Kedim plastik yuttu, ne kadar zamanda çıkar?

Kedim plastik yuttu, ne kadar zamanda çıkar?

Plastik parçaları, kedinizin sindirim sisteminden geçerek 1-2 gün içinde dışkıyla atılabilir.  Fakat plastik, sindirilemediğinden kediler için çok tehlikelidir ve kedinizin vücudunda çok çeşitli sorunlara neden olabilir. Kedinizi veteriner hekime götürerek sıkı bir şekilde takip etmek onun sağlığı için en iyi seçenek.

Kediniz plastik yuttu ve kusuyorsa ne yapmalısınız?

Plastik parçasının kedinizin sindirim sistemine zarar verme ihtimali çok yüksektir. Plastik parçaları, insanlar ve hayvanlarda bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir. Kediler hızlı bir şekilde kusmaya başlayabilir veya yoğun karın ağrısının yanı sıra kabızlık veya ishal yaşayabilir. Böyle bir durumda, ısırılabileceğiniz veya kedinizi olduğundan daha fazla korkutabileceğiniz için onu kusturmaya çalışmayın. Acilen kedinizi veteriner kliniğine götürmelisiniz; böylece veteriner hekim, plastik parçasının kedinizin sindirim kanalında tam olarak nerede bulunduğunu ve nasıl çıkarılabileceğini görebilir.

Kedinizin plastik yediğini nasıl anlarsınız?

Bu, genellikle kendi mamaları dışında başka şeyleri yutmaya tamamen ilgisiz olan kedilerde meydana gelmesi muhtemel olmayan bir durumdur. Bununla birlikte, plastik ve hatta kaka gibi “doğal olmayan” şeyleri yemelerine neden olan pika hastalığı olan kedilerde oldukça yaygın olabilir.

Dolayısıyla, kedinizin kabloları, kağıtları veya buna benzer herhangi bir şeyi çiğnemeye yatkınlığı varsa ve sindirim sıkıntısıyla ilişkili semptomlar göstermeye başlıyorsa, plastik gibi kötü bir şey yuttuğunu varsaymalısınız. Bir parça plastik yutan kedilerin aşağıdaki klinik belirtileri göstermesi muhtemeldir:

  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • İshal
  • Enerji eksikliği
  • Anoreksiya
  • Kendini izole etme
  • Aşırı salya akması
  • Tekrarlanan öğürme

Kediler, plastik yuttuğunda parçayı vücutlarından atabilirler mi?

Bu, aslında plastik parçanın boyutu ve kedinizin sağlıklı çalışan sindirim sistemi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Kediniz düzenli olarak sindirim sıkıntısı yaşıyorsa (bu durum geçmişte tıkanıklık yaşamış bir evcil hayvanda meydana gelmiş de olabilir) plastik parçayı kolayca çıkarma şansı düşüktür. Plastiği sıradan bir yiyecekmiş gibi kakasından geçirmeyi başarırlarsa kendinizi ve kedinizi çok şanslı saymalısınız.

Çoğu zaman, bu tür vakaların hızlı bir şekilde ele alınması gerekir ve kedinizin ya ameliyat edilmesi ya da girişimsel endoskopinin kullanılması için genel anestezi altına alınması gerekebilir.

Bazı kediler müdahale olmadan plastik parçayı 2 ila 3 gün içinde geçirebilirler. Ancak üzgün olmaktansa tedbirli olmak her zaman daha iyi olduğundan, kedinizi gözlem altında tutmak için veteriner kliniğine götürmelisiniz.

Ölüm riski var mıdır?

Evet. Her ne kadar tatsız bir konu olsa da kedilerin plastik yuttuktan sonra ölme riski vardır. Kedinizin yuttuğu plastik parça aynı zamanda keskinse, sindirim kanalının iç kısmında yırtılma gibi ciddi lezyonlar oluşturabilir. Plastik ayrıca ciddi bir tıkanıklığa neden olabilir, bu da kan akışının kesilmesine yol açabilir. Bazı kediler daha da şanssızdır ve özellikle diyafram fıtığı da varsa volvulus (midelerinin kendi ekseni etrafında dönmesi durumu) geliştirebilirler.

Peki ya kediniz plastik bir poşet yutarsa ne yapmalısınız?

Plastik genel olarak tehlikeli olsa da plastik poşetler daha da tehlikelidir. Plastik poşet, kedinizin dışkılarına veya mide içeriğine sarılabilir ve kedinizin sindirim sisteminde ölümcül bir top oluşturabilir.

Öte yandan, plastik poşet malzemesi, evcil hayvanınızın bağırsak duvarına yapışabilir ve kedinizin hayatını riske atabilecek bir tıkanıklığa yol açabilir.

Ne yazık ki plastik poşetler veteriner hekimlik pratiğinde en sık teşhis edilen yabancı cisimler arasındadır. Bazı kediler, kedi maması gibi koktukları için onlara daha fazla ilgi gösterebilir veya yakın zamanda kasaptan dönmüş ve çantayı evinizde gözetimsiz bırakmış olabilirsiniz. Bazı kediler ise plastik poşetleri severler çünkü onlara oyuncak olarak bakabilirler, bu yüzden onları yerde oradan oraya taşıyabilir ve sanki küçük bir avmış gibi onlarla oynayabilirler. Ancak bildiğiniz gibi, kediler genellikle avlarını kemirirler, bu nedenle torbanın daha büyük bir kısmını yeseler de yemeseler de özellikle de siz bakmadığınız bir zamanda bazı küçük plastik parçalarını yutmaları muhtemeldir.

Kediniz plastik bir ambalaj yutarsa ne yapmalısınız?

Plastik ambalaj, plastik torba kadar tehlikelidir. Bu nedenle, kedinizin onu yuttuğunu görürseniz ve hemen (ve daha da önemlisi, güvenli bir şekilde) ağzından çıkaramazsanız, hemen kliniğe gitmelisiniz.

Plastik ambalajlar diğer plastiklerle karşılaştırıldığında daha yapışkan olabilir; yüzeylerinde zaten bir çeşit yapıştırıcı olabileceğinden bahsetmiyorum bile. Yapıştırıcılar hiçbir şekilde evcil hayvanlar için güvenli değildir. Bu nedenle, kedinizde bir bağırsak tıkanıklığı veya başka bir tür sindirim sorunu gelişebilir, aynı zamanda da zehirlenme sorunu yaşanabilir.

Kedinizin plastik yutmaması için ne yapmalısınız?

Çoğu kedi oyuncağı oldukça sağlam olsa da evcil hayvanınızın dişleri ve pençeleri ile yırtılıp parçalanabilirler. Sonuç olarak, kediniz oyuncağın bir parçasını yanlışlıkla yutabilir. Bunun olmayacağından emin olmak için kedinizin oyuncaklarını düzenli aralıklarla (en az iki haftada bir veya daha fazla) dikkatlice inceleyin.

Son olarak, günde en az 15-30 dakikanızı kedinizle oynamaya ayırmaya çalışın. Biri sabah ve biri akşam olmak üzere iki oyun zamanı oturumu ayarlayabilirsiniz. Yavru kedilerin daha fazla ilgiye ihtiyacı vardır, bu nedenle onların kazara plastik yememesini sağlamak için daha fazla çaba harcamanız gerekecektir.

Kedinize besin eksikliği sonucu gelişen pika teşhisi konulursa, ona düzenli olarak takviye verdiğinizden emin olun.

Kaynak: Tuxedo-cat.co.uk

Görsel: Canva

 

 

 

 

03/05/2024

Keditörün Önerisi

Bir Kedinin Kalbi

18.11.2022

Bir kedinin kalbi dakikada 100 ila 200 kere atar. Kalp kapakçıkları hızla açılıp kapanır. ...

KEDİCİ KEDİ MÜZESİNDE!

05.10.2023

Türkiye’nin ilk ve tek kedi - kültür dergisi KEDİCİ, Kedi Müzesi’nde yerini aldı. ...

Hayvan Partisi

29.01.2020

Bu partiye üye olmak için hayvanları sevmeniz şart değil Türkiye’nin ilk ve tek Hayvan ...

Kediler Alemi

Engelli Bir Kediyle Yaşam

10.05.2024

Bazı kediler doğuştan, bazıları ise sonradan bir kaza veya travma sonucu meydana gelen ...