![](https://kedici.com.tr/assets/upload/kedicicomtr/f_3b6bc_usuyenkediisinmaki.jpg)
Üşüyen Kedi Isınmak İçin Hastaneye Sığındı
21.03.2023Eskişehir’de soğuk havada üşüdüğü için hastaneye sığınan kedi görenleri ...
Son yıllarda giderek artan sayıda kedinin diyabet hastalığına yakalandığı biliniyor. Kan şekeri seviyelerini dengelemek için yeterli insülin üretememe ya da üretilen insülinin hücreler tarafından emilememesi sonucu oluşan diyabet hastalığı tedavi edilmediği takdirde kedilerde kilo kaybı, iştah kaybı, şiddetli depresyon ve motor fonksiyon problemleri dahil olmak üzere bir çok ciddi problemin oluşmasını tetikleyebilir.
Bu içeriğimizi hazırlarken Veteriner Hekim Dr. Tarkan Özçetin’e, kedilerde şeker hastalığı belirtileri nelerdir ve kedilerde şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Sorularını sorduk. İşte cevaplar.
Keyifli okumalar…
Vet. Hek Tarkan Özçetin : Elbette. İnsan vücudu gibi kedilerin vücudu da enerji için glikoz formunda şekere ihtiyaç duyar. Ancak kandaki glikozun hücrelere girebilmesi için pankreas tarafından üretilen insülin hormonu kilit bir göreve sahiptir. İnsülin hormonu hücrelere bağlanır ve glikozun emilmesi için doğru zamanda sinyal gönderir. Yağ, karaciğer ve kas hücreleri glikozu absorbe ederek hem yakıt alırlar hem de kandaki glikozu azaltmış olurlar. Şeker hastalığı, vücut insülin hormonunu uygun şekilde üretmediğinde ya da üretilen hormon vücut tarafından doğru şekilde kullanılmadığında ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanabilir.
Dr. Tarkan Özçetin: Evet tip1 tip2 olarak benzer biyolojik tablo söz konusu. Tip 1 diyabet hastalığı söz konusu olduğunda insülin üretimindeki azlık ya da yokluk neticesinde kandaki şeker oranı yükselir. Tip 2 diyabet hastalığı söz konusu olduğunda ise vücuttaki hücreler insüline uygun şekilde yanıt vermediği için kandaki şeker oranı ideal orandan yüksek olur. Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet hastalığında hücreler, kanda yüksek miktarda glikoz olmasına rağmen ihtiyaç duydukları yakıta ulaşamazlar. Çünkü insülin hormonu az olduğu ya da hücreler tarafından kullanılmadığı için glikoz hücrelere taşınamaz. Kedilerde şeker hastalığının her iki formu da gözlenebilmekle birlikte, kedilerde tip 2 diyabet daha yaygın şekilde görülmektedir.
Vet.Hek.Dr.Tarkan Özçetin: Kedilerde en yaygın olarak fark edilen semptom iştah yerinde olmasına rağmen kilo kaybı yaşanmasıdır. Bu belirtiye aşırı su tüketimi ve artan çiş yapma sıklığı da eşlik eder. Tıpkı bizlerde yani insan biyolojisinde olduğu gibi. Tüm bu belirtilere ek olarak huzursuzluk, gerginlik ve kusma, ilerleyen vakalarda ise iştahta azalma, aşırı halsizlik gibi semptomlarla karşılaşılabilir.
Dr. Özçetin: Kedilerde şeker hastalığı teşhisi için öncelikle kedicilerin kedilerini doğru şekilde takip etmesi ve vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurması gerekir. Teşhis aşamasında hem klinik semptomlar hem de laboratuvar testleri sonuçları değerlendirilmektedir. Bu kapsamda kan tahlillerine ve idrar tahlillerine başvurulması mümkündür. Kan şekerinin yükselmesine neden olabilecek farklı faktörler de olduğu için veteriner hekimlere hastalık öyküsünün mümkün olduğunca detaylı aktarılması önemlidir. Bu nedenle cümlemin başında da belirttiğim gibi kedicilerin dikkati çok önemlidir.
Vet. Hek.Dr. Tarkan Özçetin: Kedilerde de insanlarda olduğu gibi şeker hastalığının kesin bir tedavisi ne yazık ki bulunmamaktadır. Kedilerde diyabet tedavisi süreçlerinin temel amacı kan şekeri seviyesini dengelemek, kilo kaybını durdurmak veya kontrol altına almak, tedaviye bağlı olarak kan şekerinin aşırı düşmesini engellemek ve aşırı susama ile idrar sıklığındaki artışı kontrol altına alıp dehidrasyon oluşumunun önüne geçmektir. Bu kapsamda kedilere insülin enjeksiyonu tedavisi, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ya da yalnızca izlem tedavisi uygulanabilir. Her tedavisinin kapsamı kedi özelinde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle semptomik tedavi önemli olduğundan kediciklerde diyabet tedavisi veteriner hekimler tarafından planlanmalı ve önerilen tedavi sürecine muhakkak uyum sağlanmalıdır. Kediciklerin şeker hastalığıyla beraber sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi için hekimin tüm önerilerine özen gösterilmelidir.
Dr. Özçetin: Elbette çok önemli bir konu çünkü. Kedilerde de şeker hastalığı kontrol edilip yönetilebilen bir hastalıktır. Ancak hastalık kontrol altına alınmazsa oldukça ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında ketoasidoz adı verilen durum ön plana çıkar. Ketoasidoz oluştuğunda kedilerin vücudu enerji ihtiyacını karşılamak için yağları ve proteinleri parçalar; bu parçalanma arttıkça yemek tüketimi olsa dahi açlıktan hayatlarını kaybetme riski yaşayabilirler. İştah kaybı, halsizlik, solunum sorunları, kusma, dehidrasyon ve ishal gibi belirtilerle etkisini gösteren ketoasidoz acil yoğun bakım tedavisi gerektirir. Şeker hastalığı tedavi edilmediğinde bakteriyel enfeksiyonlar, cilt hastalıkları, arka bacaklarda haraketlilik kaybı gibi sağlık sorunları ile de karşılaşılması mümkündür. Tüm bu konuştuklarımıza ek olarak kedilerde şeker hastalığı riskini azaltmak için yavruluk döneminden itibaren düzenli veteriner hekimi ziyaretleri ve yavrunun öz sağlık durumuna uygun şekilde besleme yapılması çok önemlidir. Her canlıda, biyolojiye uygun beslenme her zaman sağlık sorunları görülme riskini azaltır
08/08/2023Eskişehir’de soğuk havada üşüdüğü için hastaneye sığınan kedi görenleri ...
İtalyan moda evi Dolce&Gabbana tasarımlarında hayvan kürkü kullanmaya son vereceğini ...
Evlerimizde, sıcacık yuvalarımızda kucağımızda gurlayan kedilerimizle birlikte günün ...
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan sokak köpekleri hakkında hazırlanan yasa için konuştu. ...
Kediler karakterleri birbirlerinden farklı canlılardır. Kiminin hiç bitmeyen bir enerjisi ...
Birbirinden sevimli kedilere bakıcılık yaparak, dünyayı gezmek ister miydiniz? Cevabınız ...
Kediler evimizin neşesi, sokaklarda başını okşayıp, beslediğimiz birbirinden farklı ...
Kedilerde ağrı, çeşitli hastalıklar, yaralanmalar, travmalardan veya ameliyat, tıbbi tedavi ...
-Merhaba öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? - Merhaba, ismim Funda Küçük. 1979 Aydın ...
Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde Vetanka’nın düzenlediği VET-KÖH (Kedi ...
Gündemdeki konulara ilişkin basın toplantısı düzenleyen Milliyetçi Hareket Partisi Genel ...
Kedilerin hangi davranışlarının normal olduğunu bilmek, davranışları değiştiği zaman ...
Tüm farklılıkları ile şüphesiz çok özeller. Kimi zaman beklenmedik anda omzumuzda ...
Karbonmonoksit zehri kokusuz, renksiz, tatsız bir gazdır. Bu, araba egzozunda ve yanlış ...
Eskişehir’de soğuk havada üşüdüğü için hastaneye sığınan kedi görenleri ...
Şunu söylemeliyiz ki kediniz size masaj yapıyorsa çok şanslısınız. Çünkü kediler ...
Sosyal medyaya düşen ve hızla yayılan maymuna benzer kedi birkaç günde 50 binden fazla yorum ...
Kedilerin birbirlerine alışma süreçleri vardır ve bu süreç bittiğinde kedilerinizin ...
Amerikan ilmi Araştırmalar Enstitüsü (ARIT/American Research Institute in Turkey) Ankara ve ...
Rusya Anayasa Mahkemesi, insanlara direkt bir tehdit oluşturmadıkları sürece sokak ...
Osmaniye'de yaralı bulunan bir kedi, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Tedavi Merkezi ...
Uyuşturucu ve SIM kartı kaçakçılığından içeri alınan kedi, Sri Lanka hapishanesinden ...
Televizyonda bir belgesel açıksa kedilerin verdiği komik tepkileri tüm kediciler görmüştür. ...
Tüysüz kediler denildiğinde ilk akla gelen kedi kategorisindedir. Tesadüf eseri ortaya çıkan ...
Kediler tatlı, arkadaş canlısı ve sevimlilerdir. Ancak onlarında kızdıkları ve ...
Yıllar içerisinde oluşan bilgi birikimini ve tecrübeyi daha ileri seviyelere taşıma ...
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde bir depoda yapılan aramada yasa dışı yollarla ...
Ayasofya’da Dede Kılıç Yerine Torun Seymen Atandı! "Uzun tüylü kedilerin atası" olarak ...
Ayurveda; Tanrı’nın 5 elementi değişik oranlarda kombine ederek tüm evreni yarattığını ...
Tırmalama, birçok kedi sahibinin zaman zaman karşılaştığı bir sorundur. Kediniz bir şey ...
Kediler hakkındaki yaygın düşüncelerden birisi de köpekler gibi eğitilmelerinin mümkün ...
Piknik adında bir kedi aramızda dolanıyor ve insan kılığında bir başka kedi de onu ...
Ankara'nın Ayaş ilçesinde ‘Patipark Hayvanseverler Derneği’ 1000 köpek ...