Kedilerde Deri Ve Tüy Sağlığı - Umut Fikret Korkmaz

Kedilerde Deri Ve Tüy Sağlığı - Umut Fikret Korkmaz

Kedinizin cildi, sağlığının iyi bir genel göstergesidir sağlıklı kedilerde tüyleri pürüzsüz ve parlak olmalıdır. Kabuklanma, kaşıntı, kabuklanma, siyah veya beyaz lekeler, kel yamalar ve iltihaplı bölgelere dikkat edin, çünkü bu genellikle bir şeyin doğru olmadığının bir işaretidir. Örneğin, küçük siyah noktalar pireleri gösterebilirken, donuk bir tüy yapısı altta yatan bir hastalığı gösterebilir.

Bu arada sık sık kaşınma ve kabuklanma, kedinizin cilt hastalığı olduğu anlamına gelebilir. Kedinizin kulaklarının etrafındaki deriye de dikkat edin. Kahverengimsi akıntı veya kızarıklık veterineriniz tarafından araştırılmalıdır.

Kedinizin cildinde hangi uyarı işaretlerine dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsanız, tam olarak doğru görünmeyen bir şeyi fark ettiğiniz anda erken teşhis ve tedaviye yardımcı olabilirsiniz.

Kedilerde kuru cilt

Kuru cilt, sürekli kaşınmadıkça kediler için genellikle ciddi bir sağlık sorunu değildir. Evinizin sıcaklığı onların cildini etkileyebilir - kuru cilt, ısıtma açıldığında kış aylarında kısa sürede kaşınabilir. Bu bir sorunsa, kediler için uygun olan bir nemlendirici kedinizin rahat etmesine yardımcı olabilir.

Yaygın cilt parazitleri

Kedilerdeki yaygın deri parazitleri arasında pireler, keneler ve akarlar bulunur. Kaşıntı, iltihaplanma ve cilt lezyonlarının yanı sıra tüy dökülmesine neden olabilirler. Bazı daha ciddi durumlarda, ağır bir pire istilası, yavru kedilerde sağlıkları için tehlikeli olabilecek anemiye neden olabilir. Pireler ayrıca pire alerjisi dermatiti olarak bilinen kedilerde spesifik bir alerjiye neden olabilir. Parazitleri içeren çoğu kedi derisi durumu hızlı bir şekilde tedavi edilebilir, ancak bazıları daha uzun süreli tedavi gerektirebilir.

Ayrıca, genellikle toprakta ve suda bulunan organizmaların neden olduğu mikobakteriyel enfeksiyonlardan karın derilerinde nodüller geliştirebilirler. Bazı bakteriler ile enfekte olabilen tıkalı kıl köklerinin neden olduğu kedi çene akneleri de görülen dermatolojik problemlerdendir.

Kedi pirelerini tanımlama

Kediler kendilerini tımar etmekte çok iyidir, bu nedenle sahipleri bazen kedilerinin pire olduğunu öğrenince şaşırırlar! Birçok kedi derisi sorunu pirelerden kaynaklanıyor olabilir ve sinir bozucu parazitlerin kedinize yerleştiğinin en belirgin işareti, bazı kediler kendilerini kaşımayacak, bunun yerine aşırı tımar ederek bazen kel lekeler bırakmasına rağmen ısrarlı kaşınmadır.

Kedi pireleri koyu kahverengidir ve yaklaşık 1-2 mm uzunluğundadır. Onları genellikle tarama sırasında (ince dişli bir tarakla) kedinizin paltosunda ve küçük siyah pire atıklarıyla birlikte fark edeceksiniz.

Kedi pireleri ve pire alerjisi dermatiti (FAD)

Pireler, evcil hayvanınız için çok rahatsız edici olabilir ve kedilerde sinir bozucu cilt sorunlarına neden olabilir. Kedilerde bulunan en yaygın pire, kedi piresidir, ancak tavşan ve kirpi pireleri de kedi arkadaşınız için sorunlara neden olabilir. Bazen kediler pire tükürüğüne duyarlı hale gelebilir ve pire alerjisi dermatiti (FAD) olarak bilinen ısırıklarına karşı bir alerji geliştirebilir.

FAD farklı şekillerde gelişebilir, ancak genellikle tahriş ve kaşıntıyla sonuçlanır, bu da kedinizin kendi kendine kaşınmasına, bazen saç dökülmesine ve cildinde küçük kabuklanmalara (milier dermatit olarak bilinir) neden olabilir.

FAD'li kedilerin derileri son derece hassastır, yani sadece küçük bir pire, kaşıntı ve kaşınma döngüsünü tetikleyebilir.

Kedi cilt alerjileri

Tıpkı bizim gibi kediler de her türlü şeye alerjik reaksiyon geliştirebilir. Bir reaksiyon, kedinizin bağışıklık sisteminin alerjene yanıt olarak antikorlar üretmesinden kaynaklanır ve bu da sonuçta iltihaplanma, kaşıntı ve diğer kedi cilt sorunlarına neden olur.

Yaygın kedi alerjenleri şunları içerir:

• Küf, polen ve ev tozu dahil solunan alerjenler

• Pireler

• Kedinizin cildiyle temas eden tahriş edici maddelerin neden olduğu kontakt dermatit. Bunlar arasında sabunlar ve parfümler, ev veya bahçe spreyleri, kimyasallar, tüyler, yün ve hatta bazı pire tasmaları olabilir.

• Bazı yiyecek türleri

Kedilerde saç dökülmesi (Alopesi)

Kediler tüm yıl boyunca tüy dökeceklerdir ,ancak yaz ve sonbaharda daha fazla tüy kaybetme eğilimindedirler, bu nedenle onlara bakımlarına yardımcı olmak için yardım etmeniz ve iyi bir elektrikli süpürgeye yatırım yapmanız gerekebilir :)

Bununla birlikte, kedinizin tüy dökmesi sırasında normalden daha fazla tüy kaybettiğini fark ederseniz, alopesi (tüy kaybı) tarafından değerlendirilmelidir. Kedi tüy dökülmesi genellikle kaşıntılı veya ağrılı bir bölgeyi aşırı kaşımasına bağlıdır, belki de mantar enfeksiyonu gibi kedi derisi enfeksiyonları, pire, keneler ve akarlar gibi yaygın cilt parazitleri veya hormonal problemler nedeniyle olabilir. Aşırı kaşıntı, kedilerde genellikle köpeklerden daha yaygın olan davranış problemlerine veya kaygıya da bağlı olabilir ve kedinizin yuttukları tüy miktarı nedeniyle tüy yumağı kusmasına neden olabilir.

Köpeklerden farklı olarak, çoğu kedi kendi kendine bakım yapabilir ve düzenli olarak yıkanmaları gerekmez; ancak kedi sahipleri, tüylü arkadaşlarının tüylerinin artık sağlıklı, parlak olmadığını fark edebilir. Daha yaşlı veya fazla kilolu kediler artık kendilerini düzgün bir şekilde temizleyemez ve periyodik banyo yapmaktan veya esansiyel yağ asitleri içeren nemlendirici spreylerin uygulanmasından faydalanabilir. Kedinizin tüylerini fırçalamak, normal yağların tüyleri kaplamasına izin vermeden dağıtmak ve kepeği ve aşırı dökülmeyi en aza indirmek için yararlı olabilir.

Sağlıksız kötü gıda ile besleme, genellikle kedi derisi şikayetlerinin ardındaki suçludur, ancak altta yatan bir hastalığa da sahip olabilir. hiçbir cilt problemi göz ardı edilmemelidir. Kedinizin derisinde herhangi bir değişiklik fark ederseniz mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Kedinizi bir cilt sorunu nedeniyle veteriner hekiminize götürdüğünüzde, aşağıdaki konularda bilgi sahibi olarak veterinerinizin sorunu teşhis etmesine yardımcı olabilirsiniz:

• Birincil şikayet - kedinizi ne rahatsız ediyor?

• Sorunun mevcut olduğu süre.

• Deri hastalığının başladığı yaş. Bazı hastalıklar belirli yaştaki hayvanlarda daha yaygındır.

• Soy. Bazı cinsler belirli hastalıklara eğilimlidir.

• Kedinin cildi yalama, ovalama, kaşıma veya çiğneme gibi davranışları.

• Sorun nasıl başladı ve nasıl ilerledi. Örneğin, kaşıntıyla başlayan sorunlar, ikincil deri yaraları veya enfeksiyonlar geliştiren kendi kendine travmaya yol açabilir.

• Gördüğünüz cilt problemlerinin türü ve ne zaman geliştiği.

• Sorunun ilk başladığı sezon. Bazı cilt hastalıkları mevsime bağlıdır.

• Vücudun üzerinde sorunun ilk fark edildiği alan.

• Önceki tedaviler ve kedinizin tedaviye nasıl tepki verdiği. Örneğin, kediniz antibiyotik verildiğinde iyileşmediyse, bu, veterinerinizin belirli hastalıkları dışlamasına yardımcı olur.

• Pirelerin, kenelerin veya akarların varlığı.

• Kedinizin temas halinde olduğu diğer hayvanların sağlığı.

• Kedinizin ortamı. Hayvanın çevresindeki değişiklikler, belirli cilt hastalıklarının gelişimini etkileyebilir.

• Herhangi bir ek belirtinin varlığı (artan susama veya idrara çıkma, iştah veya enerji seviyesinde değişiklik veya nefes nefese kalma gibi). Deri, vücut çapında bir hastalığın belirtilerinin görüldüğü ilk yer olabilir.

Kaynakça: Msdvetmanual, Texas A&M Veterinerlik ve Biyomedikal Bilimler Koleji, purina.co.uk

04/11/2022

Keditörün Önerisi

Kediler sahiplerini korur mu?

25.04.2024

Korumacı evcil hayvanları dendiğinde aklımıza ilk olarak hiç kuşkusuz köpekler gelir. Ancak ...

Kediler Alemi

Kuyruklar Neler Anlatıyor?

20.06.2023

Bir kediciğin kafasının içinde neler döndüğünü Kedici’lere kim söyler? Fazla uzağa ...

Kediniz Hareketsiz Mi?

06.01.2023

Kediler karakterleri birbirlerinden farklı canlılardır. Kiminin hiç bitmeyen bir enerjisi ...

Tüysüz 5 Kedi Cinsi

19.04.2022

Tüysüz kediler arasında en bilinenin Firavun kedisi olarak da ...

Kediler Neden Mırlar?

09.02.2022

Kedisiz bir dünya düşünemeyenler... Yalnız değilsiniz. İlla bir kez olsun alıp beslemenize ...

Kedi Felsefesi - Emek Ekşi

26.07.2021

“Lütfen söyler misiniz bana, buradan hangi yola gitmem gerek?”“Bu nereye gitmek istediğine ...

Kedilerin Tüy Bakımı

31.08.2021

Kedinizin tüylerinin bakımını düzenli yapmak oldukça önemlidir. Peki kedilerin tüy bakımı ...

Mia'nın Sevgi Dolu Hikayesi

28.05.2020

Trabzon'da "Golden" cinsi 6 yaşındaki "Mia" isimli köpek, öksüz kalan kedi yavrularına sahip ...