Kedilerde Ağız Kokusu - Umut Fikret Korkmaz

Kedilerde Ağız Kokusu - Umut Fikret Korkmaz

Veteriner Diş Hekimliği Akademisi üyesi ve Cornell Üniversitesi Veterinerlik Koleji'nde Diş Hizmetleri Direktörü DVM Eric Davis."Sağlıklı bir kedinin nefesi rahatsız edici olmamalıdır" diyor. Evlerimizin sevimli misafiri olan bu sevimli dostlarımızın nefesleri bazen rahatsız edici bir koku almanıza neden olabilir ve bu ağız kokusunun sebebi her zaman masum olmayabilir.

Bu rahatsız edici kokuların sebebi genelde Ağız ve Diş sağlığı ile ilişkili plak ve tartar oluşumuna bağlı periodontal hastalıktır. Aslında, üç yaşın üzerindeki kedilerin yaklaşık yüzde 75'inin diş hastalığı vardır ve kokulu nefes genellikle evcil hayvan sahiplerinin fark ettiği ilk belirtilerden biridir.

Ancak ağız ve diş sağlığı dışında bazı hastalıkların da ağız kokusuna sebep olabileceğini bilmelisiniz.

Oral Nedenler

Kedilerin % 75'inde bir çeşit diş hastalığı var ve neden olduğu hiç de şaşırtıcı değil. Bir kedinin dişlerinde ve diş etlerinde (diğer adıyla dişeti dokusu) doğal olarak oluşan bakteriler bulunur. Bu mikroplar çoğaldıkça ve fırçalama yoluyla uzaklaştırılmadıkça, dişlerde bakteri plağı filmi (biyofilm) oluşturabilirler; Bu film, kedinizin tükürüğündeki doğal mineraller sayesinde sertleşir ve tartar olur. Kedinizin ağzındaki çıkarılmayan bakteriler, kalan yiyecek parçacıklarını parçaladıktan sonra kokulu bileşikler salgılar. Bu sadece kedinin ağız kokusuna neden olmakla kalmaz, aynı zamanda ağız bakterileri kan yoluyla çeşitli organlara gidebilir ve burada vücutta enfeksiyonlara neden olabilir ve bu da genellikle kalp ve böbrek hastalığına neden olur. Tartarın birikmesi diş etlerini aşağı doğru iter ve dişlerin çekilmesine neden olarak dişlerin köklerini gevşetir. Sonunda, bu gevşek dişler düşer. Kedilerde ağız kokusunun diğer oral nedenleri arasında ağız tümörleri, ölü dişlerden apseler ve iltihaplı diş eti bulunur.

Sistemik Nedenler

Kedilerin ağız kokusunun kaynağı her zaman ağız değildir. Kedilerde ağız kokusunun daha yaygın sistemik nedenlerinden bazıları, acil tıbbi tedavi gerektiren ciddi tıbbi durumlardır.

Pet Health Network'ün bildirdiğine göre,

1. Kronik böbrek hastalığı: Böbrek hastalığı her üç kediden yaklaşık birini etkiliyor . böbrek yetmezliğinde böbrek fonksiyonları azalır  üre ve amonyak gibi ürünler birikir ve bu kedinin nefesinin idrar veya amonyak gibi kokmasına neden olabilir.

2. Diabetes mellitus: Diabetes mellitus , pankreasın bir hastalığıdır. Basitçe söylemek gerekirse, diabetes mellitus, bazı pankreas hücrelerinin kan şekerini düzenlemedeki başarısızlığıdır. Kedinizin nefesi meyvemsi bir koku gibi kokuyorsa, bu diyabette ortaya çıkabilecek bir ketoasidoz belirtisidir. Potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur.

3. Gastrointestinal sorun: Dışkı gibi kokan nefes, özellikle bağırsak tıkanıklığı olduğunda, sürekli kusma ile ortaya çıkabilir. Bağırsak tıkanıklıkları tıbbi bir acil durumdur.

Diğer sebepler;

Diyet sorunları da bir rol oynayabilir. Örneğin, rahatsız edici yiyecekler yemekte olan veya dışkı veya diğer uygunsuz yiyecekleri yediği, koprofaji denen bir davranış sergileyen bir kedinin bağlantılı olarak kötü nefesi olacaktır. 

Tedavi

Ağız kokusunun spesifik nedeni bilindiğinde, sorunu çözmek için çeşitli tedaviler kullanılabilir. Bazı durumlarda, birden çok neden suçlanabilir. Örneğin, kedinizin dişeti hastalığının yanı sıra ağzında yabancı bir nesne olabilir. Durumun tedavisi nedenlere bağlıdır.

Periodontal hastalık suçlanacaksa, tedavi dişlerin temizlenmesini ve cilalanmasını veya çevresindeki destekleyici kemik ve diş eti dokularında yüzde 50'den fazla kayıp olan dişlerin çekilmesini içerecektir. Bazı ilaçlar, kokuyu azaltmanın yanı sıra diş etlerini ve ağız dokularını enfekte eden bakterileri kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Yaşam ve Yönetim

Kedinizin semptomlarını gözlemlemeye devam etmeniz gerekecek. Evcil hayvanınıza sürekli olarak uygun profesyonel diş bakımı sağlamak ve bunu evde diş bakımı ile desteklemek önemlidir. Günlük diş fırçalama, ilgili ağız kokusuna yol açan plak oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca evcil hayvanınızın çöp gibi kötü kokulu yiyecekleri yemesini önlemeniz gerekecektir. Çöp kutusunu ve bahçeyi sık sık temizlemek de koprofaji vakalarını önlemeye yardımcı olacaktır.

Kaynak: Cornell University College of Veterinary Medicine, VCA, Petmd, Hillspet

03/01/2023

Keditörün Önerisi

Kediler Terler Mi?

25.08.2022

Hem evimizdeki minik dostumuz, hem sokaktaki dostlarımız için yaz aylarının gelmesi, ...

Kediler Alemi

Kediler Neden Isırır?

02.06.2022

Kedilerin ısırma alışkanlıklarının pek çok sebebi vardır. Kediler doğal avcılık ...

Senin Adın Ne?

21.06.2023

Umursamaz tavırları ile bilinen kediler ile yaşamış hemen herkes, seslendiğimizde kulak ...

Uykucu Kediler

20.09.2022

Evde yaşayan kediler günde ortalama 15 saat uyur, hatta bazı kediler günün yaklaşık 20 ...

Kediniz Hiperaktif Mi?

02.08.2022

Hiperaktif, yerinde duramayan, oyun oynamaktan sıkılmayan çok hareketli bir kediniz mi ...

Kediniz İle Tatil Planı

19.07.2021

Tatile çıkmaya karar verdiniz ancak kedinizle ne yapacağınızı düşünüyorsunuz. Onunla ...

Geveze - Tuğba Sancak

08.04.2021

İlayda, babasının tayini çıktığı için başka bir okula gitmek zorunda kaldı. Eski ...