Kedilerde Yaşlılık Belirtileri

Kedilerde Yaşlılık Belirtileri

Her canlının ortalama bir yaşam süresi vardır. Evcil dostlarımız kedilerin de ortalama 16 yıldır. Kedilerin hangi dönemde olduğunu anlamak ve ona göre hareket etmek çok önemlidir.

Bazı insanlar, kedi yaşının da köpek yaşı gibi 7 ile çarpılarak hesaplandığını öne sürüyor. Ancak kedi yaşının köpek yaşıyla karşılaştırmak son derece yanlış bir hareket.

Kediler, hayatlarının ilk 2 yılını çok hızlı bir şekilde büyüyerek geçirirler. Kedilerin insan yaşındaki karşılığını öğrenmek, onlara nasıl davranmamız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlar. Kedinizin insan yaşına karşılık gelen yaşını öğrendiğinizde, bakımı ve sağlığı konusunda da gereken tedbirleri almak kolaylaşır.

Doğduktan sonra ilk 1 yıl kediler için son derece önemli. Genel anlamda en kolay kedi yaşı hesaplama kaba bir hesap ile bir kedinin ilk olarak 12 ayı toplamda 10 ile 14 insan yaşına eşit olarak kabul edilir.

Kedilerin iki yaşına geldiklerinde ise insan yaşına göre kıyaslandığı zaman ortalama olarak yirmi beş yaşında olurlar. Ayrıca iki yaşından sonrasında kedilerin büyümesi oldukça yavaşlar ve bu yaştan sonra da her bir yıl ortalama olarak 4 ya da 5 insan yaşına eşit olarak hesaplanır.

Kedileri yaşlarına göre sınıflandırıp ayrı kategorilere koymak gerekirse 1-7 yaş arası kediler erişkin, 7-10 yaş arası kediler senior , 10-14 yaş arası kediler yaşlı, 15 yaş sonrası kediler geriatrik kediler olarak sınıflandırılabilirler.

Kedilerde sağlıklı beslenme çok önemlidir. Yaş aldıkça bunun önemi daha da ortaya çıkacaktır. Yavruluk döneminden itibaren sağlıklı ve kaliteli beslenen kedilerde yaşlanma belirtilerinin daha hafif görülmesi ve kedinin daha sorunsuz bir yaşlılık sürmesi ihtimali her zaman daha olasıdır. Yaşı büyük bir kedi sağlıklı beslendiği için daha enerjik olabilir. Sağlıklı beslendiği için direnci kuvvetli kalır.

Artan yaşla birlikte kedilerin fizyolojisi, davranışları ve bazı hastalıklara karsı savunma mekanizması da büyük oranda değişir. Bu değişiklikleri fizyolojik yönden inceleyecek olursak gıdaları koklama ve tatma yetisinde düşme, yağ ve protein sindirme özelliğinin azalması, bağışıklığın düşmesi, cilt esnekliğinin, işitmenin ve stres toleransının azalması şeklinde durumu özetleyebiliriz.

Yaşlanmayı davranışsal olarak ele aldığımızda ise kedilerin önceden sorunsuz olarak halledebilecekleri günlük aktivitelerinde düşme, ağırlaşma ve isteksizlik göze çarpar. Yaşlanan kediler bu yaş aralığında sahiplerine daha bağımlı olarak yaşamlarını sürdürürken daha çok uyuyup daha az günlük aktivitede bulunurlar. Yemeklerini ya çok iştahsızmış gibi ya da çok aceleleri varmış gibi yerler. Oyun oynamak istemezler, seslerini daha az duyar hale geliriz. Tabii bu davranışsal bozuklukları hastalıkla da ilişkilendirmek yaşı itibari ile akılda bulundurulmalıdır. Bu konuda veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

Uzun ve sağlıklı yaşlar görebilmesi için ona en büyük destekçi sizsiniz. Ona sağlıklı, mutlu bir hayat sunmalı ve her yaşının takipçisi olarak kalmalısınız.

25/05/2023

Keditörün Önerisi

British Shorthair

19.04.2022

İngiliz Kısa Tüylü kedisi, 2001 yılında Kedi Yetiştiricileri Birliği Yönetimi tarafından ...

Bir Kedinin Kalbi

18.11.2022

Bir kedinin kalbi dakikada 100 ila 200 kere atar. Kalp kapakçıkları hızla açılıp kapanır. ...

Kedim Neden Isırıyor?

05.05.2023

Kediler bazen ısırma eğilimi gösterebilir. Kediciler iyi bildiği gibi bir anda koşup ...

Kediler Alemi

'Arthur' Annesine Kavuştu

09.11.2020

İzmir depreminde zarar gören Egemen Apartmanı’nın ilk iki katı enkaz haline gelmişti. ...