Türkiye'de Bir İlk: Cat Hospital Hayvan Hastanesi Türkiye'nin İlk Kedi Dostu Kliniği Oldu

Türkiye'de Bir İlk: Cat Hospital Hayvan Hastanesi Türkiye'nin İlk Kedi Dostu Kliniği Oldu

Cat Hospital Hayvan Hastanesi, Uluslararası Kedi Tıp Derneği (ISFM) tarafından Türkiye’de ilk ve tek altın seviyede akredite edilmiş kedi dostu klinik olma özelliğini taşıyor. Cat Hospital’in Kedi Sözcüsü olan Veteriner Hekim Süleyman Seringen ile bu süreç hakkında bir söyleşi hazırladık.

 

ISFM nedir ve neden önemlidir?

ISFM Türkçe adıyla Uluslararası Feline (Kedi) Tıp Derneği, aslında bir yardım kuruluşudur. Bu kuruluş başlangıçta İngiltere’de bir grup kedi severin çabalarıyla Feline Danışma Bürosu adında bir proje doğrultusunda kurulmuştur. Öncelikle kedi sağlığı ve refahı hakkındaki bilgi kirliliğini ortadan kaldırmayı hedeflemiş bu kuruluş, yıllar içerisinde yaptığı faaliyetlerle başta veteriner hekimler olmak üzere veteriner teknisyen, hemşire, hasta sahibi ve hasta bakıcılarına sunduğu imkanlarla kedilerin daha iyi tedavi ve bakım görmesini sağlamış büyük bir dernek haline dönüşmüştür. 60 yılı aşkın bir süredir hizmet vermekte olan bu dernek günümüzde gerçekleştirdiği kongre ve eğitim programlarının yanı sıra yayımladığı dergi ve makalelerle de biz hekimlere yüksek düzeyde bilgi sağlamaya devam etmiştir. Bu yanıyla tüm kedi severler ve biz kedici hekimler için önemi büyüktür.

 

Kedi dostu klinik ne anlama geliyor?

‘Kedi Dostu Klinik’, derneğin 2012 yılında dünya çapında kurduğu bir program aslında. Herkesin de tahmin edebileceği gibi kedileri veteriner kliniğine götürmenin bazı zorlukları vardır. Öncelikle kediler yolculuk yapmaktan pek hoşlanmazlar. Evlerinden uzaktayken kendilerini güvende hissetmezler. Yeni lokasyonları sevmedikleri gibi orada işittikleri sesler, aldıkları kokulara karşı çok hassaslardır. Bunun yanı sıra gittikleri kliniklerde bir de köpeklere maruz kalırlarsa ciddi anlamda strese girerler. İşte derneğin oluşturduğu bu program; kedilerin kliniğe gitmek için evde taşıma çantalarına girdikleri andan itibaren yolculuk, muayene, hospitalizasyon gibi süreçlerde onların sağlığını gözeten ve refahını arttırmayı hedefleyen bir çok ayrıntı içeriyor. Kısaca programın amacı kedilerimize her anlamda en az stresi yaşatmak.

 

Cat Hospital’in ISFM’e akreditasyon sürecini anlatır mısınız ?

Dernek, bu programı az önce de dediğim gibi tüm dünyaya sunuyor. Sunuyor sunmasına ama programa dahil olabilmek için derneğin belirlediği standartlara belli oranlarda sahip olmak gerekiyor. Bahsettiğim şey bir akreditasyon. Dernek ise bu akreditasyonu belli seviyelerde oluşturmuş. Bu seviyeler; bronz, gümüş ve altın. Tahmin edebileceğiniz gibi akreditasyonun altın standardı kedilerimizin refahı ve sağlığını en üst seviyeye çıkarabilmek için en hassas detayları içeriyor. Cat Hospital Ailesi olarak yıllardır üyesi olduğumuz ISFM’in bu programından en başından beri haberdardık. Tabi ki de amacımız, yalnızca dernek tarafından akredite olmak değil aynı zamanda akreditasyonda altın standardı yakalamaktı. Bu sürece hazırlanırken biliyorduk ki bizlerden talep edilecek bir çok detay da mevcut. Hastanemizin yılların getirdiği tecrübesiyle oluşturduğu düzen, bir çok konuda derneğin bizlerden istedikleriyle örtüşüyor hatta kimi alanlarda fazlası dahi mevcuttu. Tabi ki de revize etmemiz gereken hususlar da mevcuttu. Adım adım talep edilen koşulları yerine getiren hastanemiz, sonunda ISFM’e başvurusunu gerçekleştirdi. Sonuç olarak hastanemizin başhekimi Dr.S.Tarkan Özçetin liderliğinde Cat Hospital Ailesinin yıllar süren çabası ve yüksek özverisi sayesinde hastanemiz, yapılan ilk başvuruda akreditasyonda altın standardı sağladı.

 

ISFM’in yaptığı duyuruya göre Cat Hospital, derneğin altın akreditasyonuna sahip Türkiye’deki ilk ve tek kurum. Bize bronz, gümüş ve altın akreditasyon hakkında bilgi verir misiniz?

Tabii. ISFM tarafından akredite olan ve altın standardı yakalayan ülkemizdeki ilk ve tek kurum olduğumuzu öğrendik. Yalnızca altın standartta akredite olmak değil bunun da ülkemizdeki öncülüğünü yapıyoruz. Ayrıca Polonya’dan Çin’e kadar uzanan coğrafyada hastanemiz altın akreditasyonu alabilmiş tek kurum. Diğer bir yandan da 30’dan fazla ülkede 2000’i aşkın sağlık kurumunun katıldığı bu küresel harekete dahil olmak, bizler için gurur verici gerçekten de. Bilindiği üzere her zaman iyinin iyisi vardır. Dernek bu düşünceyle tutarlı bir şekilde kedilerimizin refahı ve sağlığı adına atılması gereken adımları üç farklı seviyede sunuyor. Her bir seviyede kurumlardan talep edilen koşullar farklılaşıyor. Koşulları onların belirlediği oranda minimal bir şekilde sağlamak kurumunuza bronz akreditasyonu getirirken, gerçekleştirilen maksimal oran ise altın akreditasyonu getiriyor. Bunları konu başlıkları halinde incelersek başta personel eğitimi ve personele yönelik oluşturulmuş devamlı gelişim programları geliyor. Sonrasında kedilerimizin hastaneye giriş yaptığı andan itibaren gerek muayenede gerekse hospitalizasyon esnasında kedi dostu yaklaşım kriterlerini gözeterek sunulan imkanlar değerlendiriliyor. Muayene odalarının olması gerektiği sıcaklıktan tutun konaklamaları esnasında tercih edilen alanların santim santim boyutlarına kadar uzanan bir çok detay mevcut. Kullanılan alet ve ekipmanlar, görüntüleme cihazları ve laboratuar imkanları ise derneğin üzerinde durduğu diğer önemli konu başlıklarını içeriyor. Örnek verecek olursak, bekleme odasında bekleme esnasında kedilerimizi yerleştirebileceğimiz ve o esnada birbirlerini görmedikleri alanların bulunması, hospitalizasyon esnasında yalnızca kedilerimiz için ayrılmış olan geniş konaklama alanları, her bir muayenenin en az 15 dakika boyunca sürmesi (hastanemizin muayene için belirlediği minimum süre 20 dakikadır), sadece kedilerimize ayrılmış operasyon ekipmanı ve salonu, yüksek seviyedeki laboratuar donanımı gibi koşullar altın akreditasyonun olmazsa olmazlarından bir kaçı. Ayrıca dernek, her bir seviyedeki bahsi geçen konularda kedi dostu yaklaşım kriterlerini daima gözeten bir personelin varlığını zorunlu tutuyor. Bu kişiye ise Kedi Sözcüsü adını veriyor. Hastanemizdeki kedi sözcüsü benim.

 

Kedi Sözcüsü olarak bu pozisyondaki kişinin görevlerini anlatır mısınız?

Tabii. Kedi sözcüsü olarak, altın akreditasyonu alırken kurumumuzun sağladığı her bir şartın devamlılığını sağlamak, günün dinamik yapısı içerisinde değişkenlik gösteren koşulları istenen seviyeye çıkartmak başlıca sorumluluklarım içerisinde. Bunun yanı sıra kedilerimizin taşıma kaplarına girmesinden hastanemizden çıkıp evlerine girecekleri ana kadar olan süreçte kedi sahiplerimizin her aşamada akıllarına takılan soruları yanıtlamaktan çok mutlu olurum. Kedilerimizin, refah ve sağlık durumlarını yükseltmek için gereken tüm detayları kedilerimizin sahipleri ile birlikte değerlendirip ihtiyaç duyulan yönlendirmeyi yapmaktayım.

 

Bu başarıdan sonraki adımlarınız neler olacak, bizimle paylaşır mısınız?

Bu akreditasyon sadece bir kez alıp yolunuza devam edebileceğiniz bir uyumluluk programı değil. Elde ettiğimiz bu altın standardı korumak ve bunun devamlılığını sağlamak öncelikli hedefimiz. Kurumumuz için çok önemli bir kazanım fakat önceki sorularınızda da bahsettiğim gibi “iyinin iyisi vardır” düşüncesinden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki kedilerimizin sağlık ve refah koşulları için de tek bir iyi söz konusu değil. Gün geçtikte artan bilgi birikimimiz ve donanımımızla kedilerimiz için her zaman daha iyisi için adımlar atmayı sürdüreceğiz.

 

ISFM ve kedi dostu klinik hakkında oluşan sorularımızı yanıtladığınız ve değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak Kedici Dergisi okurları için eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Çok teşekkür ederim. Sizlerle sohbet etmek benim için bir zevkti. Başta hastanemizin başhekimi Dr. S. Tarkan Özçetin olmak üzere, Uzm. Vet. Hek. Hidayet Ünal, Uzm. Vet. Hek. Bige Arkun İldeniz ve tüm Cat Hospital Ailemize, bizlere böyle bir gururu ve mutluluğu yaşattıkları için çok teşekkür ederim.

12/08/2020

Keditörün Önerisi

Kediler Neden Saklanır?

20.10.2022

Kediler kendilerine has davranışlara sahiptir. Doğal gibi gözüken saklanma davranışı ...

Kediler Alemi

Kedilerde İlkel Kese Nedir?

02.09.2022

İngilizce'de “Primordial Pouch" olarak adlandırılan ilkel kese, doğadaki vahşi kedilerde ...

Kedilerde Yüksekten Düşme

12.08.2022

Özellikle bahar ve yaz aylarında, açık bırakılan pencere ve balkon kapıları kediler için ...

Kedim Ünlü Olmak İstiyor

29.06.2021

Kedinizin fotoğrafları, videolarıyla dolu bir galeriniz var biliyoruz! Kediciler, onun her ...

Kediniz Kaç Yaşında?

08.03.2023

Kedicilerin kedilerinin yaşlarını hesaplamak konusunda kafaları biraz karışık. Kedilerin ...

Bir Kedinin Kalbi

18.11.2022

Bir kedinin kalbi dakikada 100 ila 200 kere atar. Kalp kapakçıkları hızla açılıp kapanır. ...

Kedi Felsefesi - Emek Ekşi

26.07.2021

“Lütfen söyler misiniz bana, buradan hangi yola gitmem gerek?”“Bu nereye gitmek istediğine ...

Hırsız Kedi ‘Harpo’

14.11.2021

ABD'nin Oregon eyaletine bağlı Portland şehrinde yaşayan Harpo hırsızlıklarıyla herkesi ...

Kedilerin Mucize Patileri

12.08.2021

Dostunuzun bedenindeki en tatlı, en minik ve en mucizevi detaylardan biri olan patiler için sır ...