Kediciklerin Su ve Mama Kabı Temizliğine Dikkat!

Kediciklerin Su ve Mama Kabı Temizliğine Dikkat!

Yapılan araştırmalara göre birçok kedici, kedisinin su kabını ayda sadece 1 defa temizliyor! Temizlik söz konusu olduğunda bir ay sadece kedinin su kabı için değil herhangi bir eşya için bile oldukça uzun bir süre…


Kedilerin sürekli olarak taze mamaya ve suya ihtiyacı vardır. Bunun için de kaplarının günlük olarak temizlenmesi gerekmektedir.

Hijyen kedi bakımının olmazsa olmazıdır!

Mama ve Su Kapları Mikrop Barındırır

NSF International tarafından yapılan bir araştırmaya göre evcil hayvanların mama ve su kapları evdeki en çok mikrop barındıran dördüncü eşya konumunda. 30 farklı evde yürütülen araştırma sonucunda evcil hayvanların mama kaplarından daha fazla bakteri, mantar ve küf barından ev eşyaları sırasıyla bulaşık süngeri, mutfak lavabosu ve içine diş fırçası konan bardaklardır. Kedinin mama ve su kabı dışarıdan bakıldığında temiz gibi görülebilir ancak mikroskop altında mikrop ve bakteri yuvası olduğu ortaya çıkmaktadır. Tıpkı insanların gıdalarında olduğu gibi kedilerin mamalarının da uzun süre açıkta kalması sonucunda üzerinde E.coli, Salmonella, Staphylococcus aureus, Moraxella, Pseudomona, Neisseria, Enterobacteria, Streptococcus, Bacillus, Corynebacterium ya da Pasteurella multocida gibi çok tehlikeli bakteriler üremektedir. Kediler direkt olarak mama ve su kabından beslendiği için kedinin ağzında yer alan mikroplar kaplara geçer. Dışarıda kalmış mama ve üzerindeki salya bakterilerin gelişip çoğalması için en ideal yerlerdendir. Kedilerin sadece mama kapları değil su kapları da bakteri yuvasıdır. Dikkatli kullanılmayan ve doğru şekilde temizlenmeyen plastik ya da seramik kaplarda içerisinde bakterilerin üreyebileceği çizikler ve çatlaklar meydana gelir. Bu çatlaklardaki birikintiler temizleme ile zor çıkmaktadır ve kabın dezenfekte edilmesini zorlaştırır. Bu nedenle özellikle plastik kapların belirli aralıklarla değiştirilmesi önerilir.

Mama ve Su Kaplarında Oluşan Mikro Organizmalar

Sağlık Problemlerine Yol Açar Kedinizin su kabı her ne kadar boş gibi dursa da yıkarken elinize gelen bir kayganlık hissi olması aslında su kabında biyo film olduğunu gösterir. Biyofilm kedinin salyası ile ağzındaki yemek artıklarının birbirine bağlanmasıyla ortaya çıkar. Biyofilm kedinizin için zararlı olabilir ve hastalanmasına yol açabilir. Ayrıca kediler için kötü bir kokusu vardır. Genellikle bu kötü koku insanlara gelmez ancak kedilerin insanlardan 40 kat daha hassas koku alma duyusu olduğunu göz önünde bulundurursak bu kokudan kedilerin pek hoşlanmayacağını söylemek mümkündür. Kedinin zararlı bakterileri sindirmesi ishal, kusma, dehidrasyon, iştah kaybı, hareketsizlik ya da diğer ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Kedi aknesi bu ciddi problemlerden birisidir. Kedinin ağzında ya da çenesinde meydana gelir. Akneler meydana geldiği bölgede kızarıklığa, tüy kaybına ve kanlı yaralara neden olur. Kedi aknesi mama ya da su kabının yeteri kadar temiz olmaması sonucunda biriken bakteriler nedeniyle oluşur.

Kap Seçimi ve Temizliği

Plastik, cam, seramik ya da metal olmak üzere çok farklı materyallerden üretilmiş mama ve su kapları bulunmaktadır. Plastik, cam ve seramik kaplarda meydana gelen çizikler ve çatlaklar bunların tam olarak temizlenememesine neden olur. Bu nedenle evcil hayvanlar için seçim yaparken farklı unsurları göz önünde bulundurmak gerekir. Plastik kaplar belirli aralıklarla değiştirilmeli, seramik kaplar çatlama ihtiyacına karşı incelenmelidir. Paslanmaz çelik kapların ise bu tür gereksinimleri yoktur. Bu kapların bir gözeneği olmadığı için bakteriler üzerine tutunamaz. Ayrıca bulaşık makinelerinde yıkanabildiği için derinlemesine bir temizlik mümkündür. Paslanmaz çelik kapların temizliği oldukça basittir. Her gün sabunlu ve sıcak suyla yıkadıktan sonra iyice durulayabilirsiniz. Ayrıca birkaç günde bir kapların bulaşık makinesinde yıkanması da derinlemesine temizlenmesini sağlar. Kedinizin sağlıklı bir şekilde beslenmesini düzenli temizlik ile sağlayabilirsiniz. Paslanmaz çelik kaplar aynı zamanda uzun ömürlüdür ve yıllarca kullanılabilmektedir.

19/08/2023

Keditörün Önerisi

Kedilerde İlkel Kese Nedir?

02.09.2022

İngilizce'de “Primordial Pouch" olarak adlandırılan ilkel kese, doğadaki vahşi kedilerde ...

Kediler Alemi

Kirli Derslere Katılıyor

19.10.2021

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki Hatice Özkan'ın, torununa doğum ...

BİR MUCİZEDİR PATİLER

02.09.2023

Kedilerin fizyolojik özellikleri insanlarda ilgi uyandırır. Esnek ve atletik vücut yapıları ...

Alerjik Kedicilere Müjde!

06.04.2021

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay: "Kedi veya köpeğinize karşı alerji ...

Kedilerde Depresyon

10.09.2022

Kediler hassas hayvanlardır. İnsanların ruh hali değişikliklerini bile hissedebilirler ve ...

Kedilerin Vücut Kokusu

18.11.2022

Tüm kediciler biliyor ki kediler temiz canlılar! Kendilerini yalayarak temizlerler. Bu sebeple ...