
Türk Tabipleri Birliği: Meclis'e sunulan sokak hayvanlarına ilişkin teklif geri çekilmeli
17.07.2024Türk Tabipleri Birliği (TBB), TBMM'ye sunulan ve sokak hayvanlarına ötenazi yapılmasını ...
Dr. Tarkan Özçetin kuduz ve hastalığı önlemenin yollarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Kuduz eski çağlardan günümüze kadar gelen ve ülkemiz için de hala önemini koruyan çok öldürücü bir hastalıktır. Kuduz, her yıl çoğunluğu Asya ve Afrika kıtası olmak üzere 150’den fazla ülkede 10 binden fazla insanın ölmesine, 5 milyon insanında şüpheli ısırık ve tırmalama yüzünden tedavi görmesine neden olmaktadır. Avrupa kıtasında kuduza bağlı ölümler ise maalesef sadece ülkemizde görülmektedir. Türkiye’de yılda ortalama 180.000 şüpheli ısırık vakası yaşanmakta olup 1-2 kişinin kuduz sonucu hayatını kaybettiği bildirilmektedir.
Kuduz nasıl bulaşır?
Hastalık, kuduza yakalanmış bir hayvanın ısırması ile insanlara bulaşır. Kuduz virüsü taşıyan canlının hastalığı bulaştırabilmesi için tükürüğünün veya salyasının kanla temas etmesi gerekir. Bu durum çoğunlukla ısırılma ile olur. Ancak başka bir nedenle oluşmuş herhangi bir yara veya lezyondan da kuduz hayvanın salyasının teması ile bulaşma olabilmektedir. Solunum yolu veya kuduz hayvanın etinin, sütünün yenmesi ile teorik olarak kuduz bulaşabilse de şimdiye kadar tespit edilmemiştir.
Dünya’da ve ülkemizde görülen kuduz vakalarının çok büyük çoğunluğunda bulaşma, derin ısırık yaralanmaları sonrasında oluşmaktadır.
Kuduzun belirtileri nelerdir?
Virüs vücuda girdikten ortalama 2-3 ay içinde ilk belirtiler görülmeye başlar. Ancak virüsün vücuda giriş yeri daha doğrusu beyine olan uzaklığı ve virüs yoğunluğuna bağlı olarak kuluçka süresi 1 hafta ile 2 yıl arasında değişebilir. Bu oldukça değişken sürede deri veya mukoza yolu ile vücuda giren virüs sinir hücreleri yolu ile beyine göç eder. Beyine gelen virüs yine sinir yolu ile tükürük bezlerine ulaşır. Hastalığın bulaşmasında kritik rol oynayan salya ve tükürüğün önemi buradan kaynaklanmaktadır.
Virüs beyine ulaşıp merkezi sinir sistemine yayıldıkça bilinç kaybı, hidrofobi (su fobisi), felç ve sonrasında ölümcül belirtiler gelişir. Hastalığın saldırgan ve sakin olmak üzere iki formu vardır.
Kuduz virüsünün beyine oradan tükürük bezlerini aracılığı ile salyaya gelmesinden itibaren ortalama 7 gün içerisinde ölür. Ancak bu 7-10 günlük süre içinde virüsü diğer canlılara bulaştırabilir. Kuduz şüpheli bir hayvanın karantina süresinin 10 gün olmasının önemi buradan kaynaklanmaktadır. 10 günlük karantina sürecinde ölmeyen canlının kuduz virüsünü bulaştırmış olması mümkün değildir.
Kuduz hastalığı nasıl tedavi edilir?
Kuduz hastalığının bilinen bir tedavisi yoktur ve korunmak için tek yöntem aşılamadır. Bir kedi veya köpeğin kuduz hastalığına yakalanabilmesi için mutlaka kuduz taşıyan, daha doğrusu saçan başka bir hayvan tarafından ısırılması veya tırmalanması gerekir. Köpeklerimiz için geçerli olmasa da hayatı boyunca evden hiç çıkmayacak, dışarı adımını atmayacak kedimiz için bu aşının uygulanmasının gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz. Haksız da sayılmazsınız, ancak her şey düşündüğünüz gibi olmayabilir ve bir gün kediniz isteğiniz dışında dışarı bir şekilde çıkabilir ve ısırılarak veya tırmalanarak virüsü kapabilir. Maalesef bu olasılık ülkemiz için hiç de azımsanmayacak oranda gerçekleşebilir.
Evcil dostumuza neden kuduz aşısı yaptırmalıyız?
Kuduz aşısını yaptırmanız için diğer geçerli neden ise köpeğinizin veya kedinizin sizi veya bir başkasını ısırması ve tırmalaması sonucunda yaşanacaklara karşı önlem olarak önemlidir. Bu şekilde bir yaralanma sonrası doktora gidilir ise ilk sorulacak soru köpeğinizin ve kedinizin aşının yapılıp yapılmadığıdır ve sonrasında karnesi görülmek istenecektir. Eğer aşı yapılmamış veya 1 yıllık tekrar süresi geçmiş ise yasalar gereği köpeğiniz veya kediniz kuduz ihtimali yüksek muamelesi görecektir.
Sonuçta hiçbir doktorun böyle öldürücü bir hastalıkta kendini riske etmek istemeyeceği ve sorumluluk almayacağı için yaralanan kişiye, belki gereksiz olan ama yasal olarak zorunlu olan kuduz aşılarını yapacaktır.
Köpeğinize ve kedinize kuduz aşısı yaptırmanız için son neden ise yasalardır. “3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu Uygulama Yönetmeliğine göre sahipli kedi ve köpeklerin kuduz hastalığına karşı her sene aşılanması mecburidir.”
Kuduz aşısı yapılması için miniklerin 3 aylık olmaları beklenmelidir. Yetişkin kedi ve köpekler için kuduz hastalığına karşı her yıl yapılacak aşılama etkin ve güvenilir bir koruma sağlayacaktır.
Türk Tabipleri Birliği (TBB), TBMM'ye sunulan ve sokak hayvanlarına ötenazi yapılmasını ...
Dikkatli yaşamak, anın tadını çıkarmak ve saf, katıksız bir neşeyle eğlenmek, ...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda ...
Köpeklerle kediler kıyaslandığında, köpeklerin sahibine kötü davranan kişilerden ...
Evinizi bir kediyle paylaşıyorsanız bu soru mutlaka aklınızdan geçmiştir. Eve biraz geç ...
İngiltere'de yaşayan bir kedi hırsızlıkları ile ünlü oldu. Harry isimli kedi ...
Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil sosyal medya hesabından sokak hayvanları ile ...
Norveç Sağlık Bakanlığı hayvan hakları konusunda geçtiğimiz senelerde bir genelge ...
Klinikte yoğun bir günün sabah saatleri. Kapıdan bir çift, ellerinde pembe çiçekli taşıma ...
“Unutmayın evde klinik olarak tespit ettiğiniz en önemli konu olan iştahsızlık hastalık ...
İzmir’de gerçekleşen 6.9 büyüklüğündeki depremin kayıpları hala yaşanıyor. Depremde ...
Sosyal medyaya düşen ve hızla yayılan maymuna benzer kedi birkaç günde 50 binden fazla yorum ...
Yasaklı ırk olarak tabir edilen Pitbull, Dogo Arjantin, Japon Tosa gibi köpeklere sahip ...
Hepsi Kore'de bulunan Seul Ulusal Üniversitesi Nanopartikül Araştırma Merkezi, Gwangju Bilim ...
Milli yüzücü Alper Sunaçoğlu, sokak hayvanlarıyla ilgili "katliam yasası" olarak ...
Kedilerde, otodectes cynotis ve notoedres cati adı verilen parazitler tarafından oluşturulan ...
Kediler insanların belki de en sevdiği canlı... Ancak kedilerin tek özelliği bu değil. ...
6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli deprem tüm ülkemizi yasa boğmuştu. ...
Güney Afrikalı sanatçı Roger Titley tarafından tasarlanan Dev Kedi Figürleri iDans ...
Antlara Hayvan Hastanesi’nden Uzman Veteriner Hekim Sefer Küçüker, Antalya’daki yangınla ...
Norveç Ormanı kedisi Pico, trafik kazası geçirdikten sonra çaresiz ve yalnızdı, ancak ...
Apartmanın içinde 15 kediyi beslediği için komşularıyla kavga ettiği iddia edilen oyuncu ...
Kedimin Kulaklarını Temizlemeli Miyim? Kedinizin kulaklarının kirli olduğunu ...
Yavru kedicikler, bağışıklık sistemlerinin halen gelişiyor olması nedeniyle iç parazitlere, ...
Tüm Türkiye, İzmir depreminde enkaz altında kalanlardan gelecek güzel haberleri bekliyor, umut ...
Nottingham Üniversitesi'nden bilim insanları ve Blast Theory'den sanatçılar tarafından ...
Kediler ağrı ve hastalıklarını kendi yöntemleri ile dışa vururlar. Bunu anlamak her zaman ...
Kedilerin mi yoksa köpeklerin mi daha zeki olduğu sorusu hem karmaşık hem de nüanslarla ...
Günümüzde şişmanlık insanların sağlığını tehdit eden önemli bir sorun. Benzer ...
Radyo D’nin, “CANLI DOSTLARIMIZ” adlı programına beş yıldır hayat veren isim, “Sarı ...
Türk Hava Yolları’nın Bodrum-İstanbul seferini yapan uçakta bulunan İbrahim Tatlıses’in ...
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Adıyaman’da enkaz altındaki 3 kişinin ...
Sevgili dostlar, ayurveda bedenin görünür, katı formunun dışında, enerjetik bir alana ...