YENİLER >

Bengal Kaplanı (Panthera Tigris Tigris) - Aydın Kayalı

Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesinin taze misafiri Koko Cango ile tanışınca merak ettik. Bengal Kaplanlarını Veteriner Hekim Aydın Kayalı yazdı, fotoğraf editörümüz Murat Solakoğlu görüntüledi.

Kedigiller familyasından bir kedi türüdür. İri bir erkek Bengal kaplanının boyu 3 metreye kadar uzayabilir. Dişilerinin boyu ise 2.6 metre kadardır. Ağırlık erkek kaplanlarda 290 kilograma kadar çıkabilir. Dişi kaplanlar ise 200 kilogram civarındadırlar. Ayrıca ağır kilolarına rağmen çok iyi birer yüzücülerdir. Zoologlar, bugün dünya üzerinde 4.500 dolaylarında Bengal kaplanı kaldığını düşünüyorlar ve bunların çoğu Hindistan’da yaşıyor.

Hindistan ve Bangladeş başta olmak üzere, Bhutan, Myanmar, Nepal, Güney Tibet doğal olarak en çok yayılım gösterdikleri yerlerdir.

Süper yırtıcıdır ve vahşi hayatta bulunan en büyük ve en güçlü kedi türüdür. Hint alt kıtası dünyada yaşayan vahşi kaplanların %80’ine ev sahipliği yapmaktadır. Kuzeyde Sibirya, güneyde Hindistan ile Malakka yarımadası arasındaki bölgelerde yaşarlar.Günümüzde sadece 5 alt türü bulunmaktadır.

Çoğu kaplan kamuflajlarının uygun uyum sağladığı ve hızlı veya daha çevik avları yakalamalarının daha

kolay olduğu ormanlarda ve otlaklarda yaşar. Hindistan’da, Türkiye’de, (Türkiye’de 1970’ten beri sadece
3 kez görüldü.) Çin’de neredeyse tüm Asya’da yaşarlar. Büyük kediler arasında sadece kaplan ve jaguar iyi yüzücülerdir. Kaplanlar sık sık su birikintilerinde, göllerde ve nehirlerde yıkanırlarken bulunurlar. Kaplanlar yalnız avlanırlar ve birincil olarak geyik, yaban domuzu gaur ve manda gibi orta ve büyük boyutlu otçullarla beslenirler. Buna rağmen arada sırada küçük avları da yakalarlar..

Kaplanların tek ciddi avcısı onları sıkça postu için yasadışı bir şekilde öldüren insandır. Aynı zamanda kemikleri ve neredeyse tüm vücut parçaları geleneksel çin tıbbında ağrı kesiciden afrodizyaklara kadar değişen bir alanı için kullanılır. Kaçak avlanma ve ortamlarının yok olması kaplanların sayılarını büyük oranda azalttı. Bir yüzyıl önce dünya da 100.000’den fazla kaplan varken bugün bu sayı 4.500 bireyi geçmez. Tüm kaplan alt türleri tehlike altındaki türler listesinde yer almaktadır.

Diğer tüm kediler gibi sivri tırnaklara sahiptirler ve tırnaklarını içeri çekebilirler. Vahşi doğada kaplanlar 5 m. kadar yükseğe ve 9-10 m. kadar uzağa zıplayabilirler. Bu onları Pumadan sonra en yükseğe zıplayabilen memelilerden biri yapar. 50 kg ağırlığındaki bir çiftlik hayvanıyla 2 m. yüksekliğinde bir çitin üzerinden atladıkları belirtilmiştir. Ava sıkıca tutunmaları sağlayan devasa ve son derece kuvvetli ön uzuvları çıkıkları engeller. Özellikle Gaur ve su buffalosu gibi bir tonun üzerindeki avlar, altıda biri ağırlığında kaplanlar tarafından öldürülür. Yetişkin bir insanı veya kurdu tek bir pati darbesi ile öldürebilir veya 150 kg’lık bir sambar geyiğini ağır yarayabilir.

Dişi sadece birkaç gün boyunca kızgın haldedir ve bu süre içinde birçok kez çiftleşme gerçekleşir. Çift diğer kedilerde olduğu gibi sık sık ve gürültü bir şekilde çiftleşir. 103 gün olan gebelik süresi sonunda ağırlığı bir kg. civarında olan 3 veya 4 yavru doğar. Etrafta gezinen diğer erkekler dişiyi tekrar çiftleşebilir hale getirmek için yavruları öldürebilirler. Yavrular 8 hafta sonunda anneyi yuvanın dışına takip edebilecek hale gelirler, 18 ay sonunda ise bağımsız hale gelirler. Fakat 2-2,5 seneye kadar annelerinden ayrılmazlar. Yavrular cinsel erişkinliğe 3-4 yaşında erişirler. Dişiler annelerinin yakınında bir bölge edinirlerken erkekler, bölgesel bir erkekle dövüşüp onu yenerek ele geçirebilecekleri bir bölge aramaya koyulurlar.

Ankara Büyükşehir Belediyesi A.O.Ç. Hayvanat Bahçemizde doğum yapan anne kaplanımız 5 yaş civarında olup geçen yıl yaptığı yavrularına da bakmadığı için bu yıl ocak ayında yaptığı yavruları 12 saat beklenmiş ; anne kaplanın ilgilenmediği görülmesi üzerine 2 adet yavru yanından alınarak iki ayrı ekip tarafından 24 saat bakılma ve emzirilmeye başlanmıştır.

Doğumu takip eden 3.gün erkek olan kaplan yavrusu emme refleksini bırakmış ve aynı gün ölmüştür. Dişi olanı ise 1.150 gr. Doğmuş ve bugün itibarıyla 70 gününü tamamlamıştır. Sağlıklı bir dişi yavru olup insan eliyle emzirilip bakılan sayılı Bengal kaplanı yavrularından biridir.