Kedi Hastanesi Hekimlerinden Vet. Hek. Dr. Umut Fikret Korkmaz’ın Kaleminden “Kedilerde Güvenli Anestezi”

Kedi Hastanesi Hekimlerinden
Vet. Hek. Dr. Umut Fikret Korkmaz’ın Kaleminden 
“Kedilerde Güvenli Anestezi”

Kedi Hastanesi Hekimlerinden Vet. Hek. Dr. Umut Fikret Korkmaz Kedici okurları için yazdı.


Anesteziden korkmalı mıyız?

Operasyonların zorluğu kadar hatta bazı hastalar için operasyondan bile daha önemli bir unsur Anestezi ve reanimasyon yönetimidir. Kedi ve köpekler hayatlarının bir döneminde en az 1 kere mutlaka anesteziyle karşılaşıyorlar.

Anestezi, bilgili bir ekip ve uygun teknikler uygulandığında oldukça güvenli olabilmektedir. Bu güvenliği arttırmak ve hastaya uygun bir anestezi için uygulanabilecek adımların başında olmazsa olmaz preanestezik değerlendirmeler yer almaktadır.

Bu değerlendirmeler;

- Hastanın hastalık geçmişi (Anamnez)

- Fiziksel Muayene bulguları

- Hemogramı (tam kan sayımı)

- Biyokimyal analizleri (Böbrek ve Karaciğer enzimleri)

- Thoraks (Göğüs boşluğu) radyografisi

- Ekokardiyografi aracılığıyla Kalbin görüntülenmesi.

- Kardiyak biyobelirteçler.


Tüm bunların detaylı olarak değerlendirilmesinin ardından hasta için en uygun anestezik maddenin ve yöntemin seçimi oldukça önemlidir. Mümkün oldukça tek bir anestezi yöntemi ile operasyondan kaçınılmalı ve mix bir anestezi protokolü oluşturulmalıdır. Başlangıçta düşük doz katı anesteziklerle ön anestezi işlemini sağlayıp gaz anestezi ile sedasyonun devamlılığını getirmek gibi. Böylece tek başına katı anestezikler uygulandığı zaman yüksek olan yan etki riskini minimuma indirmiş oluruz. Hastanın anestezi öncesi,sırası ve sonrasında sıvı elektrolit dengesini korumak adına damar içi uygun sıvı perfüzyonu mutlaka sağlanmalıdır.

Anestezi uygulamasının hemen ardından hasta entübe edilerek, oluşabilecek komplikasyonlara karşı hastanın solunum yolu açık tutulmalıdır. Ayrıca anestezi sırasında yaşayabileceği her türlü komplikasyonları hemen tespit edip erken müdahale edilebilmek adına hastanın tüm Vital bulguları belirli aralıklarla ölçülerek not edilmeli ve mutlaka monitörize edilmelidir. Anestezi ile ilgilenen ekibin belli periyotlarla anestezi yönetimi ve acil müdahale ile ilgili eğitimleri yapılmalıdır. Anesteziye bağlı gerçekleşebilecek komplikasyon durumları için müdahale ekipmanlarının ve uygulanabilecek antirevalsal ilaçlarla, acil enjeksiyonlarının hastanın kilosuna uygun dozları hazır bir şekilde ulaşımı kolay bir bölgede tutulması, zamanla yarışılan bu durumlarda oldukça büyük öneme sahiptir.

Anestezi sonrası, Reanimasyon (uyanma) sırasında hastalar yoğun bakım ünitelerine alınmalı ve vital bulgularının takibi hasta stabilize olana kadar yakından takip edilmelidir. Tüm bu uygulamaların sayesinde güvenli bir anestezi ve reanimasyon hastalar için oldukça mümkün olup anesteziye bağlı ölüm oranlarını oldukça düşürmektedir.

17/11/2023

Keditörün Önerisi

Kedilerin Sevmediği Kokular

07.04.2023

Kedilerin burunları hassastır. İyi koku alırlar, kokularla bulunduğu yeri tanırlar. Kediler ...

Dikkat Kedi Çıkabilir!

18.02.2021

Sivas Belediyesi örnek bir olaya imza atarak, şehrin birçok noktasına ‘Kedi çıkabilir’ ...

Kediler Alemi

Kedim Neden Su İçmiyor?

07.03.2023

Kedilerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yiyeceğe, suya ve sevgiye ihtiyacı ...