Kedinize Nasıl İlaç İçirebilirsiniz? - Ecz. Aynil Furtun

Kedinize Nasıl İlaç İçirebilirsiniz? - Ecz. Aynil Furtun

Eveeet! Veterinerinizden elinizde kediniz, reçeteniz ve ilaçlarınızla eve döndünüz. Şimdi asıl sorun başlıyor, bu ilaçları kedinize nasıl içireceksiniz? Kedisi olan herkes onlara ilaç içirmenin ne kadar zor bir iş olduğunu bilir. İşte size birkaç ipucu..

Eğer ilaç kapsül ya da tabletse ve yiyeceklerle verilebiliyorsa bu işinizi kolaylaştıracaktır. Tabletleri kırıp, kapsülün içindeki tozu alıp yiyeceğine katabilirsiniz. Yediyse ne ala! Çünkü bazen bu kadar kolay olmayabilir. Muhtemelen sizinki yemeğin içindeki bu yabancı cismi hemen farkedip ya hiç yemeyecek ya da ilaçlı yeri bırakıp ilaç değmeyen yerleri yiyecektir. Yaş mamalar bu konuda daha başarılı, çok sevdikleri için hemen yiyebiliyorlar. Ya da yaş mamayı top haline getirin, tableti topun merkezine yerleştirin. Öncesinde 1-2 tane ilaçsız top verin ki üçüncüyü çiğnemeden yutsun. İlacı yuttuğuna emin olana kadar başından ayrılmayın; çünkü geri tükürebilir. Kokusu ağır olan bazı ilaçlarda bu yöntem işe yaramayabilir, bu durumda ilacı bir kaşık yoğurt veya mayonezin içine katarak önce burnuna ve ağzına biraz sürün, yalayıp ne olduğunu anlamadan yutacaktır.

Veteriner hekiminiz tableti tek vermeniz konusunda ısrar ederse ( ilacın yiyecek ve içecekle etkileşimi olabilir ) o zaman bütün pencereleri ve kapıları kapatın ve birisinden onu tutmak için yardım isteyin. Tek başınıza ilaç yutturmaya çalışmanız bir felaketle sonuçlanabilir. Tırmalanma ihtimaliniz çok yüksek, bundan korunmak için bir havlu kullanabilirsiniz. Havluyu düz bir masanın üzerine yayıp kediniz havlunun ortasına koyun ve güzelce sarmalayın, patiler havlunun içinde kalsın. Dikkat edin kedinizi boğmayın! Birisi onu tutarken siz ilacı yutturabilirsiniz.

İlacı yutturmanın da özel bir yöntemi var. Kedinizin kafasını bir elinizle yumuşakça tutun. Burnunu başparmağınız bir tarafa, kalan parmaklarınız bir tarafa gelecek şekilde kavrayın. Alt çeneyi tutmayın, bu yutmasını engeller. Kafasını tuttuktan sonra, burnunu yukarıya bakacak şekilde kaldırın ve üst kanin diş üzerinden hafif bir basınç uygulayın. Böylece ağzını açacaktır. Diğer elinizi ilaç vermek için kullanın. İlacı baş ve işaret parmaklarınız arasına alın, diğer parmaklarınızı ağzı açmak için kullanın. İlacı boğazın ileri bir kısmına koymaya çalışın, yalnız elinizi ağzına çok sokmayın yoksa kusabilir. Kedinizin ağzını kapatın ve bir süre öyle tutun. Yumuşakça boynunu okşayın veya burnuna üfleyin bu yutkunmasını sağlayacaktır. Tüm bunları yaparken stresli olmamalı, sakin davranmalı ve yüksek sesle konuşmamalısınız.

Şurup veya süspansiyon şeklinde ilaç kullanacaksanız; özellikle süspansiyon kullanmadan önce iyice çalkalayın. Genellikle hazırlandıktan sonra buzdolabıda saklanırlar, buna dikkat edin. Kedinize vermeden önce oda sıcaklığında biraz bekletin ya da ilacı enjektöre çektikten sonra avucunuzda biraz ısıtın. İğnesi çıkartılmış bir enjektör kullanın, bununla ilacı ağzının kenarından içine sıkabilirsiniz. Bunu yaparken de kedinizin başına dikkat edin, çok dik tutarsanız nefes borusuna ilaç kaçabilir. Yine sakin bir şekilde elinizle başının altından tutun ve köpek dişinin arkasındaki boşluktan şırınganın ucunu ağzına sokun, ilacı yavaş yavaş ve birkaç seferde verin. Tek seferde ve hızla verirseniz soluyarak akciğerlerine kaçırabilir ya da kusabilir. Özellikle sıvı ilaçların zorlamayla verilmesi sırasında akciğerlere kaçmasıyla aspirasyon pnömonisi deniler bir hastalık oluşabilir.

Kedinize sağ salim ilacını içirebildiyseniz aferin size, içiremediyseniz ya da baştan “ben bunu yapamam” diyorsanız veteriner hekiminizden yardım istemeyi unutmayın.

Sağlıkla, sevgiyle kalın

10/05/2023

Keditörün Önerisi

Maskotun adı: Bascat

05.05.2020

Maskotun Özellikleri Atik, Çevik, Atletik, Enerjik ve Hınzır 2010 FIBA Dünya ...

Kedilerde Nefes Problemi

20.01.2023

Eğer kediniz nefes almakta zorluk yaşıyorsa, alerjiden enfeksiyona birçok faktör buna neden ...

Kediler Alemi