İmza: Pati!
13.06.2023Kedilerin yumuş yumuş olan patileri sadece sevimli değil aynı zamanda onların en hassas ...
Kedilerimizin karma aşıları hakkında bilgi alırken, veteriner hekimimizden sıklıkla duyduğumuz bir viral hastalıktır kedi gençlik hastalığı. Parvoviridae ailesine mensup olan virüs, köpeklerin parvoviral enteritlerine oldukça benzer; nitekim de köpeklerde kanlı ishale neden olan virüsle aynı aileden gelmekte ve %98 oranda benzerlik göstermektedir. Yavru köpeklerin çok ciddi seyirli, enterit yapan bir diğer hastalığı distemper’a da benzetildiğinden, bu hastalık kedilerin distemper’ı şeklinde de bilinmektedir(fakat distemper tamamen farklı bir virüs tarafından meydana gelmektedir).
Hastalık genellikle aşısız ve genç hayvanları şiddetli bir biçimde etkilemekle beraber her yaştan hayvanda görülebilir. Geçmişte kedilerde ölüme sebep olan birincil hastalık olmasına karşın, günümüzde etkene karşı yapılan aşılama ile etkin bir koruma sağlanmaktadır.
Etken, alkole dirençlidir. Bu sebeple barınaklar, kedi otelleri, veteriner klinikleri gibi birçok kedinin giriş çıkışının yapıldığı alanlar sodyum hidroksit, sodyum hipoklorid veya formaldehit gibi dezenfektanlarla temizlenmelidir.
Virüs Nasıl Saçılır? Nasıl Bulaşır?
Etkenin saçılımı hasta hayvanın çeşitli vücut sekretleri, ekstretleri yoluyla gerçekleşir: İdrar, dışkı, burun akıntısı… Bu saçılımın, hasta hayvanın iyileşmesinden itibaren 6 haftaya kadar devam edebileceği bildirilmiştir. Bu sebeple dış ortamda kediler bu etkene kolayca maruz kalabilir, iyileşmiş olanlar dahi, uzunca bir süre virüsü saçmaya devam edebilir. Çevresel koşullara karşı oldukça dayanıklı olan virüs, dışarıda 1 yıla yakın canlılığını koruyabilir. Bu sebeple bulaşma oldukça kolay bir hale gelmektedir.
Hasta hayvanın sekretleriyle bulaşık olan materyaller üzerinden dolaylı olarak veya direkt hasta hayvanla temas ederek bulaşma gerçekleşir. Hasta bir hayvanı ısıran pireler de sağlıklı hayvanlara virüsü taşıyabilmektedir. Bu gibi durumları önlemek amacıyla parazitlere, virüslere karşı yapılan profilaktik uygulamaların önemi ortaya çıkmaktadır(iç ve dış parazit ilaçlamaları ve aşılar).
Virüs Vücutta Ne Yapar?
Parvovirüsün özelliği vücuttaki hızlı bölünen, çoğalan hücreleri tercih etmesidir. Böylece kemik iliğinde, bağırsak kriptlerinde, lenfoid dokularda hızla tahribata yol açar. Kemik iliğinde yapmış olduğu harabiyet sonucunda özellikle beyaz kan hücrelerinde azalma meydana gelir, kırmızı kan hücrelerinin de üretimlerinin bozulması sonucu anemi şekillenir. Beyaz kan hücrelerinin tümünde meydana gelen bu azalma, hastalığın ismini oluşturur: PANLEUKOPENİ. Pan: Tüm , Leuko: Beyaz, Peni: Azalma, anlamlarına gelirler. Böylece virüsün vücutta yaptığı hasarlardan yola çıkarak semptomları kafamızda ilişkilendirebiliriz.
Bağırsaklarda yapmış olduğu tahribatlardan dolayı bağırsak geçirgenliğini bozarak, diyarenin meydana gelmesine yol açar. Anne karnında gelişmekte olan fetüslerin sinir sistemlerini olumsuz etkileyerek, beyin, beyincik, retina ve optik sinirlerde hasarlar meydana getirir. Körlük, serebellar hipoplazi(beyin gelişiminin yetersiz olması), ataksi, hipermetri gibi durumlar gelişir. Gebe kedilerde düşüklere sebep olabilir. Serebellar hipoplazi sonucunda doğan yavrularda, hastalığa çok karakteristik olan geniş tabanlı duruşla gezinme görülür. Hastalıkta yüksek ateş, kusma, halsizlik, iştahsızlık, ishal, bunların bir sonucu olarak şekillenen dehidrasyon izlenir.
Özellikle 5 aylıktan küçük kedilerde hastalığa sıklıkla rastlanır. Ve 3-5 aylık kedilerde ölüm oranının yüksek olduğu görülmektedir.
Tanı ve Tedavi Süreçleri
Hastalığın belirtileri birçok ishal yapan hastalıkla benzer bir görünüme sahiptir. Burada en önemli ayrıntı hastanın hikayesidir. Aynı zamanda rektal veya pharengeal svaplar ile virüs izolasyonu ve PCR testi uygulanabilir fakat 5-12 gün önce hastalığa karşı aşılama yapıldıysa, yanlış pozitiflik verecektir. Aşısız ve yukarıda bahsedilen belirtilere uyan kedilerde panleukopeni hastalığından şüphelenilir.
Virüsü direkt olarak yok edecek bir ilaç bulunmadığından, hastanın bağışıklık sistemi güçlendirilir. Bunun için; yüksek ateş, iştahsızlık, kusma ve ishal dolayısıyla kaybedilen suyun ve elektrolitlerin vücuda geri kazandırılması amacıyla destekleyici tedaviye başlanır. Bir komplikasyon olarak gelişebilecek bakteriyel infeksiyonlara yönelik, antibiyotik tedavisi uygulanır.
Antibiyotikler virüsü öldürmez. Fakat hasarlanan bağırsak kanalından bakterilerin kana karışmasını önlemek amacıyla, bakteriler üzerine etkinliklerini gösterirler.
8 haftadan küçük kedilerde iyileşme olasılığı yetişkinlere göre daha düşüktür. Yetişkinlerde ise tedaviye ivedilikle başlandığı takdirde hastalıktan kurtulma olasılığı doğrusal olarak artmaktadır. Destekleyici tedaviyi zamanında almamış yetişkin kedilerin kaybedilme oranları, %90’lara kadar çıkabilmektedir.
Özellikle yavru kedilerimiz için aşılama büyük öneme sahiptir. Ailemize katıldıklarında, veteriner hekimimizin çıkardığı aşılama planına özenle uymalı, onlara sağlıklı, mutlu yarınlar oluşturmalıyız.
Kaynaklar
American Veterinary Medical Association- Pet care- Feline Panleukopenia.
Truyen, Uwe & Addie, Diane & Belák, Sándor & Boucraut, Corine & Egberink, H.F. & Frymus, Tadeusz & Gruffydd-Jones, Timothy & Hartmann, Katrin & Hosie, Margaret & Lloret, Albert & Lutz, Hans & Marsilio, Fulvio & Pennisi, Maria Grazia & Radford, Alan & Thiry, Etienne & Horzinek, Marian. (2009). Feline Panleukopenia: ABCD Guidelines on Prevention and Management. Journal of feline medicine and surgery. 11. 538-46.
B.D. Kruse, S. Unterer, K. Horlacher, C. Sauter-Louis, and K. Hartmann. Prognostic Factors in Cats with Feline Panleukopenia. J Vet Intern Med 2010;24:1271–1276.
Kedilerin yumuş yumuş olan patileri sadece sevimli değil aynı zamanda onların en hassas ...
Gündemdeki konulara ilişkin basın toplantısı düzenleyen Milliyetçi Hareket Partisi Genel ...
Yavru kedicikler, bağışıklık sistemlerinin halen gelişiyor olması nedeniyle iç parazitlere, ...
Kediler temizliğine düşkün canlılardır, ancak tuvaletlerini gömmek temizlikten değil, ...
National Geographic’in haberine göre, kedi eğitimi üzerine yazan Sarah Ellis, kedilerin ...
Megi 15 yaşında tatlı mı tatlı yaşlı bir kız. Onbeş yıla sığdırılmış üç kıtada ...
Yaz mevsimindeyiz. Yılın bu mevsiminde diğer zamanlara oranla daha sık seyahat ediyoruz. En ...
“Kedilere benzeyebilseydik keşke!” Sık sık böyle diyesi geliyordu, Göçmüş Kediler ...
Milli maraton yüzücüsü Alper Sunaçoğlu sokak hayvanlarının yaşam haklarına dikkat ...
Kedimin Kulaklarını Temizlemeli Miyim? Kedinizin kulaklarının kirli olduğunu ...
Çimenler hep ıslaktı bu sabah. Patilerim yetmezmiş gibi göbeğimin tüyleri de ıslandı ama ...
Ankara'da yaşayan Salih Aytekin (24), depremde yaralı kurtarıldıktan sonra sahiplendiği ...
Kediler... Özellikle kedicilerin çok iyi bildiği; kimi ilginç kimi oldukça komik bazı ...
Kedilerin 'nankör' olduklarına ilişkin inanışa, bilim insanlarından itiraz geldi. Biz ...
İşim gücüm oturmak benim, ya küçük odadaki kanepede ya da camın önünde. Bir parça da ...
Badem’in midesindeki para Cat Hospital Ekibinden Doktor Tarkan Özçetin ve Uzman Hekimi ...
Köpekbalıkları, güçlü çeneleri ve yırtıcı yeteneklerinden daha fazlasıdır. İşte ...
Avustralya’da birçok kent, yerel vahşi yaşamı korumak adına kedilere 7 gün 24 saat sokağa ...
Karslan (Liger); erkek aslan (Lion) ve dişi kaplanın (tiger) birleştirilmesinden ortaya çıkan ...
Kediler tüm yıl boyunca tüy dökeceklerdir, ancak yaz ve sonbaharda daha fazla tüy kaybetme ...
Doğa, birçok hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Hayvanlar birbirinden farklı çene yapılarına ...
Sakarya’da Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, sıcaktan bitap düşen ve anneleri olmayan ...
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi faaliyetlerinin değerlendirilmesi, eğitim öğretim ...
İsviçre hayvan deneylerine devam kararı aldı, vahşete “Evet” dedi! İsviçre’de ...
Selin Işın Maldonado: Kedinin ruhu başka dünyalara dönüktürKedilere olan ilginizin kaynağı ...
Hamilelik süresi 57 ile 67 gün arasında değişiklik gösteren kedilerin, hamile kalma yaşı ...
Kediler anlaşılması güç canlılar olarak kötü bir şöhrete sahip. Bu yüzden de kediciler ...
Geçtiğimiz hafta Türkiye’deki tüm hayvan hastanelerinin katılımı ile kurulan “Özel ...
Kedilerde, mama değişikliği oldukça hassas ve bilinçli yönetilmesi gereken bir süreçtir. ...
Herkes köpeklerin binlerce yıldır, insanın en iyi arkadaşlarından biri olduğunu bilir. ...
Kedinizi Koltuk, Halı Gibi Tırmalamanmasını İstemediğiniz Yerlerden Nasıl Uzak ...
Bir kere kedici olduysanız, bu tutkunuzdan asla vazgeçemezsiniz! Bu bilgileri öğrenince onlara ...
Bu haber kedilerle doğrudan ilgili değil. Ancak dolaylı yoldan da olsa onları ilgilendiriyor. ...