Kedilerde Kulak Bakımı

Kedilerde Kulak Bakımı

Kedilerde kulak temizliği, çoğunlukla düzenli olarak gerçekleştirilmesi zorunlu olmayan bir bakım süreci olarak düşünülebilir. Ancak kedilerde bazı durumlarda hafif biriken kulak içi kiri, temizlemek gerekir. Kulak içinde aşırı kir, enfeksiyon belirtisi olacağından muhakkak bir veteriner hekime gösterilmelidir.

Kedinizin kulağını belirli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Böylelikle oluşabilecek enfeksiyon riskinin de önüne geçmiş olursunuz.

Kediniz dışarıya çıkıyorsa, kulak içi sık kirlenebilir. Eğer kedinizde benzer bir yatkınlıktan ya da günlük alışkanlıklarından kaynaklanan bir kulak kirliliği fark ettiyseniz, temizlik vakti gelmiş demektir.

Kedilerin Kulağında Enfeksiyon Belirtileri

- Kulaklardan gelen kötü veya tuhaf koku
- Pul pul bir görünüm veya dış kulakta döküntü benzeri yapılar
- Aşırı kafa sallama ve kulaklarını kaşıma
- Dış kulak ve çevresinde koyu renkli birikintiler
- Normalden fazla kulak kiri
- Kulaklarda dokunmaya karşı hassasiyet
- Kulak kanalında veya kepçesinde kızarıklık

Eğer herhangi bir enfeksiyon bulgusuna rastlarsanız mutlaka veteriner hekime götürmelisiniz. Eğer hafif kirlendiği görülürse temizlemek için yapmanız gereken bir takım işlemler vardır.

Kedilerin Kulağı Nasıl Temizlenir?

Kedinizin kulağını temizlemek için onun en sakin, rahat olduğu zamanı gözlemleyin. Rahatlamış bir kedi stressiz olacağından, bu temizleme işlemini yapmanız kolay olacaktır. Bunu yaparken küçük bir ışık kaynağından yardım almak, daha rahat bir görüş açısı yakalamak için iyi bir fikirdir. İçeride görebileceğiniz kulak kiri ve birikintilerden kedinizin kulağını arındırmak için, çevrenizde bulunan veteriner klinikleri veya benzer malzemeler satan mağazalardan edinebileceğiniz iyi kalitede bir kulak temizleme solüsyonuna ihtiyacınız olacak. Bununla birlikte, kesinlikle insanlar için üretilmiş, içinde alkol veya kedinizin hassas kulaklarını irrite edecek maddeler, ihtiva eden solüsyonlar kullanmamalısınız.

Temizliğe başlarken kedinizin kulağını geriye doğru nazikçe fakat sıkıca tutarak, temizleyici solüsyonun başlığını kulağın açıklığına yerleştirip birkaç damla sıvıyı içeriye sıkın. İçerideki kalıntıların veya kulak kirinin dışarı çıkmasını kolaylaştırmak için kedinizin kulak tabanına masaj yapın, bu sayede solüsyonla yumuşayan kirler masajın da etkisiyle rahatlıkla temizleyebileceğiniz bir açıklığa erişecektir. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken, pamuklu bir kulak temizleme çubuğu ile çocuğunuzun kulak zarına zarar vermeyecek şekilde çok derinlere inmeden temizlemek ve son olarak da bir pamuk yardımı ile dış kulakta kalan birikintileri almak olacaktır. Kedinizin iki kulağını da aynı zamanda temizlemelisiniz. Ertelenen bir temizleme işlemi onu bir başka gün daha çok strese sokacaktır. Ancak kediniz çok stresli ve agresif bir tavırla size karşılık veriyorsa, temizleme işlemine devam etmemeli, onu daha fazla mutsuz etmemelisiniz. Bir başka sakin olduğu zamanı gözlemeniz iyi olacaktır.

Eğer bir başka zaman da tekrar temizleme işlemini deniyor, ancak kedinizden sert tepkiler alıyorsanız, muhakkak veteriner hekimden yardım almalısınız.

21/10/2022

Keditörün Önerisi

Mutlu Tüyler

22.06.2023

Kedilerin tüy dökmesi normal bir durumdur, ancak tüyleri fazla miktarda dökülürse veya ...

Kediler Alemi

Kedi Burnunun Mükemmelliği

14.06.2023

Can dostlarımızın öpmelere doyamadığımız burunları, en önemli duyu organıdır. Zarif bir ...

Kediler Ağlar Mı?

08.06.2022

Kediler de tıpkı insanlar gibi duygularını belli etmek için birçok yöntem kullanır. ...

Sezgin Kaymaz ile Söyleşi

02.07.2020

“Okuyan toplumların evinde daha çok hayvan var, daha hoşgörülü, daha barışseverler ve ...

Robot Kedi: Nicobo

22.04.2021

Japon elektronik üreticisi Panasonic, durduk yere gaz çıkaran ve bebek gibi konuşan sevimli ev ...