Kediniz Sizi Özlüyor
02.07.2022Kediler söz konusu olduğunda onların bağımsızlıklarına düşkün ve insan varlığına ...
Köpekler pek çok kişi tarafından insanların en iyi arkadaşı olarak görülmeyi şüphesiz ki fazlasıyla hak ediyor…
Binlerce yıldır çeşitli görevleri yerine getirerek insanlara farklı alanlarda yardımcı olan köpekler, aynı zamanda insanların başarılı bir şekilde evcilleştirdiği ilk ve tek büyük etobur olma unvanını da taşıyor. Hâl böyleyken köpeklerin evcilleştirmesi hem araştırmacıların hem de diğer insanların merak etmesine neden oluyor.
Ancak bu büyük ilgiye rağmen "Köpekler ne zaman evcilleştirildi?" sorusu gizemini korumaya devam ediyor. Köpeklerin ne zaman evcilleştirildiği henüz kesin olarak bulunmuş değil, konuyla ilgili tartışmalar hâlâ devam etmekte. Bir teoriye göre köpeklerin evcilleşmesi, Son Buzul Maksimum'dan daha geriye, 27.000 ila 40.000 yıl öncesine dayanıyor. Köpeklerin ilk olarak, modern kurt soyundan ayrılan ve artık soyu tükenmiş bir kurt popülasyonunun evrimleşmesiyle ortaya çıktığı düşünülüyor. Bu eski kurtların, insanların kamp alanlarının yakınında yiyecek aramış ve sonuç olarak hayatta kalmak için giderek daha uysal ve işbirlikçi hâle gelmiş olduğu güçlü teorilerden birisidir. Bir başka teori ise eski köpek türlerinin Avrasya'nın farklı bölgelerinde yerel kurt popülasyonlarından bağımsız olarak evcilleştirildiği ve bunun sonucunda daha sonra birbirleriyle çiftleşen birden fazla köpek soyunun ortaya çıktığıdır. Bilim insanlarının yaptığı genetik çalışmalar, köpeğin evcilleştirilmesinin Orta Asya, Doğu Asya veya Batı Avrupa'da gerçekleşmiş olabileceğini ve bunun en az 15.000 yıl önce, ancak muhtemelen 40.000 yıl kadar öncesine dayandığını öne sürüyor. Arkeolojik kanıtlar, Almanya'daki Bonn-Oberkassel köpeği ve Belçika'daki Goyet köpeği gibi 14.000 yıl önce dünyanın çeşitli yerlerindeki köpeklerin varlığını destekliyor. Köpeklerin, avcı-toplayıcılıktan tarım toplumlarına geçiş sürecinde insanlara avcılık, çobanlık, bekçilik ve arkadaşlık konularında yardımcı olduğu düşünülüyor.
Köpeklerin Evcilleştirilme Süreci: İlk Adımlar
Köpeklerin evcilleştirilme sürecinin ne zaman başladığına yönelik tahminler, bundan 9.000 ila 40.000 yıl öncesi arasında değişiyor. Evcilleştirmenin başlamış olabileceği yerler arasında Orta Asya, Doğu Asya, Avrupa ve Sibirya bulunuyor. Farklı bölgelerde bağımsız evcilleştirme olayları yaşanmış ve bu da evcil köpeklerin birden fazla soyunun ortaya çıkmasına neden olmuş olabilir. Bu soylardan bazılarının nesli tükenmiş ya da zaman içinde diğer köpekler veya kurtlarla çiftleşmiş olması mümkün. Evcilleştirme süreci köpeklerin genetik yapılarında, davranışlarında ve morfolojilerinde değişiklikler meydana getirmiş. Bazı araştırmacılar, insanların uysallık, sadakat ve iş birliği gibi arzu edilen özellikler için kurtları aktif olarak seçtiğini ve yetiştirdiğini savunuyor. Diğerleri ise kurtların insan artıklarını temizleyerek ve insan ortamına uyum sağlayarak kendi kendine evcilleştiğini öne öne sürüyor. Modern köpeklerin tam olarak ne zaman ortaya çıktığına dair tartışmaların sürmesi köpeklerin ilk evcilleşme dönemine yönelik kesin bulguların elde edilmesine henüz uzak olduğumuzu gösteren noktalardan birisi.
Evcilleştirme Tarihinde Köpekler: Arkeolojik Bulgular
Köpeklerin evcilleştirilmesine yönelik çeşitli arkeolojik bulgulara sahibiz. Bunların başında Goyet Mağarası'nda bulunan kalıntılar geliyor. 31.700 yıl öncesine dayanan kalıntılarda bir insanla beraber gömülen kurt kalıntıları mevcut. Bunun yanı sıra Almanya'da bulunan Bonn-Oberkassel'deki 14.000 yıllık kalıntılarda rastlanan, insanlarla gömülmüş iki köpek kalıntısı oldukça dikkat çekici. Bunların dışında İsrail'de bulunan Ain Mallaha'da 12.000 yıllık, Sibirya'daki Zhokhov Adası'nda 9.000 yıllık, Fransa'da Chauvet Mağarası'nda 26.000 yıllık köpek ve köpek benzeri canlı kalıntıları ile karşılaşılmış durumda. Bunlar ve diğer arkeolojik kalıntılar, köpeklerin ilk olarak ne zaman evcilleştiğine dair bize önemli bilgiler sağlıyor. Kalıntılar aynı zamanda insanlarla köpeklerin erken dönemdeki ilişkilerine de ışık tutuyor.
Modern Köpeğin Ataları: Evcilleştirme ve Evrimin Etkisi
Köpeklerin evcilleşme sürecine evrimin büyük bir etkisi var. Binlerce yıl boyunca insanlar belirli özelliklere sahip köpekleri belirli amaçlar için yetiştirdiler. Bu da köpeklerin genetik yapılarının değişikliğe uğramasıyla sonuçlandı. Doğal seçilim, belirli köpeklerin onları arkadaş, avcı veya iş hayvanı olarak daha cazip kılan özelliklerinin şekillenmesinde önemli bir rol oynadı. Sadakat, eğitilebilirlik ve fiziksel olarak belirli görevlerle ortamlara uygunluk gibi özelliklere sahip olan köpeklerin tercih edilerek yetiştirilmesi evrimleşmelerine de katkıda bulundu. Ayrıca bu durum boyut, şekil, tüy rengi ve mizaç bakımından farklı varyasyonlara sahip köpek ırklarıyla karşılaşmamıza neden oldu. İnsanların tercihleri ve ihtiyaçları tarafından yönlendirilen yapay seçilim süreci; çobanlık, bekçilik, avcılık ve arkadaşlık gibi belirli rollere göre uyarlanmış özel ırkların ortaya çıkışını hızlandırdı. Dahası, evrim bugün bile köpeklerin popülasyonunu etkilemeye devam ediyor. Genetik varyasyonlar ve adaptasyonlar çevresel faktörlere, yetiştirme uygulamalarına veya insan müdahalelerine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Örneğin, tarihsel olarak soğuk iklimler için yetiştirilen köpekler daha kalın kürke ve sert kışlarda hayatta kalmaya yönelik adaptasyonlara sahip olma eğilimindeler. Buna karşılık, sıcak iklimler için yetiştirilen köpekler daha kısa tüylere ve daha etkili soğutma mekanizmalarına sahip olabilirler. Bu tür adaptasyonlar, nesiller boyunca süren doğal seçilim ve insan aracılı seçilim arasındaki etkileşimi yansıtıyor.
05/09/2023Kediler söz konusu olduğunda onların bağımsızlıklarına düşkün ve insan varlığına ...
Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ öngören kanun teklifini protesto etmek için TBMM önünde ...
Kediler bazen kazara bazen kızgınlık dönemi ya da stres gibi etkilerle evin belli bölgelerine ...
Yıllardır yalnız yaşayan ve ziyarete gelenlerin ilgisini çeken kedi Gli'nin yalnızlığına ...
Araştırmacılar Mısır’da bulunan kedi mumyasını, 3D tarama teknolojilerini kullanarak ...
Kediler ve kediciler arasında güçlü bir bağ vardır. Sürekli olarak kedinizle konuştuğunuzu ...
Kedici Dergisi olarak her hafta sivil toplum kuruluşları ve derneklerle röportajlarımızı tüm ...
Kedilerin ne yapacakları her zaman belli olmaz. Ancak yapılan bir araştırma, kedilerin 5 ...
Kedilerin mi yoksa köpeklerin mi daha zeki olduğu sorusu hem karmaşık hem de nüanslarla ...
30 Ağustos Zaferi milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde bağımsızlık meşalesinin ...
Öncelikle bilmeniz gereken en önemli şey, bir kediye sahip değilsiniz, bir kedi ile birlikte ...
Kediler hayatımıza girdi gireli insanlar üzerindeki etkileri fiziksel ve psikolojik ...
Dünyaca ünlü Van kedilerinin koruma altında oldukları Van Kedi Villası’nın en ...
Tıpkı Fikret Kızılok’un şarkısındaki gibi: “Uyku kardeşim ver elini, usul usul damla ...
Primatlar arasında bitkisel beslenmeyen tek tür olan tersiyer, küçük bir memeli ...
Kediler 60’dan fazla ses çıkarabilir ve bunların her biri farklı anlam taşır. Bu sesler ...
Kedim neden ısırıyor? Kediciler tarafından en merak edilen sorulardandır. Avcı yönleri ...
Dünya üzerinde 34 değişik ırktan 500 milyondan fazla evcil kedi bulunmaktadır. Her ...
Kanada’daki Ottawa Humane Society'nin (OHS) kedi anketinde, şehir sakinlerinden sokağa ...
Örnekleri Paris’te, Tokyo’da ve New York gibi gelişmiş şehirlerde bulunan kedi kafelerden ...
Scientific Reports dergisinde yayımlanan son araştırma, kedi dostlarımızın ...
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan sokak köpekleri hakkında hazırlanan yasa için konuştu. ...
Kediler için taze su önemlidir. Bu durumda su şelalesi ya da su pınarı iyi bir fikir olabilir. ...
Kediler oyun oynamaya bayılırlar. Onlar avcı canlılardır ve oyun vazgeçilmez tutkularıdır. ...
2009 yılı, Nisan ayıydı. Nasıl üzgünüm, nasıl kederliyim sadece kedisi olanlar bilir. ...
Kediler için zehirli olan en yaygın iç ve dış mekan bitkilerini bilmek, kedinizin hayatını ...
Dişi Kedide Cinsel Davranışların Başlaması: 6 – 10 aylık dişi kedilerde ...
Kediler genellikle iştahlı canlılardır. Ancak bazı dönemlerde iştahları kesilebilir, bir ...
Kediniz dışarı çıkıyorsa pire kapabilir. Eviniz bahçe katında ya da pirenin kolayca ...
Türkiye sokak hayvanlarıyla ilgili yasa taslağını tartışırken AKP Ankara Milletvekili ...
Yazarların kediler hakkında yazdıkları nedir ki? Kedilemelerdir herhalde. İşte bizim sokak ve ...
Osmanlı saray yaşamında hayvanlar da sarayın bir parçası olarak görülüyordu. Sarayda ...
Chp’nin kedisi Şero’nun sağlık durumu ile ilgili Kedici Dergisi’ne açıklamada bulunan ...