek, ‘ne, kedi mi ? ‘ diyen kişilerin aksine, ülkemize ait bu genetik mirasa sahip çıkarak ırkın devamlılığı sağlamayı, ulusal bir görev olarak benimsiyor. Dernek, çalışmalarını üyelerine faydalı olabilmek için internet ortamında da paylaşıyor. Sosyal bir paylaşım sitesi olan Facebook’ta derneğin resmi sayfası bulunuyor. (https://www.facebook.com/groups/ankarakedisi/).
Bunun yanında internet web sitelerinde de (www.turkishangoracat. org www.ankarakedisi.org, http:// angoraturkish.blogspot.com/ http:// ankarakedisidernegi.blogspot.com ) faydalı paylaşımlar içerisinde bulunan Ankara Kedisi Derneği, yakın tarihte, Ankara kedisine ait bilinen tüm yanlışları düzelteceğe benziyor. En çok ta sokağımızdaki dedemin Hamise kedisinin daha farkedilir olmasını sağlayacağı noktada hoşumuza gidiyor.
Ankara Kedisi Derneği, Anadolu’nun aslanları için elinden geleni yapıyor. Bu çalışmalardan bir tanesi geçtiğimiz günlerde İz Tv için gerçekleştirildi. İz Tv’nin çekimlerini yaparak yayınladığı ‘Ankara’nın Yumağı’ belgeselinde Ankara kedileri ile ilgili doğru bilinen yanlışlar, ortaklaşa düzeltilip, paylaşıldı. Belgesel çekimini yapan İz TV personeline bu vesileyle duyarlılığından dolayı teşekkür ederiz.Bu noktada, Ankara Kedisi Derneği’ne de göstermiş olduğu tüm bu çaba ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz, umuyoruz ki dernek, şimdi ki üyeleri gibi, konunun hassasiyetini kavramış ve bu mirasına sahip çıkan yeni üyelerle gücüne güç katarak büyümeye devam edecektir.Dedemin kedi kızı, üç renkli Hamise… Biz biliyoruz ki, beyaz renkli kedilerimiz laboratuvar ürünü olarak ortaya çıkmadılar. Anadolu topraklarının faunası içerisinde yer alarak, yerli ırklar olarak sokaklarımızda tüm zarafeti ile baş gösterdiler.
Bembeyaz olmaları sebebi ile çok dikkat çektiler elbette. Ama onları bu zamana kadar sokaklarda, sadece beyaz renkliler ile çiftleşmediler. Sokaktan üretime dahil edilen beyaz renkli kedilerin, rengarenk anneleri vardı. Belki de rengarenk babaları. Ama beyazlar seçildi, renkli anneler itildi. Üç renkli halin ile sen doğurdun onları kızım, sana ne için, ne sebeple sen bir Ankaralı değilsin diyebiliriz ki? Ama şimdi için rahat olsun. Tüm renklerinle sen bizim kedimizsin, biz bunu yeni öğrensek bile şimdi daha iyi anlıyoruz. Rahat uyu beyaz sultanları doğuran, renkli güzel, Ankaralı…
Sokakta yaşayan bir kedi olmak zordur. Her an tehlikeyle, açlıkla ve susuzlukla karşı ...
Araştırmalar, evcil hayvan sahiplerinin günlük yaşamlarında daha çok güldüğünü, ...
TBMM'de 14 saat süren görüşmelerin ve tartışmaların sonunda; sokak hayvanları ile ilgili ...
11 saatlik bir yolculuktan sonra Tokyo Narita Havaalanına indik. Valizleri aldıktan sonra (4 ...
SemtPati Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İpek Kıraç, milletvekillerine çağrıda bulunarak, ...
Yedigöller Ormanı'nda bulunan Nessi'nin hayat dolu hikayesi tüm hayvanseverlere duygu dolu anlar ...
Mankenlerin podyumda, sergiledikleri kıyafetlerin canlılığı, gösterişi ve görkemini ...
Kırıkkale’nin Delice ilçesinde hayata geçirilen proje kapsamında sokak hayvanlarını evlat ...
Kediler hakkında birbirinden ilginç soru ve cevapları sizler için derledik. Kediler ...
Bir fincan kahvenin peşine takılıp kaç ülke gezebilirsiniz? Peki ya “en sevdiğim renk ...
Gözleri kan çatağına dönmüştü. Havada kesif biber gazı kokusu. Dengesini sağlamakta ...
Kedi evlat edindiğinizde ilk olarak “kedimin ismini ne koymalıyım?” sorusu akla gelir. Size ...
"Türk Milletinin istikbali bugünkü çocukların isabetli görüşü ve yorulmak istidadında ...
Almanya’nın güneybatısındaki Walldorf’da, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bir ...
İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği gün olan 10 ...
Hayvanseverlerin, “Belediyelere öldürme (ötanazi) yetkisi veriyor” diye karşı ...
Kedilerde insanlar gibi birbirinden farklı karakterlere sahiptirler. Kişiliklerine göre kediler ...
Belçika’nın Türkiye Büyükelçisi Paul Huynen, Ankara’yı etkisi altına alan yoğun kar ...
Yataktayken güzel bir sevgi topu size doğru yaklaştığında nasıl ...
Bilimsel adı: Felis catus Renk: Gümüşi, gölgeli ya da bulutsu gri, altın sarısı veya ...
Araştırmalar, bir evcil hayvanın kaybının ardından yaşanan üzüntünün, bir insanı ...
Plastik parçaları, kedinizin sindirim sisteminden geçerek 1-2 gün içinde dışkıyla ...
Turuncu kediler, bir diğer deyişle sarmanlar, sevimli olmalarıyla bilinir. Başlı başına bir ...
Evlerini bir kediyle paylaşan pek çok kişi için tüylü dostlarının mutlu olduğunu görmek ...
İngiltere'de yapılan bir deney, kedi sahibi kadınların, kedilerini eş ya da partnerlerinden ...
Trabzon'da "Golden" cinsi 6 yaşındaki "Mia" isimli köpek, öksüz kalan kedi yavrularına sahip ...
Köpeklerle karşılaştırıldığında, kediler çok daha bağımsızdır ve özgürlüklerine ...
Tarım ve Orman Bakanlığı, ikinci bir duyuruya kadar kara avcılığının ülke genelinde ...
Bu masal Japonya’nın Tohoku’dan Chugoku ve Shikoku’ya kadar uzanan orta kesimlerinde ...
ABD Başkanı Joe Biden ve First Lady Jill Biden, yeni bir kedi sahiplendi. Willow adı verilen ...
Efsanenin aksine, kediler 9 canlı değildir. Onlar da hastalanır veya her zaman dört ayak ...
Sivil Toplum Kuruluşları, Hayvanları Koruma Kanunu’nun maddelerinin, hayvanları korumak için ...
“Kedileri neden seviyoruz? Tüylü oldukları için mi… "Gerçek" o tüylü patilerinin ...